ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΘΥΜΩΣΕ Ο ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΚΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΤΟΥ ΚΟΨΕ ΤΑ "ΜΕΖΕΑ" ΕΝΩ ΕΠΕΤΑΙ ΚΑΙ ...BLOODY SEQUEL

Ότι ο Τσίπρας δεν είναι Παπανδρέου αποδεικνύεται και από το γεγονός της μη διαγραφής Τσακαλώτου. Εάν κάποιο πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ είχε βγεί δημόσια να "φτύσει" κατάμουτρα τον αρχηγό, όπως έκανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, την ίδια στιγμή ο Ανδρέας θα αποφαίνετο: "έθεσε εαυτόν εκτός Κινήματος". Δεν θα χρειαζόνταν καν η ...χατζάρα του Δημήτρη Παγουρόπουλου. Στα θέματα αμφισβήτησης και αποδοκιμασίας επιλογών του αρχηγού, αποφάσιζε ο αρχηγός και όχι η Επιτροπή Πειθαρχικού. Στον ΣΥΡΙΖΑ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσώρας τη γλίτωσε. Όχι μόνο επειδή ο Τσίπρας είναι περισσότερο ανεκτικός από τον Ανδρέα, αλλά γιατί ακόμη συναντά ισχυρές αντιστάσεις στην προσπάθεια να μετεξελίξει το κόμμα του σε αρχηγικό, που πρωταρχικό στόχο θα έχει την ανσυγκρότηση, αλα ΠΑΣΟΚ, της Προοδευτικής Παράταξης προκειμένου να επανέλθει στην εξουσία.

Το γεγονός ότι δεν επεβλήθη κάποια ποινή, καθαίρεση ή ακόμη και διαγραφή, στον Ευκλείδη δεν σημαίνει ότι τη γλύτωσε. Κάθε άλλο. Εφεξής η συμπεριφορά του θα ελέγχεται συνεχώς. Αυτός εξάλλου είναι και ο σκοπός για τον οποίον ο Τσίπρας αποφάσισε να δημιουργήσει Επιτροπή Δεοντολογίας, λέγε με Πειθαρχικό, στην οποίαν θα μετέχουν τέσσερα πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος θα αναλάβουν την "βρώμικη δουλειά", της συμμόρφωσης των στελεχών στις επιλογές και τις επιθυμίες του Αλέξη. Οποιαδήποτε δημόσια αμφισβήτηση και διαφοροποίηση θα επισύρει ποινές. Όποιος είναι ...αόμματος στη γραμμή του κόμματος ή θα συμμορφώνεται ή δεν θα ξαναδεί το φως της Κουμουνδούρου, λένε οι πληροφορίες από το περιβάλλον του τελως πρωθυπουργού.

Υψηλόβαθμοι παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται σχεδόν σίγουροι ότι "η μοίρα του Ευκλείδη είναι προδιαγεγγραμένη". Αν συνεχίσει να αμφισβητεί δημόσια τις επιλογές του αρχηγού, "ο Αλέξης θα τον φάει". Όπως μάλιστα λένε "ο Τσίπρας είναι εξπέρ να τρώει αυτούς που θεωρεί εμπόδιο και δυνητικά αρνητές της πρωτοκαθεδρίας του. Και φέρνουν ως παράδειγμα τον Αλέκο Αλαβάνο, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, τον Γιάννη Βαρουφάκη. Και η αλήθεια είναι ότι ο Τσακαλώτος είναι ο μόνος από το στελεχιακό απαράτ του ΣΥΡΙΖΑ που θα μπορούσε να γίνει διάδοχος του Τσίπρα. Μπορεί να δηλώνει ότι δεν τον ενδιαφέρει ο ρόλος του δελφίνου, όμως, όπως παραδέχονται σχεδόν όλοι στην Κουμουνδούρου, είναι ο μόνος που θα μπορούσε να αμφισβητήσει και πιθανώς να διαδεχθεί τον Αλέξη μετά από μια νέα ήττα στις εκλογές. Η απουσία ηγετικής εναλλακτικής είναι και η μεγάλη δύναμη του Τσίπρα και γι' αυτό οι σύντροφοί του της "αριστερής μειοψηφίας" θεωρούν περίπου βέβαιο ότι στις προθέσεις του Αλέξη είναι "να ξεδοντιάσει τον Ευκλείδη ακόμη και να τον διαγράψει" εάν συνεχίσει να αμφισβητεί τη στροφή προς την κεντροαριστερά και το αρχηγικό του ιμπέριουμ.

