ΕΛΛΑΔΑ

Η «ασφυξία» στις ΜΕΘ φέρνει νέο lockdown

Χάνει τη μάχη της υγείας η κυβέρνηση

Σε κατάσταση χάους τείνει να εξελιχθεί η πίεση που ασκεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας στο δημόσιο σύστημα υγείας,  καθώς κάθε μέρα που περνά οι υγειονομικοί σηκώνουν τα χέρια ψηλά, οι Εντατικές Μονάδες γεμίζουν με ασθενείς και ταυτοχρόνως το κύμα των αντιδράσεων από επαγγελματίες υγείας
σε βάρος της κυβέρνησης γίνεται τσουνάμι.

Μετά τη συγκλονιστική κατάθεση  της Ματίνας Παγώνη στον ΣΚΑΪ, σύμφωνα με την οποία εκκενώνονται ήδη κρεβάτια στις ΜΕΘ για να υποδεχθούν ασθενείς με κορωνοϊό που χρήζουν διασωλήνωσης, αντιδράσεις που κλιμακώνονται σε όλη την Ελλάδα δείχνουν αφενός ότι ξηλώνεται το πουλόβερ της δήθεν ενίσχυσης του συστήματος υγείας, αφετέρου ότι σιγά σιγά χάνεται ο έλεγχος ενάντια στο δεύτερο κύμα κορωνοϊού.

«Βράζει» η Κρήτη

Ενόσω η «Σωτηρία» έχει πλέον γεμάτες τις πνευμονολογικές κλινικές της και η ΠΟΕΔΗΝ επιμένει ότι στον «Ευαγγελισμό» δεν υπάρχει ούτε ένα διαθέσιμο κρεβάτι στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αλυσιδωτές αντιδράσεις εκδηλώνονται στην Κρήτη: συγκεκριμένα, την παραίτηση του από συντονιστής
στις ΜΕΘ της Κρήτης ανακοίνωσε, μιλώντας στο «ράδιο Κρήτη 984» ο διευθυντής της Μονάδας στο ΠαΓΝΗ Δημήτρης Γεωργόπουλος, διαμαρτυρόμενος για την απόφαση πλήρωσης 10 θέσεων Επιμελητών Β' για τη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου με... ανειδίκευτους γιατρούς, αποκλείοντας τους εξειδικευμένους εντατικολόγους, επειδή η αρχική τους ειδικότητα ήταν
Παθολογία ή Αναισθησιολογία.

Προηγήθηκε ανάρτηση του στο προσωπικό του λογαριασμό στο FB στην οποία αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

«Σήμερα βγήκε στον "αέρα" η προκήρυξη για την πλήρωση των 10 θέσεων Επιμελητών Β' για τη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου με σκοπό να στελεχώσουν την καινούργια μονάδα.

Με έκπληξη είδα ότι η αρχική προκήρυξη για τις 10 θέσεις Επιμελητών Β’ για τη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου που είναι μονάδα αναφοράς για COVID-19, άλλαξε και απέκλεισε εξειδικευμένους Εντατικολόγους επειδή η αρχική τους ειδικότητα ήταν Παθολογία ή Αναισθησιολογία!!!.

Εάν συμβεί αυτό ειδικευμένοι Εντατικολόγοι που έχουν ως βασική ειδικότητα Παθολογία ή Αναισθησιολογία (η πλειονότητα των Εντατικολόγων) αποκλείονται ως υποψήφιοι για θέση Εντατικής!

Είναι τουλάχιστον οξύμωρο να καταλάβουν τις θέσεις Επιμελητών ΜΕΘ ανειδίκευτοι γιατροί και να αποκλεισθούν ειδικευμένοι Εντατικολόγοι που θα στελεχώσουν τη μεγαλύτερη ΜΕΘ της Κρήτης στο τριτοβάθμιο Εκπαιδευτικό νοσοκομείο του νησιού.

Το ίδιο βέβαια ισχύει και γιατρούς με βασική ειδικότητα Παθολογία ή Αναισθησιολογία και σημαντική εμπειρία και εκπαίδευση στην Εντατική Ιατρική!

Νομίζω ότι ζω σε άλλον πλανήτη.

Αυτοί οι τακτικισμοί δεν συμβαίνουν σε καμία χώρα του Δυτικού κόσμου. Η καινούργια ΜΕΘ θα στελεχωθεί αποκλειστικά από ανειδίκευτο ιατρικό προσωπικό. Και θα κληθεί να νοσηλεύσει πολύπλοκα περιστατικά περιλαμβανομένων και ασθενών με COVID-19.

Έλεος!!!»

Όλοι στηρίζουν Γεωργόπουλο!

Σημειωτέον  ότι, με ανακοίνωσή τους, οι γιατροί της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του \ΠαΓΝΗ κάνουν λόγο για παράτυπη διαδικασία αναφορικά με την προκήρυξη θέσεων Επιμελητών ΜΕΘ. Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «αποτέλεσε εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη η παράτυπη και αυθαίρετη τροποποίηση της προκήρυξης που αποκλείει ιατρούς με εμπειρία στη ΜΕΘ, αν έχουν αρχική ειδικότητα Παθολογίας και Αναισθησιολογίας. Τις θέσεις Επιμελητών Α’ τις καταλαμβάνουν μόνο εξειδικευμένοι Εντατικολόγοι.

