ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΤΑ ΤΡΟΛ ΤΟΥ ΠΑΠΠΑ, Ο ΧΕΓΚΕΛ ΤΟΥ ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ...

Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ συνήλθε επειδή έπρεπε να τηρηθούν τα προσχήματα. Θα έπρεπε να επικυρωθεί και τυπικά η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να αλλάξει ο γραμματέας του κόμματος και στο γραφείο του Πάνου Σκουρλέτη, στον έκτο όροφο της Κουμουνδούρου, να μετακομίσει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, που είναι ο νέος εκλεκτός του αρχηγού για το νούμερο δύο στην κομματική ιεραρχία. Οι συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση είναι πρωτοφανείς. Λόγω κορονοϊού, τα μέλη του ανώτερου καθοδηγητικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να διασκορπιστούν σε τρεις αίθουσες αφού δεν επιτρέπεται να υπάρχουν περισσότερα από 50 άτομα σε κλειστό χώρο.

Δεν είναι αυτό που ήθελαν τα κορυφαία κομματικά στελέχη είτε ανήκουν στην προεδρική πλειοψηφία είτε στην αριστερή μειοψηφία όμως ο φετφάς του Χαρδαλιά είναι αυστηρός και δεν μπορεί να παραβιαστεί χωρίς να υπάρξουν (τουλάχιστον πολιτικές) παρενέργειες, τις οποίες ουδείς στον ΣΥΡΙΖΑ θέλει και πρώτος απ' όλους ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, όπως ο ίδιος εξομολογείται σε συνομιλητές του, δεν ήταν και ιδιαίτερα ευχάριστο, σ' αυτή την τόσο καυτή (λόγω κορονοϊού, οικονομίας και ελληνοτουρκικών) συγκυρία, να μιλήσει στο 75% της στελεχιακή αφρόκρεμας της Κουμουνδούρου μέσω οθόνης. Εξυπακούεται ότι οι ασυνήθιστες, για πολιτική συνάθροιση, συνθήκες δεν ήταν αρωγοί στα σχέδια και όσων κεντρικοεπιτρόπων θα ήθελαν να συγκρουστούν μετωπικά για το μέλλον της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα για τη σταδιακή μετακόμιση του ΣΥΡΙΖΑ από την ριζοσπαστική στην κεντρώα αριστερά.

Και οπωσδήποτε η τηλεδιάσκεψη της Κ.Ε. δεν αποτελεί, σύμφωνα με τα λεγόμενα συνεργατών του τέως πρωθυπουργού, αλλά και το ξεκαθάρισε με την ομιλία του ο Τσίπρας, πρόκριμμα για ψηφιακό συνέδριο, το οποίο, όπως φάνηκε και στην Πολιτική Γραμματεία, συνεχίζουν να θέλουν οι Νίκος Παππάς, Αντώνης Κοτσακάς, Νίκος Σκορίνης και όσοι άλλοι, κυρίως πασοκογενείς, έχουν θέσει ως προτεραιότητα την μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε Προοδευτική Παράταξη, μέσω της ενίσχυσης της Προοδευτικής Συμμαχίας. Ο Αλέξης Τσίπρας, η αριστερή μειοψηφία, αλλά και η πλειονότητα των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ θέλει μαζικό συνέδριο και εκλογές οργάνων με φυσική παρουσία. Μεταξύ αυτών είναι και αρκετοί από τους πασοκογενείς, οι οποίοι θέλουν η νομιμοποίηση της Προοδευτικής Συμμαχίας να γίνει κανονικά με εκλογές και όχι με διορισμό κάποιων εξ αυτών σε ηγετικά κομματικά πόστα, όπως επιδιώκουν ορισμένοι από τους λεγόμενους "γεφυροποιούς" του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απογοήτευση πάντως, για την επ' αόριστον αναβολή, του συνεδρίου είναι έκδηλη στους συμμάχους της Κουμουνδούρου, παρά τη διαβεβαίωση του Αλ. Τσίπρα ότι η διεύρυνση θα συνεχιστεί. Εφεξής η προσπάθεια των πασοκογενών θα επικεντρωθεί -όπως μάς λέει πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, που τώρα συμμετέχει στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ- στην διατασική και αναλογική στελέχωση των τομέων της Κεντρικής Επιτροπής και των Νομαρχιακών Επιτροπών, παρότι, όπως παραδέχεται, το ενδιαφέρον των πολιτών για τη διεύρυνση και μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ βαίνει μειούμενο. Προκειμένου να πειστούν οι πασοκογενείς και να μην εγκαταλείψουν το εγχείρημα ο Νίκος Βούτσης υποστήριξε ότι πρέπει ο Τσίπρας σύντομα, ενδεχομένως και την εβδομάδα που μας έρχεται, να υποβάλει αίτημα, στο προεδρείο της Βουλής, για αλλαγή του τίτλου της κοινοβουλευτικής ομάδας και από ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Βεβαίως, σχεδόν όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ κατανοούν ότι τα θέματα των οργανωτικών αλλαγών δεν παρουσιάζουν κανένα ενδιαφέρον για την κοινωνία και οι μόνοι που ασχολούνται είναι οι ομαδάρχες και οι φραξιονιστές της Κουμουνδούρου. Αντί στην αξιωματική αντιπολίτευση να συζητούν, αυτές τις μέρες, για τα ελληνοτουρκικά, όπου το θερμόμετρο της έντασης ανεβαίνει συνεχώς, εξαντλούνται σε πολύωρες συνεδριάσεις για το μέλλον του Σκουρλέτη, του Τζανακόπουλου, του Παππά, του Νάσου Ηλιόπουλου στο κόμμα και στις ισορροπίες που πρέπει να τηρήσει ο Τσίπρας στην νέα οργανωτική δομή της Κουμουνδούρου, τη σύνθεση του επιτελείου του και την ανασύνθεση των τομέων κοινοβουλευτικής δράσης. Δηλαδή, "χέστηκε η Φατμέ στο Γενί Τζαμί", όπως μάς είπαν δύο πρώην υπουργοί, ένας που ανήκει στους "53", των οποίων επικεφαλής, ατύπως, είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ένας που πρωταγωνιστεί στην ομάδα των προεδρικών, της οποίας ηγείται ο Νίκος Παππάς.