Το "φάγωμα" του Ευκλείδη δεν είναι πάντως απλώς εκτίμηση των "53+", αλλά και αίτημα αρκετών "προεδρικών". Μετά τον "συνήθη επικριτή" Παύλο Πολλάκη και ο Χρήστος Σπίρτζης επετέθη με πρωτοφανή σφοδρότητα στον Τσακαλώτο, ενώ εντύπωση προκάλεσε και το γεγονός ότι για πρώτη φορά τοποθετήθηκε δημόσια και η αδελφή του Αλέξη Τσίπρα, η Ζανέτ. Μπορεί να είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ όμως μέχρι τώρα δεν είχε εκφραστεί δημοσίως υπέρ ή κατά προσώπων. Προφανώς δεν ήθελε να φέρει σε δύσκολη θέση τον αδελφό της. Το ό,τι επέλεξε να αποδοκιμάσει τον Ευκλείδη, γράφοντας στο facebook "όποιος έχει θέμα με τη γραμμή μπορεί να παραιτηθεί από τη θέση ευθύνης του. Τέλος και έλεος", είναι για όσους γνωρίζουν τα παρσκήνια της Κουμουνδούρου ενδεικτικό της πίεσης που ασκήθηκε στον Τσίπρα είτε να διαγράψει τον Τσακαλώτο είτε να τον καθαιρέσει από κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο.

Η μεγάλη ομάδα των προεδρικών, της οποίας ηγείται ο Νίκος Παππάς, έχουν τη γνώμη ότι "θα πρέπει εδώ και τώρα να καταλάβει ο Ευκλείδης ότι επειδή είναι ο άτυπος επικεφαλής των "53+" δεν σημαίνει ότι θα συνδιοικεί με τον Αλέξη". Τονίζουν μάλιστα το "άτυπος" γιατί, όπως λένε, μεταξύ των "53" ο Ευκλείδης μπορεί να είναι ο πλέον διάσημος όμως δεν του αναγνωρίζεται η πρωτοκαθεδρία. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι στα εσωκομματικά είναι ο πιο μαλακός από τους "53", ενώ αρκετοί του χρεώνουν μνημονιακη νοοτροπία καθώς επιμένει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έναντι των δανειστών, ενώ ο Τσίπρος υποστηρίζει ότι η δημοσιονομική χαλάρωση πρέπει να επεκταθεί και στο 2021 και να διαρκέσει μέχρι να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές παρενέργειες από την πανδημία.

Ο Τσίπρας, μέσω διαύλων, φρόντισε να αντιληφθεί ο Τσακαλώτος το εις βάρος του άσχημο κλίμα και τις πιέσεις που δέχεται για να τον τιμωρήσει. Το αποτέλεσμα ήταν ο Ευκλείδης να προβεί σε συμπληρωματική δήλωση, της οποίας το περιεχόμενο είναι περισσότερο επιθετικό από τη διαπίστωση Τσίπρα ότι "ο Μητσοτάκης είναι πολιτικός απατεώνας" επειδή άλλα έλεγε ως αντιπολίτευση και άλλα πράττει ως κυβέρνηση στο θέμα των Πρεσπών, της ανάπτυξης και του "μαξιλαριού" των 37 δις. Ο Τσακαλώτος επετέθη στον Τσίπρα γαι τον όρο "πολιτικός απατεώνας", αλλά στην ανακοίνωση που ο ίδιος εξέδωσε κατηγορεί την κυβέρνηση για χυδαιότητα, ψέμματα, λάσπη, fake news. Η "πολιτική απάτη", ακόμη και γι' αυτόν που δεν ξέρει καλά την ελληνική γλώσσα, μάλλον είναι ήπιος χαρακτηρισμός σε σχέση με το "χυδαίος", "ψεύτης", "λασπολόγος".

