ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Σε συνθήκες πανδημίας, ανοίγουν τα σχολεία με πολλά κενά και στην Αχαΐα»

Kώστας Πελετίδης: «Και αυτή η σχολική χρονιά θα είναι χρονιά διεκδίκησης για μας»

Ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, έδωσε συνέντευξη Τύπου με θέμα την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού Τάκης Πετρόπουλος και οι Πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου Φωτεινή Κυπραίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Σοφία Ασπρούλια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο Δήμαρχος ευχήθηκε καλή χρονιά στους μαθητές, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και στους εργαζόμενους και τόνισε: «Και αυτή η σχολική χρονιά θα είναι χρονιά διεκδίκησης για μας, για τους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, βλέπει την υγεία και την εκπαίδευση των παιδιών μας ως κόστος και το μεταφέρει το κόστος αυτό στους Δήμους, χωρίς όμως να δίνει και τα αντίστοιχα κονδύλια. Έτσι κινδυνεύουμε να μην γίνουν δρόμοι, πλατείες και ό,τι άλλο έχει ανάγκη ο λαός για να πληρωθούν αυτά που το κράτος όφειλε να καλύψει. Τα λεφτά η κυβέρνηση τα δίνει για τους εξοπλισμούς και όχι για τα παιδιά και τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας».

Ο Αντιδήμαρχος Τάκης Πετρόπουλος ανέφερε τα εξής:

«Τη Δευτέρα, σε όλα τα σχολεία του Δήμου μας θα ακουστεί το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς. Τα σχολεία θα ζωντανέψουν από τις φωνές των παιδιών μας, που θα κατακλύσουν τα προαύλια και τις αίθουσες τους.

Δυστυχώς όμως η νέα σχολική χρονιά θα είναι διαφορετική από τις προηγούμενες γιατί, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, ξεκινά με συσσωρευμένα προβλήματα, χωρίς ουσιαστικά μέτρα υγειονομικής προστασίας για τα παιδιά μας και τους εκπαιδευτικούς.

Στην Πάτρα έχουμε 264 σχολεία και οι 30.000 περίπου μαθητές καλούνται να κάνουν μάθημα στοιβαγμένοι σε τμήματα των 20 και 25 ατόμων.

Τα σχολεία ανοίγουν σε συνθήκες πανδημίας με κενές θέσεις εκπαιδευτικών που ξεπερνούν τις 150 στην Αχαΐα.

Με μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας που φέτος, παρά την πίεση της Δημοτικής Αρχής προς τον αρμόδιο υπουργό και την κυβέρνηση, εγκρίθηκαν 13 λιγότερες συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες σε σχέση με πέρυσι, δηλαδή φέτος θα εργάζονται 177 (εκ των οποίων οι 59 με μειωμένο ωράριο) από 195 που εργάζονταν τα προηγούμενα χρόνια.

Παρότι υπήρχε χρόνος από την άνοιξη να προκηρύξει το διαγωνισμό για τις προσλήψεις των καθαριστριών, φθάσαμε ως και σήμερα για να οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, να τοποθετηθούν οι καθαρίστριες στις θέσεις τους και τρέχουν τελευταία στιγμή να καθαρίσουν τα σχολεία.

Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση απέρριψε, λόγω "κόστους" και "δημοσιονομικού βάρους", τα δίκαια αιτήματα της Δημοτικής Αρχής, των Σωματείων, των Ομοσπονδιών, των Γονέων για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. Οι σύγχρονες ανάγκες των παιδιών μας αντιμετωπίζονται ως κόστος από τις κυβερνήσεις, χθεσινές και σημερινές.

Επειδή αυτή είναι η πραγματικότητα που διαμορφώνεται με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, προκειμένου αυτή να αποσείσει τις ευθύνες από πάνω της, ψήφισε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που κατατέθηκε στις 4 Σεπτέμβρη, άρθρο που προβλέπει "για τις περιπτώσεις που επιλέγεται από τους Δήμους η αύξηση των ωρών μερικής απασχόλησης ή η καταβολή υπερωριακής απασχόλησης η δαπάνη που προκαλείται από την αύξηση καλύπτεται αποκλειστικά από ίδιους πόρους, συμπεριλαμβανομένων εσόδων από ανταποδοτικές υπηρεσίες ή άλλων ανειδίκευτων εσόδων", δηλαδή η κυβέρνηση επειδή γνωρίζει ότι το προσωπικό δεν φθάνει, υποχρεώνει τις λαϊκές οικογένειες που στενάζουν από την ανεργία και τη φτώχεια, να βάλουν πάλι βαθιά το χέρι στην τσέπη και να ξαναπληρώσουν την κατά τα άλλα δημόσια και δωρεάν Παιδεία.