Αισθανόμαστε την ανάγκη να καταγγείλουμε την τροποποίηση αυτή η οποία αποτελεί πλήγμα σε αυτό που προσδοκούμε: όχι απλά ποσοτική αλλά ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών σε ασθενείς που βρίσκονται στο σοβαρότερο στάδιο της νόσου τους».

«Λουκέτο» και στο Γενικό Κρατικό!

Ταυτοχρόνως, σε «λουκέτο» οδηγείται και το Γενικό Κρατικό Νίκαιας,  αφού ήδη από χθες έχει ανακοινώσει ότι δεν  μπορεί να υποδεχθεί άλλα κρούσματα κορωνοϊου. Συγκεκριμένα, η γενική συνέλευση των γιατρών του Γενικού Κρατικού Νίκαιας, μέσα από το εξόχως αιχμηρό κείμενο της ομόφωνης απόφασης που έλαβαν χθες, εξαπολύουν σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση ανακοινώνοντας παραλλήλως ότι σταματούν να νοσηλεύουν περιστατικά Covid-19. Συγκεκριμένα, οι γιατροί κατηγορούν την κυβέρνηση για «παλινωδίες» και «επικοινωνιακή φούσκα, ενώ ζητούν άμεσες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, κατάλληλο εξοπλισμό και διαμόρφωση των χώρων ώστε να επιτυγχάνεται ασφαλής νοσηλεία αλλά και εργασία. «Αρνούμαστε να νοσηλεύουμε 30 βεβαιωμένα κρούσματα Covid, όταν από τις τραγικά ελλιπείς κτιριακές υποδομές και το εξαιρετικά ελλιπές προσωπικό του Νοσοκομείου έχουν εξοικονομηθεί μόνο 12 κλίνες, με αγώνα και ταλαιπωρία όλων των τμημάτων!», διαμηνύουν στην ανακοίνωσή τους, δικαιολογώντας την απόφασή τους.

Αναλυτικά, η απόφαση των γιατρών στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας έχει ως εξής:

«Από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού, έχουμε αγωνιστεί με κάθε τρόπο για να συνεχίσουμε να επιτελούμε όλες τις λειτουργίες του Νοσοκομείου μας, να εξυπηρετούμε και να περιθάλπουμε τους ασθενείς, αλλά και για να αποφύγουμε την ενδονοσοκομειακή διασπορά του ιού.

Στην αρχική φάση της επιδημίας, και με σαφώς λιγότερα κρούσματα στη χώρα, δεν μας ζητήθηκε να είμαστε νοσοκομείο αναφοράς. Οργανώσαμε, με ελάχιστα μέσα (πεπαλαιωμένη και πλήρως ακατάλληλη κτιριακή υποδομή, εξαιρετικά μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό όλων των κλάδων και βαθμίδων), όσο καλύτερα μπορούσαμε, και εν τέλει αποτελεσματικά την διαλογή σε όλα τα επίπεδα, την
έγκαιρη διάγνωση των κρουσμάτων κορωνοϊού, την ασφαλή νοσηλεία τους, την μεταφορά τους στα Νοσοκομεία αναφοράς.

Στο μεταξύ, παρατηρώντας τη σωρεία κυβερνητικών λαθών και παραλείψεων, και έχοντας προβλέψει την έλευση δεύτερου, πολύ πιο επικίνδυνου επιδημικού κύματος, επιμέναμε να πρωτοστατούμε στις κινητοποιήσεις που διεκδικούσαν την οργάνωση του ΕΣΥ για να μπορέσει να το αντιμετωπίσει (προσλήψεις προσωπικού, κλίνες ΜΕΘ, αναπνευστήρες, ανακατασκευή χώρων, κλπ).

Για το ίδιο το Νοσοκομείο μας είχαμε πολύ συγκεκριμένα αιτήματα, τα οποία συνεχίζουμε να έχουμε: Προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών για να στελεχώσουν το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, τα παθολογικά τμήματα, το πνευμονολογικό τμήμα. Ανακατασκευή των χώρων, ώστε να έχουμε την ευχέρεια να νοσηλεύουμε με ασφάλεια τους ασθενείς τον προβλεπόμενο δύσκολο χειμώνα. Χωριστό Covid τμήμα επειγόντων, ώστε να υπάρχει ασφάλεια για τους προσερχόμενους στα επείγοντα. Κλειστού τύπου αναπνευστήρες, όσους χρειάζονται. Και, κυρίως, χώρους νοσηλείας που να έχουν στοιχειώδεις υποδομές, ώστε να νοσηλεύουμε με ασφάλεια και αξιοπρέπεια τους ασθενείς. Είναι γνωστές σε όλη τη χώρα οι τριτοκοσμικές συνθήκες που επικρατούν στον πρώτο όροφο του κεντρικού κτιρίου, όπου και στεγάζονται τα παθολογικά τμήματα και το πνευμονολογικό.