Οι περισσότεροι, ακόμη και πολιτικοί φίλοι του Ευκλείδη, εξηγούν το περιεχόμενο της συμπληρωματικής δήλωσης του πρώην υπουργού Οικονομικών ως προσπάθεια να αντιστρέψει το εις βάρος του κακό κλίμα, το οποίο συνοψίζεται στο εξής και το οποίο αποτελεί και γνώμη του Τσίπρα: "Τη στιγμή που η κυβέρνηση εμφανίζει ρωγμές λόγω των επιλογών και της τακτικής της στα θέματα της αντιμετώπισης της πανδημίας, της διαχείρισης της οικονομίας και της υποχωρητικής στάσης στα ελληνοτουρκικα έρχεται ο Ευκλείδης να της δώσει την ευκαιρία να στρέψει αλλού τη συζήτηση. Αντί για τις ΜΕΘ, την ανεργία, τα λουκέτα, τις διερευνητικές και τη Χάγη να συζητούμε για το αν είναι πολιτικός απατεώνας ο Μητσοτάκης και που το πάει ο Τσακαλώτος".

Το θέμα πάντως για τον Ευκλείδη είναι, σύμφωνα με τα λεγόμενα συνοδοιπόρου του στην εσωκομματική αντιπολίτευση, ότι "δεν έχει αποφασίσει τι ακριβώς θέλει να κάνει και αν μπορεί να το κάνει". Θέλει να αμφισβητήσει τον Τσίπρα, να τον ανατρέψει, να τον διαδεχθεί; Έχει άλλη πολιτική στρατηγική και ποια είναι αυτή. Γενικώς αριστερά και δικαιώματα; Ο Τσακαλώτος στον "πρωινό καφέ" έδωσε την εντύπωση, με αυτά που είπε, ότι είναι χολωμένος με την αφαίρεση της ιδιότητας του σκιώδους υπουργού Οικονομικών και την ανάθεσή της στην Έφη Αχτσιόγλου. Αυτός ήταν και ο λόγος που, με εξαίρεση τον Πάνο Σκουρλέτη και εν μέρει και τον Νίκο Βούτση, δεν βρήκε άλλον υποστηρικτή. Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου, Γεροβασίλη, Φλαμπουράρης, Παππάς, Ηλιόπουλος, Χαρίτσης, Βίτσας, Θεοχαρόπουλος, Ραγκούσης όλοι βρέθηκαν απέναντι στον Ευκλείδη.

Όταν είπε στον Τσίπρα ότι "δεν τον αμφισβητεί, αλλά θέλει πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση" η εύκολη απάντηση των επικριτών του είναι "συνιστά ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση το πως θα αποκαλεί ο Τσίπρας τον Μητσοτάκη; Στο παρελθόν ο Κώστας Καραμανλής είχε πει τον Κώστα Σημίτη "αρχιερέα της διαπλοκής", ο Αντρέας Παπανδρέου τον Κωνσταντίνο Μητσοατάκη "εφιάλτη", ο Κυριάκος έχει πει για τον Τσίπρα ότι είναι "ψεύτης", "εθνικός προδότης", "άθλιος", "βαθιά διαπλεκόμενος". Ουδείς διανοήθηκε, από τα κόμματά τους, να αμφισβητήσει τον αρχηγό τους για τους χαρακτηρισμούς που κατά καιρούς έδιναν στους αντιπάλους τους. Και εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που ειπώθηκε ο χαρακτηρισμός "πολιτικός απατεώνας", έχει γίνει δις στη Βουλή, χωρίς ο Τσακαλώτος να αντιδράσει. Αντέδρασε όμως δύο μέρες μετά την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ, όπου μάλλον τα πήγε καλά, όπως πιστοποιούν και οι δημοσκοπήσεις. Τα ως άνω είναι που κάνουν καχύποπτους τους συνεργάτες του Τσίπρα για τις πραγματικές προθέσεις και τα ανομολογητα σχέδια του Ευκλείδη όταν λέει ότι "έχει διαρραγεί η μεταξύ μας εμπιστοσύνη".