Να σημειώσουμε εδώ ότι οι αλλαγές στο κόμμα και στους τομεάρχες σε σημαντικό βαθμό σχετίζονται και με τις κάκιστες σχέσεις που έχουν μεταξύ τους οι Παππάς και Τσακαλώτος. Από την εποχή που ήταν στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελαν να βλέπει ο ένας τον άλλον. Μάλιστα ο Παππάς μονίμως διαμαρτύρονταν ότι οτιδήποτε έστελνε στο υπουργείο Οικονομικών ο Τσακαλώτος δεν το υπέγραφε. Ο Ευκλείδης θεωρούσε και θεωρεί ότι ο Παππάς τον υπονομεύει και έθεσε, λένε κομματικές πηγές, ως όρο στον Τσίπρα, ειδικά μετά τα όσα έγιναν με τις κασέτες του Σάμπι Μιωνή και τις αποκαλύψεις για Καλογρίτσα, να αλλάξει πόστο ο Νίκος επειδή η συνεργασία μαζί του είναι αδύνατη. Και επειδή αντιπολίτευση χωρίς τη συνεργασία των τομεαρχών Οικονομίας και Οικονομικών δεν μπορεί να υπάρξει και επειδή είναι δύσκολο να απομακρυνθεί ο Ευκλείδης, ο Τσίπρας προτιμά να φτιάξει ένα νέο δίδυμο, αυτό των Χαρίτση - Τσακαλώτου, για να έχει ήσυχο το κεφάλι του. Με αυτό τον τρόπο και υποβάθμιση του Παππά υπάρχει και ταυτοχρόνως ο Νίκος, πηγαίνοντας, ας πούμε τομεάρχης στο Υποδομών, συνεχίζει να βρίσκεται στο παιχνίδι. Για να κατανοήσουμε καλύτερα την κοντρα Τσακαλώτου - Παππά αρκεί να αναφέρουμε ότι στις πρόσφατες συνεδριάσεις ο μεν Παππάς είπε ότι ο Τσακαλώτος "σαμποτάρει τη διεύρυνση", ο δε Τσακαλώτος απάντησε ότι ο Παππάς "βρίσκεται πίσω από τα τρολ που τον διασύρουν και συντονίζει τις εναντίον του επιθέσεις" για να του απαντήσει ο Παππάς ότι "αυτά δεν ισχύουν και αν έχει στοιχεία να τα παρουσιάσει".