Χαρακτηριστικά στο Δήμο μας για τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των σχολικών μονάδων δίνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό 670 χιλιάδες ευρώ ετησίως, δηλαδή ψίχουλα.

Σε μια προσπάθεια να καλυφθούν στο μέτρο του δυνατού τα κενά που προκαλεί η υποχρηματοδότηση, ο Δήμος μας διαθέτει ετησίως από το ταμείο του, από χρήματα δηλαδή που συγκεντρώνονται μέσω της Δημοτικής φορολογίας, ποσό πάνω από 800.000 ευρώ προκειμένου να καλύπτονται οι πιο καίριες ανάγκες των σχολείων.

Με την ακούραστη προσφορά του προσωπικού του Δήμου, έχει πραγματοποιηθεί πολύ σημαντικός αριθμός παρεμβάσεων στα σχολικά συγκροτήματα. Όλα τα προηγούμενα χρόνια αλλά και τη φετινή χρονιά έχουμε καταφέρει να επισκευάσουμε και να ανακαινίσουμε πλήρως 150 σχολεία.

Συγκεκριμένα, εργασίες ανακαίνισης αυτή την περίοδο, γίνονται από τους εργαζόμενους της Αυτεπιστασίας, στα εξής σχολεία:

20ο Δημοτικό Αρόης

18ο Γυμνάσιο στην Αρόη

Δημοτικό Σχολείο Βραχνεΐκων

22ο Δημοτικό Λεύκας

Νηπιαγωγείο Ακταίου

49ο Δημοτικό, επί της οδού Αυστραλίας

Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση, είναι σε εξέλιξη εργασίες στα εξής σχολεία:

15ο Δημοτικό και 37ο Νηπιαγωγείο

8ο Δημοτικό και 10ο Νηπιαγωγείο

9ο Δημοτικό και 12ο Νηπιαγωγείου

5ο Δημοτικό

7ο Γυμνάσιο

6ο Λύκειο

Επίσης, είναι προγραμματισμένες για το επόμενο χρονικό διάστημα, εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης στα εξής σχολεία:

Πειραματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Λάγγουρα

2ο Λύκειο, 4ο - 5ο Γυμνάσιο - 5ο Λύκειο

7ο ΕΠΑΛ

11ο Λύκειο

13ο ΓΕΛ - 9ο Γυμνάσιο - 1ο Εσπερινό Γυμνάσιο

14ο Γυμνάσιο, 14ο Δημοτικό - 4ο Νηπιαγωγείο

24ο Δημοτικό

47ο Δημοτικό - 14ο Νηπιαγωγείο

Συνεχίζουμε τη λειτουργία του Λαϊκού Φροντιστηρίου Αλληλεγγύης, με το οποίο στηρίζουμε δωρεάν τα παιδιά που οι οικογένειές τους δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις της μόρφωσής τους.

Ως Δημοτική Αρχή, συνεχίζουμε να διεκδικούμε μαζί με την εκπαιδευτική κοινότητα:

- Δεκαπέντε (15) μαθητές ανά τμήμα.

- Την άμεση κάλυψη όλων των κενών σε εκπαιδευτικούς, στα σχολεία όλων των βαθμίδων.

- Να μη χαθεί ούτε μια διδακτική ώρα.

- Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στα σχολεία.

- Άμεση έναρξη ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης.

- Κανένα παιδί εκτός ολοήμερου σχολείου.

- Να λειτουργήσουν όλα τα τμήματα ένταξης για τους μαθητές που το έχουν ανάγκη.

- Δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών.

- Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους μαθητές, άμεση υποδομή για δωρεάν δελτία υγείας και τεστ για τον κορονοϊό σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

- Δωρεάν πρόσβαση σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες για όλους.

- Αύξηση 100% της οικονομικής επιχορήγησης στους Δήμους για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων και για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων.

- Σταθερές - μόνιμες θέσεις εργασίας, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα για την κάλυψη των αναγκών των κατηγοριών στα σχολεία όπως: Των συμβασιούχων καθαριστριών ΙΔΟΧ, φυλάκων, τραπεζοκόμων, επιστατών, σχολικών τροχονόμων».

Η Δημοτική Αρχή θα είναι στην πρώτη γραμμή των αγώνων των γονιών, των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων, θα συνεχίσει να διεκδικεί να ανοίξουν όλα τα σχολεία με ασφάλεια, θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να ανοίξουν και να λειτουργήσουν καθαρά τα σχολεία.

Η μόρφωση και η υγεία των παιδιών μας είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους, δεν θα δεχτούμε παραπέρα επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων, αρκετά πλήρωσε και συνεχίζει να πληρώνει ο λαός τις αντιλαϊκές πολιτικές τους».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.