ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Γιγαντώνονται οι διαμαρτυρίες κατά της αστυνομικής βίας, του ρατσισμού και των ανισοτήτων

ΗΠΑ: Μποϊκοτάζ χωρίς προηγούμενο από μπάσκετ, τένις, μπέιζμπολ και ποδόσφαιρο

Ισχυρή αντίδραση άνευ προηγουμένου από τον επαγγελματικό αθλητισμό των ΗΠΑ, καθώς γιγαντώνονται οι διαμαρτυρίες για το επεισόδιο στο Ουισκόνσιν, όπου ο Τζέικομπ Μπλέικ δέχθηκε πισώπλατα επτά σφαίρες από αστυνομικό, την Κυριακή.

Οι Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο έκαναν την αρχή στο ΝΒΑ και μποϊκόταραν το παιχνίδι playoffs με τους Ορλάντο Μάτζικ, ακολουθούμενοι από άλλες ομάδες μπέιζμπολ, ποδοσφαίρου και το τουρνουά Western & Southern Open.

Μέσα σε λίγες ώρες, το κίνημα που ξεκίνησαν οι παίκτες του Μιλγουόκι εξαπλώθηκε αναγκάζοντας το NBA να αναβάλει δύο άλλες συναντήσεις που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα (Χιούστον-Οκλαχόμα Σίτι και Λος Άντζελες Λέικερς-Πόρτλαντ) των οποίων οι παίκτες είχαν επιλέξει επίσης μποϊκοτάζ.

Ήταν πρώτα οι Brewers του Μιλγουόκι, πόλη που βρίσκεται περίπου πενήντα χιλιόμετρα από το Κενόσα όπου πραγματοποιήθηκε το επεισόδιο της Κυριακής, οι οποίοι αρνήθηκαν να παίξουν εναντίον του Σινσινάτι. Έτσι αναβλήθηκαν δύο άλλοι αγώνες μπέιζμπολ (MLB).

Επίσης στο MLS, το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Βόρειας Αμερικής, όπου σε πέντε από τους έξι αγώνες του προγράμματος οι παίκτες έκαναν μποϊκοτάζ

Στη συνέχεια, αφού η Γιαπωνέζα Ναόμι Οσάκα αποφάσισε να μην παίξει στον ημιτελικό της τουρνουά Σινσινάτι, που μεταφέρθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοίού στη Νέα Υόρκη, οι διοργανωτές αποφάσισαν με τη σειρά τους να αναβάλουν τους αγώνες που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα, έως την Παρασκευή.

«Ως άθλημα, το τένις παίρνει συλλογικά τη στάση ενάντια στη φυλετική ανισότητα και την κοινωνική αδικία που για άλλη μια φορά υπάρχει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Αμερικανική Ομοσπονδία Τένις (USTA), η ATP και η WTA Tours αποφάσισαν να το αναγνωρίσουν διακόπτοντας το παιχνίδι», ανέφεραν οι διοργανωτές σε δήλωσή τους.

Τρεις μήνες μετά την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, η μοίρα του Τζέικομπ Μπλέικ, 29 ετών Αφροαμερικανού που τραυματίστηκε σοβαρά, όταν δέχθηκε πισώπλατα πυροβολισμούς από αστυνομικό, προκάλεσε περαιτέρω σοκ.

Μία δραματική σκηνή, όπου φαίνεται να προσπαθεί να αντισταθεί στη σύλληψή του για να μπει στο αυτοκίνητό του, όπου, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, τρεις από τους γιοι ηλικίας 3, 5 και 8 ετών.

«Βαρεθήκαμε. Τις τελευταίες μέρες στην πολιτεία μας στο Ουισκόνσιν, έχουμε δει το τρομερό βίντεο του Τζέικομπ Μπλέικ και των περαιτέρω πυροβολισμών σε διαδηλωτές. Παρά τη συντριπτική έκκληση για αλλαγή, δεν υπάρχει καμία ενέργεια, οπότε εμείς δεν μπορούμε να επικεντρωθούμε στο μπάσκετ σήμερα,» είπαν οι παίκτες των Μπακς.

Η απόφασή τους εξέπληξε και τους παίκτες των Ορλάντο Μάτζικ, οι οποίοι δήλωσαν ότι «δεν γνώριζαν την πρωτοβουλία», ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα συνεχάρη στο Twitter «τους παίκτες που υπερασπίζονται αυτό που πιστεύουν», προσθέτοντας ότι «όλα τα θεσμικά μας όργανα θα πρέπει να υπερασπιστούν τις αξίες μας».

Μετά από αυτό το πρώτο μποϊκοτάζ, ο σούπερ σταρ των Λέικερς, ΛεΜπρον Τζέμις έγραψε τότε: «ΚΑΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ. Είμαστε κουρασμένοι».

Ωστόσο, σύμφωνα με το ESPN και την ιστοσελίδα The Athletic, κατά τη διάρκεια συνάντησης στο ΝΒΑ, αυτός και οι Λέικερς , αλλά και οι Κλίπερς , ψήφισαν για την ακύρωση της σεζόν, σε αντίθεση με τους άλλους που εξακολουθούν να θέλουν συνέχεια στα playoffs.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.