ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ

«Δραματικές οι ανθρωπιστικές, υγειονομικές και οικονομικές συνέπειες σε Κεφαλονιά και Ιθάκη»

Tις καταστροφές στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη από το πέρασμα του «Ιανού» αλλά και τις ελλείψεις της κυβερνητικής πολιτικής, διαπίστωσε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη και περιοδεία στις πληγείσες περιοχές.

Στο κλιμάκιο συμμετείχαν οι βουλευτές, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Χαρά Καφαντάρη, αναπλ. τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας, Μίλτος Χατζηγιαννάκης, αναπλ. τομεάρχης Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Αλέκος Αυλωνίτης, αναπλ. τομεάρχης Τουρισμού, η πρώην βουλευτής Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ο πρώην περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος και επικεφαλής της παράταξης ΑΝΑΣΑ, καθώς και τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και της ΑΝΑΣΑ.

Στην Κεφαλονιά, το κλιμάκιο επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές Αγία Ευφημία, 'Ασσο και Αργοστόλι και στην Ιθάκη, το Βαθύ, τις Φρίκες και το Κιόνι και συναντήθηκε με τους δημάρχους Σάμης, Γεράσιμο Μονιά, Αργοστολίου, Θεόφιλο Μιχαλάτο και Ιθάκης, Διονύση Στανίτσα, καθώς και με τοπικούς φορείς και οργανώσεις εθελοντών.

«Οι καταστροφές στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη είναι μεγάλες, ιδιαίτερα στην Αγία Ευφημία και στην 'Ασσο, οι ανθρωπιστικές, υγειονομικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες είναι δραματικές και μεγάλη η απελπισία του κόσμου», δήλωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά το πέρας της περιοδείας τους.

Σύμφωνα με τους ίδιους, από την αυτοψία στις πληγείσες περιοχές, τις συναντήσεις με τους θεσμικούς και τοπικούς φορείς και την επαφή με τους κατοίκους, διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων, «το σοβαρό έλλειμμα μέτρων πρόληψης από την κυβέρνηση και την περιφέρεια, παρότι η έλευση του φαινομένου ήταν αναμενόμενη και οι συνέπειες του, όπως η διακοπή της ηλεκτροδότησης, προβλέψιμες».

Επιπλέον, υπογράμμισαν «την απουσία της περιφέρειας μέχρι προχθές, πέντε μέρες μετά το καταστροφικό πλήγμα του "Ιανού", και την καθυστερημένη και ανεπαρκή παρουσία της κυβέρνησης», αλλά και «την αδυναμία μέχρι και σήμερα της οριστικής αποκατάστασης των δικτύων ηλεκτροδότησης, ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών». «Πολλές από τις πληγείσες περιοχές στην Κεφαλονιά παραμένουν χωρίς ρεύμα και νερό, με μεγάλους υγειονομικούς κινδύνους, ενώ το νησί συνολικά είναι κάτω από τη συνεχή απειλή των καιρικών φαινομένων, όπως της χθεσινής καταιγίδας, που είχε ως αποτέλεσμα νέες διακοπές ρεύματος και σε περιοχές που είχε αποκατασταθεί» σημείωναν.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν από την κυβέρνηση μια σειρά ενεργειών, όπως την «υλοποίηση άμεσων και επαρκών μέτρων ανακούφισης και αποζημίωσης των πληγέντων και ταχεία απόδοση των οικονομικών βοηθημάτων» και την «επιτάχυνση του καθαρισμού από τις λάσπες και τα φερτά υλικά, των δρόμων και των οικισμών και ενίσχυση από την περιφέρεια και την κυβέρνηση των συνεργείων και των αναγκαίων μέσων».

Επιπλέον, τονίζουν την ανάγκη «αντιμετώπισης των υγειονομικών κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι πληγέντες, μία εβδομάδα στις λάσπες χωρίς ρεύμα και νερό» και της «άμεσης και πλήρoυς αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης, της ασφαλούς υδροδότησης, των τηλεπικοινωνιών και των οδικών δικτύων».

Τέλος, ζητούν την «υλοποίηση άμεσων αντιπλημμυρικών έργων ενόψει του χειμώνα και του κινδύνου νέων καταστροφών από τις βροχοπτώσεις».

«Εμείς, από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη της αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές, να ασκούμε πίεση στην κυβέρνηση προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να αναδεικνύουμε μέσα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις μας, τις μεγάλες ανάγκες και τα προβλήματα των κατοίκων και των πληγέντων στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη, όπως και σε κάθε άλλη περιοχή της χώρας μας που δοκιμάζεται», καταλήγουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.