Κάτι ανάλογο συνέβη και με τη γραμματεία του κόμματος. Ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος δεν ανήκει στους προεδρικούς, αλλά στην αριστερή μειοψηφία, έπρεπε να φύγει από τη στιγμή που ο Τσίπρας αποφάσισε ότι θέλει να ελέγξει πλήρως το κόμμα και ο γραμματέας να είναι της απολύτου εμπιστοσύνης του. Η απόφαση του Τσίπρα είναι σε άμεση συνάφεια με την αναβολή του συνεδρίου. Θέλει, λένε, το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία να το εντάξει στη στρατηγική του για τις εκλογές, που σημειώνουμε θα γίνουν με απλή αναλογική, και ως εκ τούτου ο χρόνος διεξαγωγής του ουσιαστικά μετατίθεται είτε για την παραμονή της βουλευτικής αναμέτρησης είτε για αμέσως μετά, εάν οι εκλογές γίνουν αιφνιδιαστικά, πριν τη συμπλήρωση της τετραετίας. Επιπροσθέτως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ήθελε ο γραμματέας του κόμματος να είναι κάποιος ο οποίος δεν συμφωνεί με την γραμμή του Προέδου για τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ και τη μετατροπή του σε ένα "νέο ΠΑΣΟΚ". Από τη στιγμή που ο Τσίπρας ανέβαλε επ' αόριστον το Συνέδριο, ο Σκουρλέτης δεν θα μπορούσε να παραμείνει στη θέση του γραμματέα.

Η αρχική επιλογή ήταν, λένε οι πληροφορίες από την Κουμουνδούρου, ο Νάσος Ηλιόπουλος (που τελικά, μαζί με τρεις αναπληρωτές, κατέλαβε τη θέση του Χαρίτση) όμως τελικά επελέγη ο Δημήτρης Τζανακόπουλος όχι μόνον γιατί είναι κυριολεκτικά "ο άνθρώπος του Προέδρου", αλλά και γιατί υπήρξαν ενστάσεις για το κομματικό και πολιτικό βάρος του Ηλιόπουλου να ανασυντάξει το κόμμα, το οποίο, μετά την ήττα στις εκλογές, τις εσωκομματικές διαμάχες για τη διεύρυνση ή τη μετεξέλιξη, τα "επεισόδια" με Καλογρίτσα και Μιωνή, και κυρίως την επιδημία του κορονοϊού, αλλά και τον γενικευμένο φόβο για τα ελληνοτουρκικά και την οικονομία, βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους αποδιοργάνωσης.

Πάντως, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι η επιλογή Τζανακόπουλου δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή, επειδή, όπως λένε, ο "Δημήτρης είναι μεν καταρτισμένος και με πολιτική εμπειρία όμως είναι ιδιαίτερα οξύθυμος και ορισμένες φορές αποδεικνύεται εμμονικός με τις αντιλήψεις του". Μάλιστα φέρνουν ως παράδειγμα τα όσα είπε στην Πολιτική Γραμματεία μετά την πρόταση Τσίπρα να είναι αυτός ο διάδοχος του Σκουρλέτη". Ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας "χθες βράδυ διάβαζα Χέγκελ..". Προσοχή Χέγκελ, όχι Ένγκελς. Πάντως, κανείς δεν τον ρώτησε "Ποιό βιβλίο του Χέγκελ;", το Die Differenz des Fichteschen und Schellingschen Systems der Philosophie (Η διαφορά των συστημάτων φιλοσοφίας του Φίχτε και του Σέλλινγκ) ή το Phänomenologie des Geistes (Η Φαινομενολογία του πνεύματος). Προφανώς, δεν τον ρώτησαν -και πρωτίστως ο "πανεπιστήμων" Ευκλείδης Τσακαλώτος- επειδή δεν ήθελαν να ακούσουν για το πως μπορεί η διαλεκτική λογική του Χέγκελ (θέση, αντίθεση, σύνθεση) να αντιστοιχηθεί στην πεζή κομματική πραγματικότητα της Κουμουνδούρου και να επιλύσει την αντίθεση του Σπίρτζη με τον Σκουρλέτη και του Μπίστη με τον Πολλάκη.