Και συμπληρώνει: "το πρόβλημα του Ευκλείδη είναι ότι βλέπει τον Τσίπρα να του παίρνει τα νεαρής ηλικίας στελέχη που θεωρούσε ότι ανήκουν στην ομάδα των "53+". Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Αλέξης Χαρίτσης και η Έφη Αχτσιόγλου. Μάλιστα τη δεύτερη -ένα βράδυ στις Βρυξέλες, όπου είχε μεταβεί μια παρέα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από πρόσκληση του ευρωβουλευτή Κούλογλου- τη ζύμωνε ότι στο μέλλον αυτή είναι που μπορεί να διαδεχθεί τον Τσίπρα. Αν δίπλα στον Χαρίτση και την Αχτσιόγλου προσθέσουμε τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, τον Νάσο Ηλιόπουλο, τον Κώστα Ζαχαριάδη και σειρά άλλων νεαρής ηλικίας στελέχη, τα οποία επέλεξε ο Τσίπρας να στελεχώσουν τον κομματικό μηχανισμό και την κοινοβουλευτική ομάδα το πρόβλημα του Τσακαλώτου και των συντρόφων του της "αριστερής μειοψηφίας", σε περίπτωση που οδηγηθούν σε σύγκρουση με τον προεδρικό μηχανισμό, μεγαλώνει.

Ο Αλέξης δημιουργεί, όπως μάς λέει χαρακτηριστικά πρώην υπουργός, ένα "σώμα πραιτωριανών, με τριαντάρηδες και σαραντάρηδες, που τα μόνα επαγγελματικά τους ένσημα είναι στην πολιτική. Είναι νεαρής ηλικίας στελέχη, τα οποία για σχεδόν μια δεκαετία έχουν ως αποκλειστική ασχολία την πολιτική και το κόμμα. Το γεγονός ότι έγιναν βουλευτές, υπουργοί, πήραν αξιώματα, έχουν δημόσιο λόγο και παρουσία το οφείλουν στον Αλέξη. Και για τον Αλέξη θα δώσουν τα πάντα για να επανέλθουν στην κυβερνητική και κρατική εξουσία". Αυτοί, εκ των πραγμάτων, συγκροτούν μια κομματική δύναμη που δύσκολα μπορεί να την αντιμετωπίσουν ο Τσακαλώτος και η ομάδα του παρότι διαθέτουν ισχυρά ερείσματα στο κόμμα και λόγω παράδοσης, από την εποχή του 3%, έχουν και ιδεολογοπολιτική ηγεμονία στις εσωκομματικές διεργασίες.

Τα όσα δρομολογεί, μετά και την αναβολή του συνεδρίου, ο Τσίπρας στον ΣΥΡΙΖΑ δεν τα ανέγνωσε καλά, λένε, ο Τσακαλώτος. Και γι' αυτό, όπως τον επικρίνουν σύντροφοί του από την αριστερή μειοψηφία, έκανε μια προσωπική συμφωνία με τον Τσίπρα, που αφορούσε το δική του στάτους αντί να επιδιώξει μια συμφωνία-πακέτο που εκτός από την αλλαγή του γραμματέα, την αναβολή του συνεδρίου και τους τομεάρχες να περιλαμβάνει και τα θέματα των συμμαχιών, της φυσιογνωμίας του κομματος και την διακριτή και οργανωμένη παρουσία της αριστερής τάσης στο κόμμα. Μην κάνοντας συμφωνία πακέτο ήταν εύκολο για τον Τσίπρα αρχικά να τον υποβαθμίσει και στη συνέχεια να του στείλει το μήνυμα ότι το κόμμα είμαι εγώ και δεν πρόκειται να συμπροεδρεύσω.

Τούτων δοθέντων, κάποιος θα μπορούσε να πει και μάλιστα με σχετική βαβαιότητα ότι η επικράτηση του Τσίπρα είναι αδιαμφισβήτητη. Όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Ο στόχος του Τσίπρα είναι η επιστροφή στην εξουσία. Ένας αιματηρός εμφύλιος που θα θέσει εκτός τον Τσακαλώτο και όσους διαφωνούν με τις επιλογές και τις αποφάσεις του αρχηγού θα οδηγήσει σε διάσπαση. Η αρνητική αυτή εξέλιξη είναι πιθανόν να βάλει ταφόπλακα στο όνειρο της επιστροφής στα κυβερνητικά έδρανα. Οι "53+" και οι αριστεροί συνοδοιπόροι τους (Βούτσης, Σκουρλέτης, Φίλης και άλλοι) δεν έχουν δύναμη μόνο στο κόμμα, αλλά και στην κοινοβουλευτική ομάδα. Σε περίπτωση που τα πράγματα οδηγηθούν στα άκρα και υπάρξει διάσπαση τότε οι διαγραφέντες θα ιδρύσουν δικό τους κόμμα και θα έχουν σίγουρα και κοινοβουλευτική ομάδα καθώς στις τάξεις τους ανήκουν το ολιγότερον δέκα βουλευτές.

