ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΚΕ: Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα της επέκτασης - Η συνεκμετάλλευση θαλάσσιων ζωνών μέρος ενός μεγάλου συμβιβασμού αστικών τάξεων

Μαρίνος: «Η κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη να παραχωρήσει κυριαρχικά δικαιώματα»

«Επιδιώκεται μια γενικότερη διευθέτηση στην περιοχή μέρος της οποίας είναι η συνεκμετάλλευση θαλάσσιων ζωνών στην Αν. Μεσόγειο και στο Αιγαίο και η διχοτόμηση της Κύπρου στο πλαίσιο ενός μεγάλου συμβιβασμού αστικών τάξεων», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τις συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο.

Σημείωσε πως «το μεγάλο συμβιβασμό τον προωθούν αμερικανικά και ευρωπαϊκά μονοπώλια και ότι οι συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο υπηρετούν αυτόν το μεγάλο συμβιβασμό, από τον οποίο κερδισμένα θα είναι τα ενεργειακά μονοπώλια και χαμένοι οι λαοί που μπαίνουν σε περιπέτεια, διότι αυτή είναι η καπιταλιστική ζούγκλα».

Ο κ. Μαρίνος υπογράμμισε ότι «οι εξελίξεις δείχνουν πως οι δυνάμεις του ευρωατλαντισμού δεν είναι της ειρήνης και της σταθερότητας, αλλά αντίπαλοι των λαών και πως η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να έχουν καμία εμπιστοσύνη στις αστικές τάξεις και στα κόμματά τους». Σημείωσε ότι «η ουσία αυτή επιχειρείται να κρυφτεί πίσω από τον ψευτοκαυγά για το αν υπάρχει "εθνική στρατηγική" και πρόσθεσε ότι «πυλώνες της "εθνικής στρατηγικής" είναι τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και την ΕΕ. (...) Η συζήτηση περί εθνικής στρατηγικής και ομοψυχίας γίνεται γα να θολώσουν τα νερά, για να γίνει ο λαός συνένοχος και να αφοπλιστεί».

Υπογράμμισε ότι «οι σύμμαχοί σας είναι με τα δικά τους συμφέροντα και με αυτό το κριτήριο κάνουν τις επιλογές τους», σημειώνοντας ότι η τουρκική επιθετικότητα εκδηλώνεται με τη δική τους στήριξη λόγω των οικονομικών, πολιτικών και στρατιωτικών σχέσεων που έχουν. Σχολιάζοντας την αγανάκτηση της κυβέρνησης για τη στάση του ΝΑΤΟ, σημείωσε πως «τη στρατηγική του την καθορίζουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία και άλλα ισχυρά κράτη» και πως «αύριο ο κ. Μητσοτάκης θα καθίσει στο ίδιο ΝΑΤΟικό τραπέζι με τον κ. Ερντογάν για να λάβουν αποφάσεις κατά των λαών».

Καταψηφίζει το ΚΚΕ τις συμφωνίες

«Το ΚΚΕ καταψηφίζει τις συμφωνίες για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο», ανέφερε ο Γιώργος Μαρίνος και τόνισε πως «η κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη να παραχωρήσει κυριαρχικά δικαιώματα».

Για τη συμφωνία με την Ιταλία τόνισε πως «προβλέπεται μειωμένη επήρεια για τα διαπόντια νησιά και τις Στροφάδες». Για τη μερική συμφωνία με την Αίγυπτο σημείωσε πως «είναι αποτέλεσμα απαράδεκτου συμβιβασμού με κριτήριο τα συμφέροντα των αστικών τάξεων που μπλοκάρει το θαλάσσιο δρόμο με την Κύπρο, εξαιρεί το Καστελόριζο και τη μισή Ρόδο και προβλέπει μειωμένη επήρεια ακόμα και στην Κρήτη». Πρόσθεσε ότι «το τουρκολυβικό μνημόνιο παραμένει, αξιοποιείται και θα αξιοποιηθεί».

Σε ότι αφορά την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης (χωρικά ύδατα) στα 12 ναυτικά μίλια, ο Γιώργος Μαρίνος υπογράμμισε πως «το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα της επέκτασης». Επισήμανε ότι «η μερική επέκταση με την εξαίρεση του Αιγαίου ενέχει τον κίνδυνο να χαρακτηρισθεί ειδική περίπτωση και επίσης ότι η επέκταση είναι μπλεγμένη στο κουβάρι των αντιθέσεων και δεν μπορεί να είναι υπέρ των λαϊκών συμφερόντων, διότι με ή χωρίς επέκταση στα 12 μίλια της αιγιαλίτιδας ζώνης θα συνεχιστεί η πολιτική που εμπλέκει τη χώρα σε επικίνδυνους σχεδιασμούς».

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. SPARTA. 19:40 28/08/2020

    Το κόμμα του χαφιέ το ξεφτιλισμένο ΚΚΕ, ήθελε να κάνει την Ελλάδα χειρότερη από την Αλβανία του Εμβέρ Χότζα και του Ραμίζ Αλία. Να φάνε σκατά τα κουμμούνια και αυτοί και οι προγονοί τους.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.