ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΚΚΕ για τον θάνατο του Αγάθωνα Ιακωβίδη

«Με βαθιά θλίψη αποχαιρετούμε ένα σπουδαίο ρεμπέτη και αυτοδίδακτο λαϊκό καλλιτέχνη»

«Με βαθιά θλίψη αποχαιρετούμε ένα σπουδαίο ρεμπέτη, τον Αγάθωνα Ιακωβίδη, αυτοδίδακτο λαϊκό καλλιτέχνη, που τόσο αναπάντεχα "έφυγε" από τη ζωή. Η καλλιτεχνική του πορεία ξεκίνησε το 1977 με το "Ρεμπέτικο Συγκρότημα Θεσσαλονίκης", που ο ίδιος ίδρυσε, για να συνεχιστεί το 1981 στην Αθήνα. Συνεργάστηκε με σημαντικούς μουσικούς πάντα, υπηρετώντας τη μεγάλη του αγάπη, το ρεμπέτικο τραγούδι. Επέστρεψε στην Θεσσαλονίκη, όπου συνέχισε την καλλιτεχνική του διαδρομή», αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για τον θάνατο του ρεμπέτη Αγάθωνα Ιακωβίδη.

«Σημαντική ήταν η προσφορά του στη διαφύλαξη και διάσωση του ρεμπέτικου τραγουδιού με την ανάδειξη παλιών ξεχασμένων και άγνωστων στο σύγχρονο κοινό τραγουδιών, που είχε συγκεντρώσει στο προσωπικό του αρχείο. Ρεμπέτικα τραγούδια έγραψε και ο ίδιος, ενώ υπήρξε και δεξιοτέχνης μουσικός όλων των έγχορδων νυκτών μουσικών οργάνων του ρεμπέτικου.

Στήριζε πάντα την πάλη του ΚΚΕ για ένα δίκαιο κόσμο ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές της εσωκομματικής κρίσης την περίοδο 1989 -1991, με όποιον τρόπο μπορούσε και προπαντός με αυτό που τον ξεχώριζε, την τέχνη του. Αρχές της δεκαετίας του '90, στήριξε την προσπάθεια του ραδιοφώνου "904 Αριστερά στα fm" στη Θεσσαλονίκη, κάνοντας για τρία χρόνια εκπομπή, με θέμα το ρεμπέτικο, όπου και παρουσίαζε όλο του το αρχείο.

Εδώ και πολλά χρόνια, συμμετείχε σε όλα τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Αθήνα και τη γενέτειρά του Θεσσαλονίκη, συμβάλλοντας στο να μυηθούν οι νέες γενεές σε ένα σημαντικό είδος της μουσικής μας παράδοσης, που το κατείχε λόγω και της προσφυγικής του καταγωγής.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στη σύζυγό του Εριφύλη, το γιο του και όλους τους δικούς του», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.