Με απλά λόγια, όπως μάς λέει μέλος των "53+" και βουλευτής επαρχίας, "δεν είμαστε Λαφαζάνηδες και ούτε θα γίνουμε. Οι σύντροφοι που έφυγαν το καλοκαίρι του 2015 και συγκρότησαν την ΛΑΕ κατέβηκαν αμέσως στις εκλογές, δεν μπήκαν στη βουλή, οδηγήθηκαν στο περιθώριο. Τώρα δεν είναι το ίδιο σκηνικό. Οι εκλογές θα γίνουν το 2023, μέχρι τότε εμείς θα είμαστε στη βουλή και θα έχουμε δημόσιο λόγο, ενώ αρκετές κομματικές οργανώσεις θα συμπορευθούν μαζί μας. Όσο δε ο Αλέξης θα στριβει το τιμόνι προς το κέντρο τόσο θα μεγαλώνει το κενό από αριστερά. Στις εκλογές, που θα γίνουν με απλή αναλογικη, θα διεκδικήσουμε ένα σημαντικό ποσοστό αριστερόστροφων ψηφοφόρων από το 32% των εκλογών. Και φυσικά από τη στιγμή που ο Αλέξης ενδιαφέρεται για διεύρυνση από δεξιά με πολιτευτές του πρώην ΠΑΣΟΚ και των ΑΝΕΛ, εμείς μπορούμε να συνεργαστούμε με άλλες αριστερές ομάδες και συλλογικότητες και να δημιουργήσουμε το διάδοχο σχήμα του ριζοσπαστικού ΣΥΡΙΖΑ που θα εκπροσωπείται και στην επόμενη Βουλή".

Συνεργάτες του Τσίπρα θεωρούν ότι "αυτά είναι ονειρώξεις". Και "όσοι δεν κατανοούν ότι το μεγάλο όπλο του συριζα είναι ο Αλέξης θα διαψευστούν οικτρά αν επιχειρήσουν διάσπαση. Η επιρροή τους στον κόσμο είναι ελάχιστη και δεν εκφράζουν ούτε το 1/3 του αρχικού πυρήνα (3%) του ΚΚΕες, της ΕΑΡ, της ΑΚΟΑ και του Συνασπισμου". Μάλιστα για τον Τσακαλώτο είναι σκληροί έως και ειρωνικοί: "Να μην μετράει το μπόϊ του με τον ίσκιο του στις μεταμεσονύχτιες συνάξεις της ομάδας του", μάς λένε και προσθέτουν "μέχρι τώρα ο Ευκλείδης είχε ακροατήριο και στους προεδρικούς, επειδή έχει γνώσεις και ήταν και ο υπουργός Οικονομικών που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και άφησε στα κρατικά ταμεία 37 δις, που είναι αυτά που κρατάνε σήμερα τη χώρα όρθια".

Πλέον, οι προεδρικοί και των δύο ομάδων -η μεγάλη του Παππά και η μικρότερη του Τζανακόπουλου- τον έχουν βάλει απέναντι καθώς φαίνεται ότι η επίθεση στον Τσίπρα είναι μόνον η αρχή μιας διαφορετικής πορείας του ιδίου, αλλά και των 53". Τη σύγκρουση που μπορεί να οδηγήσει και σε διάσπαση δεν την αποκλείει και ιστορικό στέλεχος της ανανεωτικής αριστεράς. Έχει δε τη γνώμη ότι σε περίπτωση που αυτό συμβεί όλοι θα είναι χαμένοι. Και πρώτος απ' όλους ο Τσίπρας που θα δει να ακυρώνεται το σχέδιο επιστροφής του στην εξουσία. Η απειλή των "53+" ότι "σε περίπτωση που διαγράψει τον Τσακαλώτο και όποιον άλλον διαφωνεί με τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε αρχηγικό κόμμα θα έχουμε διάσπαση και κατάρρευση των ποσοστών, ενώ ο Αλέξης θα γίνει ο νεότερος συνταξιούχος πρωθυπουργός".