Όσοι διαφωνούν με την επιλογή Τζανακόπουλου (και στην Κ.Ε. είναι τουλάχιστον 22% αφού από τους 140 που ψήφισαν έλαβε 110), υποστηρίζουν ότι ο Τσίπρας "έπρεπε να διαλέξει κάποιον που να διακρίνεται για την απαραίτητη πολιτική ευελιξία που απαιτεί το αξίωμα και την ικανότητα να συνθέτει τις αντιθέσεις" που στην παρούσα κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως παραδέχονται κορυφαία στελέχη του, "είναι πολλές και μπορούν να λάβουν ακόμη και εκρηκτικές διαστάσεις εάν η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει να μην εισπράττει από την φθορά της κυβέρνησης". Το γεγονός ότι υπήρξε γραμματέας της Νεολαίας του Συνασπισμού, διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Τσίπρα, υπουργός Επικρατείας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αθροίζονται πάντως στα θετικά του Τζανακόπουλου, ενώ στα υπέρ του καταγράφεται και το γεγονός ότι είναι υπέρ της διεύρυνσης του κόμματος με τους πασοκογενείς. Πάντως, βουλευτές του ΚΙΝΑΛ υποστηρίζουν ότι "ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ήταν διχαστικός έως και απαξιωτικός για την ιστορική προσφορά του ΠΑΣΟΚ και είναι αντίθετος στην πολιτική συμμαχιών και συνεργασίας, την οποίαν υποτίθεται ότι πρεσβεύει ο Τσίπρας".

Βεβαίως, το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Παπανδρέου συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν στα συμβαίνοντα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας εμφανίζεται πεπεισμένος για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ καθώς στο πρόσφατο παρελθόν φέρεται ειπών σε συνομιλητή του: "ή θα γίνουμε ΠΑΣΟΚ ή θα παίζουμε τους νεοαυριανιστές εναντίον νεοεκσυγχρονιστών". Όπως φαίνεται και να έχει αποδεχθεί ότι "αυτά θα είναι τα δύο ρεύματα στο κόμμα". Και για να μην τον αδικήσουμε, όταν λέει ΠΑΣΟΚ εννοεί μεγάλη κυβερνητική παράταξη που ξεκινά από το Κέντρο και φθάνει μέχρι την Αριστερά. Στην Πολιτική Γραμματεία πάντως ο Νίκος Φίλης υποστήριξε ότι "παπανδρεϊσμός χωρίς Παπανδρέου δεν υπάρχει. Και επίσης στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει Παπανδρέου". Η αιχμή για τους πασοκόφρονες προεδρικούς, αλλά και για τον Τσίπρα, ήταν ξεκάθαρη. Όμως για να μην αδικήσουμε και τον πρώην υπουργό Παιδείας η κριτική του αφορούσε την ποιότητα της αντιπολίτευσης. "Δεν μπορούμε να λέμε "ναι" σε όλα τα κοινωνικά αιτήματα και "όχι" σε όλες τις αποφάσεις της κυβέρνησης", είπε και προσέθεσε "αυτό έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου όταν ήταν στην αντιπολίτευση και προκειμένου να γίνει κυβέρνηση". Και μετά είπε τα προαναφερόμενα. Και η κριτική του για την ποιότητα της αντιπολίτευσης αφορούσε πρωτίστως τα εθνικά όπου ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε με δύο πρόσωπα, αλλά και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, υγειονομικών και οικονομικών, που προκύπτουν από την πανδημία.

Η ατζέντα της αντιπολίτευσης, οι πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προτεραιότητες καθώς και η πολιτική συμμαχιών σε συνθήκες κρίσης είναι αυτές που μπορούν να ενισχύσουν πολιτικά και εκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι η κομματική αναδιοργάνωση, η οποία είναι μεν απαραίτητη, αλλά δεν μπορεί ο προβληματισμός των βουλευτών, των στελεχών, των μελών και των ψηφοφόρων να κατευθύνεται, από ορισμένους ιδιοτελείς και κυνικούς της εξουσίας, στο αν έπρεπε να φύγει ο Σκουρλέτης και να έλθει ο Τζανακόπουλος και αν η μετάθεση Παππά σε άλλο κοινοβουλευτικό πόστο είναι η επιβαλλόμενη ποινή για την "επιπόλαιότητά" του. Ούτε ενδιαφέρει κανέναν ο καυγάς του Τσακαλώτου με τον Πολλάκη και οπωσδήποτε στους ψηφοφόρους προκαλούν ακόμη και αηδία τα λεγόμενα υπό ανδρός τινός ονόματι Καρανίκας.

