ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπέρ ΝΔ-ΚΙΝΑΛ, «παρών» από ΣΥΡΙΖΑ-Ελληνική Λύση-ΜέΡΑ25, κατά το ΚΚΕ

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ηλεκτροκίνηση

Ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Προώθηση της Ηλεκτροκίνησης», με το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την προώθηση των κατευθύνσεων της ΕΕ για τη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη».

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι που θα δραστηριοποιηθούν στην ηλεκτροκίνηση θα μοιραστούν σε πρώτη φάση 100 εκατ. ευρώ και έπεται συνέχεια. Προβλέπονται σειρά κινήτρων, fast track διαδικασιών για τους βιομηχάνους κατασκευής σχετικών υλικών και υποδομών (μπαταρίες, συσσωρευτές, σταθμούς επαναφόρτισης κοκ), αλλά και για τους επιχειρηματικούς ομίλους που θα εγκατασταθούν στις περιοχές που είναι προς απολιγνιτοποίηση όπως Δυτ. Μακεδονία, Πελοπόννησο κ.ά.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 δήλωσαν "παρών", ενώ το ΚΚΕ καταψήφισε επί της αρχής και όλα τα άρθρα.

Ο κ. Χατζηδάκης διαβεβαίωσε ότι η κοινή υπουργική απόφαση για τις επανασυνδέσεις ρεύματος "έχει πάει για να πάρει ΦΕΚ", επισήμανε ότι αφορά τουλάχιστο 1000 ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ δεν έκανε δεκτή σχετική τροπολογία που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιτείνοντας ότι είναι πιο λυσιτελής ο τρόπος που προωθείται από την κυβέρνηση το θέμα.

Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελος, υποστήριξε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολιτικό και οικονομικό και περιβαλλοντικό κατήφορο και χαρακτήρισε το νομοσχέδιο επικοινωνιακό, αποσπασματικό και ημιτελές.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ναι στην ηλεκτροκίνηση, αλλά απαιτείται ολοκληρωμένος ολιστικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, τόνισε ο κ Φάμελος. Το ΚΙΝΑΛ ψήφισε υπέρ της αρχής, ενώ έκανε λόγο «για αποσπασματικές βελτιώσεις μικρού βεληνεκούς που αφορούν λίγους».

Το ΚΚΕ καταψήφισε, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο είναι ενταγμένο στην ευρωπαϊκή πολιτική της πράσινης συμφωνίας, με στόχο να δοθεί κερδοφόρα διέξοδος στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η Ελληνική Λύση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ξεπουλά όλες τις ενεργειακές επιχειρήσεις της χώρας, ενώ δεν επιδοτεί την εγχώρια παραγωγή.

Το ΜέΡΑ25 χαρακτήρισε θετικό το νομοσχέδιο, ωστόσο όπως υποστήριξε, είναι αποσπασματικό και δεν δίνει κίνητρα για την αγορά και μεταχειρισμένων ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.