ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινά σήμερα η μεγάλη στρατιωτική άσκηση «Ευνομία»

Ανατολική Μεσόγειος: Συνεχίζεται η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων για ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις

Συνεχίζεται η αύξηση των στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, με ολοένα και περισσότερες χώρες της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, αλλά και η Ρωσία, να πραγματοποιούν ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Στο πεδίο των επιχειρήσεων, τη Δευτέρα, νότια της Κρήτης και «στο πλαίσιο της διαρκούς στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ», όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ, πραγματοποιήθηκε κοινή αεροναυτική άσκηση με συμμετοχή μέσων και προσωπικού των δύο χωρών, όπου από την πλευρά των ΗΠΑ μετείχαν το αντιτορπιλικό «USS WINSTON S. CHURCHILL» και ελικόπτερο.

Από τη Δευτέρα είναι σε εξέλιξη αεροναυτική άσκηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο, στην περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου και της επίμαχης τουρκικής NAVTEX. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, η άσκηση περιλαμβάνει εκπαίδευση σε αντικείμενα αεράμυνας Ναυτικής Δύναμης, ανθυποβρυχιακού πολέμου και πολέμου επιφανείας, επικοινωνιών, ανταλλαγής πληροφοριών, σύνθεσης τακτικής εικόνας, προχωρητικών ελιγμών και Ειδικών Επιχειρήσεων.

Μεγάλη στρατιωτική άσκηση με την ονομασία «Ευνομία», ξεκινά σήμερα και στα ανοιχτά της Κύπρου, με τη συμμετοχή της Γαλλίας, που ενισχύει ολόπλευρα τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή. Η άσκηση θα διαρκέσει έως μεθαύριο, Παρασκευή 28 Αυγούστου, και σε αυτήν συμμετέχουν τουλάχιστον τρία γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου «Rafael», που εδώ και μέρες είχαν φτάσει στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο. Στην τελική φάση της άσκησης θα πάρει μέρος και η γαλλική φρεγάτα «Lafayette» που «εδρεύει» στην περιοχή εδώ και καιρό. Στην άσκηση θα πάρουν μέρος και ελληνικά «F-16», δύο εκ των οποίων βρίσκονται ήδη στην αεροπορική βάση της Πάφου, ενώ με ανακοίνωσή του το κυπριακό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι στην άσκηση θα πάρει μέρος και η Ιταλία, αναφέροντας ότι πρόκειται για έναρξη «Τετραμερούς Πρωτοβουλίας» με στόχο την «ενίσχυση της κοινής ναυτικής και αεροπορικής παρουσίας στο χώρο της ανατολικής Μεσογείου» και ως «απτή απόδειξη της κοινής αντίληψης και προσήλωσης στους κανόνες δικαίου ως μέρος της πολιτικής αποκλιμάκωσης της έντασης».

Την ίδια ώρα, ενδεικτικό για το «κουβάρι» που μπλέκεται επικίνδυνα αλλά και για τις «εγγυήσεις» που παρέχουν οι «συμμαχίες» για τα κυριαρχικά δικαιώματα, είναι και το γεγονός πως την ίδια ώρα που η κυβέρνηση φέρνει σήμερα για ψήφιση στην Ολομέλεια στη Βουλή τη συμφωνία για καθορισμό ΑΟΖ με την Ιταλία, το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό προχώρησε χτες σε συνεκπαίδευση με τουρκικές φρεγάτες σε περιοχή νότια της Κρήτης, ζώνη που προσπαθεί να κατοχυρώσει η Άγκυρα με το απαράδεκτο τουρκολιβυκό σύμφωνο. Συγκεκριμένα, οι φρεγάτες «TCG GΟKSU» και «TCG FATΙH» συνεκπαιδεύτηκαν με το ιταλικό αντιτορπιλικό «ITS DURAND DE LA PENNE» με στόχο «να προωθήσουν συντονισμό και διαλειτουργικότητα», όπως ανακοίνωσαν οι Τούρκοι.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.