ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο τραπέζι νέα αυστηρά μέτρα πριν να είναι αργά

Ανεξέλεγκτη πανδημία φοβάται η κυβέρνηση

Σε τροχιά αυστηροποίησης των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς ο φόβος πως η πανδημία θα καταστεί ανεξέλεγκτη αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η επιστροφή των εκδρομέων από τις θερινές τους διακοπές, είναι διάχυτος.

Εξάλλου, τα «καμπανάκια» έχουν ήδη χτυπήσει στο Μέγαρο Μαξίμου όλοι οι ειδικοί: είναι ενδεικτικό πως ο ιός βρίσκεται σε φάση ραγδαίας διασποράς και κινείται σε υψηλά επίπεδα, πριν καν κρυώσει ο καιρός και ξεκινήσουν όλες οι δραστηριότητες που ευνοούν την εξάπλωσή του: για παράδειγμα, τα κρούσματα είναι σε σταθερά τριψήφιο αριθμό χωρίς καν να έχουν ανοίξει τα σχολεία. Επίσης, δεν έχει ακόμη παρατηρηθεί συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς –και αυτός είναι ένας παράγοντας που φοβούνται πάρα πολύ οι επιδημιολόγοι για την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Ανησυχητική εικόνα

Πριν καν, λοιπόν, συμβούν όλα αυτά που θα σηματοδοτήσουν την «καθημερινότητα» μετά τις καλοκαιρινές διακοπές (για όσους, βεβαίως, κατάφεραν να πάνε...) η καθημερινή εικόνα από την εξάπλωση του ιού κάθε άλλο παρά κανονική είναι. Αντιθέτως, το ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων έχει «σπάσει» τρεις φορές την τελευταία εβδομάδα, ενώ και χθες ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 259 νέα περιστατικά. Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις των ειδικών, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων «σκαρφάλωσε» στα 9.531, ενώ θεωρείται δεδομένο πως εντός λίγων ημερών η Ελλάδα θα «σπάσει» το όριο των 10.000. Περισσότερη ανησυχία εκπέμπουν τα δεδομένα της τελευταίας επιδημιολογικής έκθεσης και ως προς τα θύματα της Covid-19, καθώς καταγράφηκαν 6 νέα, με τους νεκρούς να ανέρχονται σε 254 συνολικά. Σαν να μην έφταναν αυτά, στα ανησυχητικά νέα προστίθεται το γεγονός πως οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ της χώρας αυξήθηκαν σε 35 από 33 την Τετάρτη, με τον καθ’ ύλην αρμόδιο καθηγητή, Γκίκα Μαγιορκίνη να παραδέχεται χθες (μιλώντας στον ΣΚΑΪ) ότι «γρήγορα μπορούμε να φτάσουμε στους 50 με 60 διασωληνωμένους». Η μέση ηλικία των κρουσμάτων, τέλος, είναι τα 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων τα 77 (εύρος 35 έως 102 ετών).

Έρχονται νέα μέτρα

Με αυτά τα δεδομένα, πληροφορίες του Matrix24.gr επιμένουν πως η κυβέρνηση έχει ήδη εξετάσει -και μάλιστα οι σκέψεις βρίσκονται σε «ώριμο» στάδιο- την λήψη νέων μέτρων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και με καλά ενημερωμένες κυβερνητικές πηγές, βρισκόμαστε ένα βήμα πριν αποφασιστεί το κλείσιμο των καταστημάτων, των μπαρ και των εστιατορίων τα μεσάνυχτα σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και η υποχρεωτική καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Μάλιστα, όλα δείχνουν πως αν τις επόμενες ημέρες ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο των 300, τότε οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν άμεσα. Εξάλλου, στην εκτίμηση ότι αν τα κρούσματα αυξηθούν, η μάσκα θα πρέπει να γίνει υποχρεωτική παντού προχώρησε χθες και ο καθηγητής Μαγιορκίνης. «Μην ξεχνάμε ότι το μέτρο αυτό εφαρμόστηκε σε περιοχές με αυξημένο επιδημικό φορτίο και έδειξε ότι έχει αυξημένη αποτελεσματικότητα» σημείωσε ο ίδιος στον Τ/Σ ΣΚΑΪ, αποκαλύπτοντας πως σχετική εισήγηση περί του μέτρου αυτού έχει ήδη γίνει από την πλευρά των λοιμωξιολόγων.

Επίσης, ο ίδιος άφησε ανοιχτό να ανοίξουν τα σχολεία στις 14 Σεπτεμβρίου, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι αυτό το σενάριο έχει βρεθεί στο τραπέζι εδώ και αρκετό καιρό. «Ο παράγοντας που θα κρίνει, τελικά, την ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς», πρόσθεσε, «είναι ο αριθμός των κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους». Επίσης, αναφέρθηκε σε ένα άλλο σενάριο, να ανοίξουν τα σχολεία σε δύο ταχύτητες: Μπορεί, για παράδειγμα, «τα δημοτικά να ανοίξουν άμεσα και τα Γυμνάσια και Λύκεια αργότερα», όπως δήλωσε στο ίδιο Μέσο, ενώ ερωτηθείς για τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, ο καθηγητής σημείωσε πως μπορεί το «το ιδανικό να ήταν 5 παιδιά σε μια τάξη», όμως έθεσε θέμα δυνατοτήτων. «Θα πρέπει να λειτουργήσουμε με τα δεδομένα που έχουμε» είπε. Ο καθηγητής θύμισε, τέλος, πως η επιδημία φουντώνει γρήγορα και κατεβαίνει αργά, προσθέτοντας πως ακόμη και με R κάτω από το 1 «θα αργήσουμε να δούμε πτώση των κρουσμάτων». «Μπορεί να δούμε αύξηση πριν να δούμε την μείωση» και «πολύ γρήγορα μπορούμε να φτάσουμε στους 50 με 60 διασωληνωμένους».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.