Την εφιαλτική αυτή προοπτική φαίνεται ότι σκέφτεται και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και γι' αυτό αρκείται σε νουθεσίες και "κίτρινες κάρτες" και δεν προχωρά σε κυρώσεις και αποβολές από το κόμμα, όπως τον πιέζουν ορισμένοι θερμοκέφαλοι της προεδρικής πλειοψηφίας. Όσο είναι ένα παιχνίδι ισορροπιών έχει καλώς. Ακόμη κι αν είναι επικίνδυνες δεν υπάρχει πρόβλημα. Γι' αυτό είναι ο Τσίπρας. Για να τις διαχειρίζεται. Το πρόβλημα ξεκινά αν οι ισορροπίες γίνουν παραλυτικές, που οδηγούν σε απαξία τον ΣΥΡΙΖΑ στο εκλογικό σώμα. Και δυστυχώς, οι υποθέσεις του Τσακαλώτου, της Τζάκρη, του Πολλάκη δείχνουν ότι τα πράγματα δεν είναι καλά και γι' αυτό παρατηρούμε το φαινόμενο, η κυβέρνηση να έχει, έστω μια μικρή, φθορά και αυτή όχι μόνο να μην την εισπράττει η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και να υποχωρούν τα ποσοστά της, σε σημείο μάλιστα η (δημοσκοπική) διαφορά να έχει διπλασιαστεί σε σχέση με τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.

Σημειώνουμε ότι "η ανοησία της Θοδώρας" να πει "άπατρι και διεθνιστή" (και μάλιστα εν είδει μομφής) τον πρωθυπουργο σκεπάστηκε γρήγορα από την επίθεση του Τσακαλώτου στον Τσίπρα. Κι αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που κάποιοι εκ των "53" επικρίνουν τον Τσακαλώτο για το τάϊμινγκ της διαφοροποίησης. Αντί, λένε, να κάνει επίθεση στην Βουλευτή Πέλλας και να απαιτήσει την απομάκρυνσή της από το πόστο του αναπληρωτή τομεάρχη των εξωτερικών, συνδέοντας την επίθεσή της στον Μητσοτάκη με τις απαξιωτικές αναφορές σε "αριστερίστικές εκκρεμότητες(!!!) στον ΣΥΡΙΖΑ, διάλεξε να στηρίξει τον Μητσοτάκη επιτιθέμενος στον Τσίπρα. "Αυτό μόνον κάποιος που δεν σκαμπάζει από πολιτική θα μπορούσε να το κάνει" μάς λέει στέλεχος των προεδρικών που συμμετέχει στον πρωϊνό καφέ και ο οποίος έχει τη γνώμη ότι "τα όσα είπε ο Ευκλείδης είναι βούτυρο στο ψωμί του Αλέξη στην προσπάθειά του να αλλάξει το κόμμα".

Για δε τη συνεχιζόμενη "διαδυκτιακή γελειότητα" Πολλάκη, αυτή, όπως είπε ο Τσίπρας και στους συντρόφους του στον πρωινό καφέ, έχει αρχίσε να ενοχλεί και τον ίδιο τον τέως πρωθυπουργό. Και μάλιστα κάποιοι από τους συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι η ζημιά που κάνει ο Πολλάκης στον ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγαλύτερη από τις διαφοροποιήσεις Τσακαλώτου καθώς κανείς σοβαρός άνθρωπος της Αριστεράς και του Κέντρου δεν αισθάνεται άνετα με τα όσα προκλητικά υποστηρίζει ο πρώην υφυπουργός Υγείας. Μάλιστα είναι μεγάλος και ο σκεπτικισμός που επικρατεί στις τάξεις των πασοκογενών για τα όσα λαμβάνουν χώρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Η Προοδευτική Συμμαχία "έχασε κάθε δυναμική", μάς λέει ένας από τους πρωτεργάτες της Γέφυρας ανάμεσα στην Κουμουνδούρου και τους ανδρεοπαπανδρεικούς και σημιτικούς του ΠΑΣΟΚ. Και προσθέτει, "δεν πήγα στον ΣΥΡΙΖΑ για να λύνω τις διαφορές ανάμεσα στον Τσακαλώτο, τον Παππά, τον Σπίρτζη, τον Σκουρλέτη. Αν ήταν έτσι καθόμουν και στο ΚΙΝΑΛ που τους ξέρω και 40 χρόνια".

