ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Με επιδοματάκια δεν θα ανασάνει αυτός ο κόσμος»

Κουτσούμπας: «Οι πληγέντες από την πλημμύρα να αποζημιωθούν για το 100% των ζημιών που υπέστησαν»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή, επέρριψε στην κυβέρνηση ακέραιη την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει κάτοικοι και περιοχές μετά το καταστροφικό πέρασμα του «Ιανού» σημειώνοντας ότι «δεν υποτιμάμε τη σφοδρότητα του φαινομένου, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι ένας ολόκληρος κρατικός μηχανισμός σήμερα δεν ενισχύεται, δεν προετοιμάζεται και δεν εκπαιδεύεται, με βάση το χειρότερο σενάριο και με οδηγό την προστασία της ανθρώπινης ζωής και των κόπων μιας ζωής».

Ανέφερε ότι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επικαλείτο την κλιματική αλλαγή για να αποκρύψει τις δικές της ευθύνες.

Υπογράμμισε πως το ΚΚΕ τονίζει ότι ο κόσμος αυτός που έχει καταστραφεί από τις πλημμύρες πρέπει να αποζημιωθεί στο 100% των ζημιών, «όπως απαιτούν οι πληγέντες. Ούτε ευρώ λιγότερο. Με επιδοματάκια δεν θα ανασάνει αυτός ο κόσμος».

Πρόσθεσε ότι βάσει όσων έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, οι πράξεις (της) θα είναι «κάποια ημίμετρα και αποζημιώσεις με το σταγονόμετρο».

Είπε ότι δεν υπήρχε καν συντήρηση των υπαρχόντων αντιπλημμυρικών υποδομών, ενώ ούτε νέα έργα ενταγμένα σε ενιαίο σχέδιο υλοποιούνται και τόνισε πως το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της άμεσης έναρξης νέων έργων, αναφέροντας μάλιστα και συγκεκριμένες παραμέτρους που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει τέτοιο σχέδιο και το πιθανότερο είναι «να δούμε αποσπασματικά αντιπλημμυρικά έργα» γιατί «και εδώ μπαίνει κόφτης, εφόσον η ΕΕ και εγχώριοι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι δεν έχουν τέτοια έργα στις προτεραιότητές τους, ενώ η ΕΕ έχει ομολογήσει πως τα έργα κοστίζουν περισσότερο από τις "κουτσουρεμένες" αποζημιώσεις που δίνονται μετά από καταστροφές».

«Δεν προχωρούν τέτοια έργα γιατί δεν αποδίδουν τα κέρδη που προσδοκούν οι όμιλοι» είπε ο Δ. Κουτσούμπας, τονίζοντας ότι «ως λαός πρέπει να βάλουμε άλλη πυξίδα, γιατί έχουμε ανάγκη τέτοια έργα προστασίας της ζωής και των κόπων μας, ενώ υπάρχει και το δυναμικό και η γνώση και αυτά τα έργα πρέπει να τα διεκδικήσουμε συνολικά ως εργατικό-λαϊκό κίνημα».

Μιλώντας για την πανδημία, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να συζητά «το πως φθάσαμε ως εδώ» διότι θα αναδειχθούν οι ευθύνες της «τις οποίες από την αρχή της πανδημίας επιχειρεί να κρύψει πίσω από την επίκληση της "ατομικής ευθύνης"».

Σημείωσε ότι τώρα, με το δεύτερο κύμα εν εξελίξει, η κυβέρνηση «έκανε ένα βήμα παραπέρα, προχωρώντας στον απαράδεκτο, προκλητικό εκβιασμό "αυτοπροστασία ή καραντίνα" που είπε ο πρωθυπουργός».

Είπε ότι η κυβέρνηση αξιοποίησε την πανδημία ως «μεγάλη ευκαιρία για να ωφεληθεί το κεφάλαιο και να επιβάλλει μέτρα που εδώ και καιρό βρίσκονταν στα συρτάρια του και στα συρτάρια σας».

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση, αντί για μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, επιβάλλει την παραπέρα εντατικοποίηση και απλήρωτη δουλειά την ίδια ώρα που προσφέρει νέα προνόμια και επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Επισήμανε ότι την ώρα που το δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται στο «κόκκινο», ο ιδιωτικός τομέας συνεχίζει να θησαυρίζει, και η κυβέρνηση «σπρώχνει εκ νέου "πελατεία" στον ιδιωτικό τομέα», με νέα ΚΥΑ με την οποία, όπως εξήγησε, η κυβέρνηση όχι μόνο πριμοδοτεί τις δουλειές του ιδιωτικού τομέα, αλλά και τις χρυσοπληρώνει.

Κάλεσε την κυβέρνηση να «αφήσει τα μπαλώματα» στο δημόσιο σύστημα υγείας και «τώρα, πριν να είναι αργά» να προχωρήσει σε δημιουργία ΜΕΘ, μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, σε επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και πρόνοιας και ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των νοσοκομειακών γιατρών και υγειονομικών.