Τα ανωτέρω είναι ο κοινός τόπος ανθρώπων που δεν είναι οργανωτικά ενταγμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συζητούν με τον τέως πρωθυπουργό και κεντρικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης -που ασχέτως αν ανήκουν στους προεδρικούς ή στους "53", διακρίνονται για τη μετριοπάθειά τους- για την ανάγκη να υπάρξει μια σύγχρονη και ευρωπαϊκή αριστερά που μεταξύ των άλλων θα υπερασπίζεται και την ιστορία και τις κατακτήσεις διαχρονικά του προοδευτικού κινήματος. Διαφορετικά, λένε, μπορεί στο προβλεπτό μέλλον να υπάρξει κάποια άλλη δύναμη που να υπερφαλαγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμη και να υπάρξουν κόμματα που θα δημιουργηθούν στα δεξιά και τα αριστερά του υφιστάμενου κομματικού συστήματος που θα αμφισβητήσουν και θα πλήξουν τον διαμορφούμενο, μετά τις περσινές εκλογές της 7ης Ιουλίου, δικομματισμό.

Εφόσον οι δημοσκοπήσεις, μετά τον Οκτώβριο, επιβεβαιώσουν την εκτίμηση περί διεύρυνσης του ποσοστού των αναποφασίστων ψηφοφόρων και της δημοσκοπικής κάμψης όχι μόνο της κυβέρνησης (η οποία είναι αναμενόμενη αφού αυτή διαχειρίζεται τις "καυτές πατάτες" της διακυβέρνησης) αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει, μάς λέει πρώην υπουργός και προβεβλημένος βουλευτής, "να αναθεωρήσει τις απόψεις του για τις αλλαγές και τις προτεραιότητες του κόμματος και κυρίως την τακτική της επιβολής του στον ΣΥΡΙΖΑ μέσα από συνεχή μικρά πραξικοπήματα". Και μάς αποκαλύπτει ότι και το θέμα των δημοσκοπήσεων και ο κίνδυνος να ξεπηδήσουν κόμματα, από δεξιά και από αριστερά του συστήματος, επισημάνθηκαν από συντρόφους του στην Πολιτική Γραμματεία και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία...

4 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΦΕΜΑ 12:12 10/09/2020

  ΟΠΩΣ ΒΛΕΠΩ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ .ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΕΧΩ .ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΣΑΣ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ?

 2. === Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΩΑΡΙΣΤΕΡΑ ΔΗΛ. ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ
  ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΙΣΧΥΡΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ.
  === ΤΩΡΑ ΔΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΤΖΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (((ΕΥΚΛΕΟΥΣ ΝΕΟΥ
  ΔΙΑΚΡΙΝΟΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΙΑΚΟ, ΕΡΕΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΧΑΣΤΙΚΟ ΤΟΥ
  ΛΟΓΟ))) ΕΓΙΝΕ ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΚΑΛΟ ΠΑΣΟΚ, ΔΗΛ.
  ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΗΣ ΑΥΡΙΑΝΗΣ, ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΤΟΥ ΜΕ-
  ΝΙΟΥ ΚΟΥΤΣΟΓΙΩΡΓΑ.!!!!!!!!!!!!!!!!!
  === ΚΑΙ ΕΙΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ………………….

 3. Αν θέλουν πράγματι ν ´ αλλάξουν τ ´όνομα του κόμματος τους οι Συριζαίοι ,για να χωρέσουν και οι πρώην πασοκοι μέσα σ´αυτο, το πιο περιγραφικό όνομα θα ήταν :
  ΣΥΡΙΖΑ — ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ι
  Για να δωθεί ΕΤΣΙ έναυσμα για να ΠΡΟΣΕΛΘΟΥΝ και οι ΚΩΣΤΑΚΑΡΑΜΑΝΛΗΚΟΙ από την ΝΔ .

 4. οκ 10:52 07/09/2020

  με Σκουρλέτη κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του σύριζα, η ΝΔ θα κάνει πάρτι…

  η θέση απαιτεί σκληρή δουλειά, γνώση του πώς λειτουργεί το κοινοβούλιο κι γρήγορα αντανακλαστικά

  ο Σκουρλέτης είναι τεμπέλης, αγράμματος και μειωμένης αντίληψης….

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.