Δεν είχαμε καμία ανταπόκριση από τη Πολιτεία.

Όταν, τον Αύγουστο, μας ζητήθηκε να νοσηλεύουμε τα επιβεβαιωμένα περιστατικά Covid που προσέρχονταν στα επείγοντα, παρά τις τραγικές ελλείψεις, ριχτήκαμε με αυτοθυσία και σε αυτήν τη μάχη. Εκ των ενόντων, στον πολύπαθο πρώτο όροφο, οργανώσαμε έναν μικρό χώρο νοσηλείας, όχι άνετο, αρκετά όμως ασφαλή για τους ασθενείς και το προσωπικό. Ο χώρος αυτός
στελεχώθηκε από γιατρούς και νοσηλευτές που προέρχονταν από ήδη υποστελεχωμένα και χειμαζόμενα τμήματα, οι οποίοι/ες με υψηλό αίσθημα ευθύνης εφημέρευαν σε συνεχή σχεδόν βάση για περίπου 20 ημέρες, όσες και οι μέρες λειτουργίας του.

Στις 20 Σεπτέμβρη, ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ, έστω μιας ημέρας, ώστε να μπορέσουμε να προετοιμαστούμε σαν ιατρική και νοσηλευτική κοινότητα, δεχτήκαμε πολύ περισσότερα περιστατικά Covid από όσα μπορούσαμε να νοσηλεύσουμε με ασφάλεια για τους ασθενείς και το προσωπικό. Μάθαμε από φήμες, ότι το νοσοκομείο μας διαθέτει πλέον 30 κλίνες νοσηλείας βεβαιωμένων κρουσμάτων Covid, ενώ την παραμονή διέθετε μόλις 12! Δεν ζητήθηκε η γνώμη κανενός γιατρού επ’ αυτού, δεν προηγήθηκε καμιά στοιχειώδης έστω υλική προετοιμασία! Έγιναν από τη Διοίκηση βίαιες και αυθαίρετες μεταβολές στην χρήση των χώρων του νοσοκομείου, χωρίς καμιά αίσθηση του τι σημαίνει ασφαλής νοσηλεία και ασφάλεια για το προσωπικό.

Ξέρουμε ότι αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας. Η εγκληματική αμέλεια των κυβερνώντων να οργανώσουν εγκαίρως ασφαλείς συνθήκες νοσηλείας στο ΕΣΥ, να κάνουν έστω και μια ελάχιστη κίνηση βελτίωσης, μετατράπηκε σε μία νύχτα σε αυταρχικές κραυγές. Πρέπει να ξέρουν ότι, με κραυγές και αυταρχικές συμπεριφορές, ούτε κλίνες φτιάχνονται, ούτε χώροι.. Αντίθετα, οι αυθαίρετες παρεμβάσεις ανθρώπων που δεν έχουν ιδέα από το δίπτυχο ασφαλής νοσηλεία-ασφάλεια εργαζομένων, μπορεί μέσα σε μερικές ώρες να καταστρέψει εργασία μηνών.

Υπάρχει ακόμα καιρός; Εάν υπάρχει η πολιτική βούληση, σαφώς υπάρχει!

Απαιτούμε άμεσα οργάνωση ασφαλών συνθηκών νοσηλείας για όλους τους ασθενείς! Απαιτούμε πολλαπλασιασμό των νοσοκομειακών κλινών και των κλινών ΜΕΘ! Απαιτούμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με ταχείες διαδικασίες, τόσων όσων χρειάζονται οι ασθενείς και το ΕΣΥ!
Απαιτούμε να σταματήσει η Κυβέρνηση να φτιάχνει κλίνες και θέσεις νοσηλείας  στα χαρτιά, αλλά να φτιάξει τώρα νέους χώρους καλά εξοπλισμένους, ώστε να μη θρηνήσουμε και άλλα θύματα!

Αρνούμαστε να νοσηλεύουμε 30 βεβαιωμένα κρούσματα Covid, όταν από τις τραγικά ελλιπείς κτιριακές υποδομές και το εξαιρετικά ελλιπές προσωπικό του Νοσοκομείου έχουν εξοικονομηθεί μόνο 12 κλίνες, με αγώνα και ταλαιπωρία όλων των τμημάτων!

Συμμετέχουμε στην απεργία της ΟΕΝΓΕ στις 24/9/2020 και στην συγκέντρωση στις 12 στο Υπουργείο Υγείας. Όσοι εφημερεύουμε βγαίνουμε την ίδια ώρα στο προαύλιο του Νοσοκομείου. Να ακουστεί δυνατά η φωνή των νοσοκομειακών γιατρών! Απαιτούμε τις υλικές προϋποθέσεις για να δώσουμε τη μάχη! Τη μάχη που έχουν ανάγκη οι κάτοικοι αυτής της χώρας για να επιβιώσουν!

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΓΝ ΝΙΚΑΙΑΣ»

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ΦΕΜΑ 22:05 23/09/2020

    ΟΛΕΣ ΘΑ ΤΙΣ ΧΑΣΕΙ

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.