Αναφορικά με την Παιδεία, ο Δ. Κουτσούμπας, κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, στη διάθεση έκτακτων κονδυλίων για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και εργαζομένων στην καθαριότητα και στη λήψη μέτρων υγιεινής και ατομικών μέσων προστασίας

Εγκάλεσε την κυβέρνηση γιατί θεωρεί «υποκινούμενους» μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, προσθέτοντας: «Αμφισβητείτε ακόμα και το δικαίωμα της άποψης, της ενημέρωσης ή της γνώσης για το πόσο στοιχίζουν τα πολεμικά αεροπλάνα που αγοράζετε από τη Γαλλία και πόσο κοστίζουν στον ελληνικό λαό οι στρατιωτικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ, μιας και σήμερα μας επισκέπτεται το γεράκι του Πενταγώνου, ο Πομπέο, σε Θεσσαλονίκη και Σούδα και οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης βρίσκονται στους δρόμους».

Αναφερόμενος στην επίσκεψη Πομπέο πρόσθεσε ότι «αυτά τα γεράκια είναι που υποδαυλίζουν τους ανταγωνισμούς, τις επεμβάσεις, τις πολεμικές συγκρούσεις».

«Είναι όλοι αυτοί κι εσείς μαζί που θα στείλετε τα παιδιά μας σαν κρέας στα κανόνια των ιμπεριαλιστών και μάλιστα αμέσως μόλις τελειώνουν το σχολείο, από τα 18 τους χρόνια, με την μείωση του ορίου ηλικίας που προωθείτε για την υποχρεωτική κατάταξη στο στρατό. Μόλις τελειώνουν δηλαδή το λύκειο.

Είστε όλοι εσείς που θέλετε τους μαθητές των 17 και 18 χρόνων να ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές, στις ευρωεκλογές, αλλά δεν τους αναγνωρίζετε το δικαίωμα να έχουν πολιτική άποψη, να έχουν γνώμη για όσα βιώνουν, να αποφασίζουν μέσα από συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες για τις μορφές πάλης και να διεκδικούν τα αυτονόητα.

Αντίθετα τους στέλνετε τους εισαγγελείς, τις δυνάμεις καταστολής, την άδικη τιμωρία μέσα στο σχολείο. Αυτή είναι η δημοκρατία σας, οι όρκοι πίστης στις ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα» πρόσθεσε ο Δ. Κουτσούμπας.

Σε ό,τι αφορά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, είπε ότι η κυβέρνηση άρπαξε την ευκαιρία «για να προχωρήσει ακόμα παραπέρα την ιδιωτικοποίηση», αντί να προχωρήσει σε επίταξη ιδιωτικών Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και ένταξή τους σε ενιαίο κρατικό σχέδιο για να σταματήσει ο επικίνδυνος, καθημερινός συνωστισμός και αντί να κάνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να αυξηθούν τα δρομολόγια.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση εξασφαλίζει «δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στους ομίλους των ΜΜΕ», ενισχύοντας επιχειρήσεις για διαφημιστικές δαπάνες, και με πρόβλεψη για απευθείας ανάθεση σε εταιρεία «για το μοίρασμα ζεστού χρήματος σε ΜΜΕ για μηνύματα που αφορούν την πανδημία».

Ο ΣΥΡΙΖΑ για να βγάλει από τη δύσκολη θέση την κυβέρνηση «δίνει την πάσα στους μεγαλοεπιχειρηματίες, τους οποίους καλεί να μην δεχτούν την χρηματοδότηση για τη μετάδοση των μηνυμάτων. Κι έτσι ορισμένοι θα εμφανιστούν και ως ευεργέτες» πρόσθεσε.

«Αν πραγματικά δεν θέλετε να δώσετε τα χρήματα του ελληνικού λαού σε ομίλους, για να σας προβάλουν τα διαφημιστικά σας μηνύματα για την πανδημία, τότε γιατί απορρίψατε την τροπολογία του ΚΚΕ;» ήταν το ερώτημα που έθεσε ο Δ. Κουτσούμπας, και κατέληξε στην ομιλία του τονίζοντας:

«Σήμερα, επανακαταθέτουμε την τροπολογία αυτή, που προβλέπει με καθαρό τρόπο:

- Πρώτον: τα μηνύματα για τη δημόσια υγεία να μεταδίδονται απολύτως δωρεάν.

- Δεύτερον: η δημοσιοποίηση των στοιχείων της όποιας κρατικής διαφήμισης να γίνεται άμεσα και

- Τρίτον: να υπάρχει αναδρομικός έλεγχος δεκαετίας για να δει ο ελληνικός λαός που πήγαν τα χρήματα της κρατικής διαφήμισης.

Πρόκειται για τροπολογία συγκεκριμένη, δίκαιη και υπηρετεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Χώρια που θα εξοικονομηθούν και χρήματα για το κράτος για να τα δώσει στους πλημμυροπαθείς και στην ενίσχυση των νοσοκομείων και των σχολείων.

Σας καλούμε, λοιπόν, να την ψηφίσετε και να αφήσετε τις φιοριτούρες και την κοροϊδία και εδώ μέσα ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του».

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ΦΕΜΑ 23:05 29/09/2020

    ΣΥΡΙΖΑ ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ,ΦΤΑΙΕΙ —-ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ, ΠΑΛΙ ΦΤΑΙΕΙ—–ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΞΙΑ Ο ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ—–ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΤΣΙΜΠΗΣΕΙ ΨΗΦΟΥΣ ΑΠΟ ΣΥΡΙΖΑ——ΤΟ 89 ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΔΙΔΑΞΕ ΤΙΠΟΤΑ.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.