Πάντως, κάνουν λάθος όσοι τυχόν θεωρούν ότι ο Τσίπρας θα επικρατήσει άνετα. Η "αριστερή μειοψηφία" αρνείται τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε αρχηγικό κόμμα και τη μετακόμισή του από το χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς σε εκείνον της υπεύθυνης σοσιαλδημοκρατίας. Και στη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ ο Τσακαλώτος εκτός από τον Βούτση και τον Σκουρλέτη θα έχει έναν ακόμη σύμμαχο, ο οποίος στα όργανα τα λέει "χύμα και τσουβαλάτα" ακόμη και στον Αλέξη Τσίπρα, τον Νίκο Φίλη, ο οποίος εκτός της θεωρητικής συγκρότησης και της πολιτικής και επικοινωνιακής εμπειρίας που διαθέτει θεωρείται και ένα από τα πλέον μαχητικά στελέχη της αριστερής τάσης της Κουμουνδούρου, με απήχηση στο εκλογικό ακροατήριο του συριζα.

Η σύγκρουση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει κόμμα της αριστεράς, με Πρόεδρο και όχι αρχηγό ή θα μετεξελιχθεί σε κεντροαριστερό φορέα που, στο όνομα των δημοκρατικών παραδόσεων της Προοδευτικής Παράταξης (από τους Φιλελεύθερους του Βενιζέλου έως και το ΠΑΣΟΚ του Παπανδρέου) θα πρέπει να προβάλει και να υπερασπίζεται γεγονότα, αλλαγές και κατακτήσεις που δεν περιορίζονται στο χώρο της κομμουνιστογενούς αριστεράς και τα οποία ο μαρξιστής Ευκλείδης Τσακαλώτος, με παλαιότερες δηλώσεις του, τα θεωρεί ως "εστίες μολύνσεως".

Η σοβαρή σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ τώρα αρχίζει και σε περίπτωση που δεν ελεγχθεί ενδέχεται να αποβεί διαλυτική. Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η "αριστερή μειοψηφία" θα θέσει ακόμη και θέμα "κόμματος μέσα στο κόμμα". Δεν μπορεί λένε να υπάρχουν πασοκογενείς, γεφυροποιοι, και διάφορες άλλες τάσεις και ομάδες, με τελευταία αυτή του πρώην βουλευτή των ΑΝΕΛ Κόκκαλη και η αριστερη τάση του ΣΥΡΙΖΑ να μην λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν από την ηγεσία και σε αρκετές περιπτώσεις να γίνεται στόχος διάφορων φανατικών του αρχηγού. Αν, λένε, θέλει ο Τσίπρας, κόντρα στις αρχές της αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ, να φτιάξει αρχηγικό κόμμα έχουμε και εμείς το δικαίωμα να φτιάξουμε "κόμμα μέσα στο κόμμα, με δικούς μας βουλευτές, όργανα, εφημερίδα και σάϊτ, όπως είναι το Εργατικό κόμμα στην Αγγλία".

Η σύγκρουση αρχίζει, θα έχει ενδιαφέρον, όμως η ανησυχία κάποιων εχεφρόνων, προερχομένων πρωτίστως από το ιστορικό ΠΑΣΟΚ που έχουν ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι αυτή μπορεί να εξελιχθεί σε απόλυτη καταστροφή. Και ο λόγος είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει δυνάμεις στην αυτοδιοίκηση, τον συνδικαλισμό και άλλους σοβαρούς θεσμούς της κοινωνίας και αρμούς του κράτους. Το ΠΑΣΟΚ λένε, και έχουν δίκαιο, άντεξε ακόμη και όταν το κόμμα είχε διαλυθεί και υφίστατο μόνον τύποις. Και άντεξε επειδή είχε σοβαρές και οργανωμένες δυνάμεις στα συνδικάτα, τα σωματεία, τους δήμους, τις επαγγελματικές οργανώσεις. Μπορεί το κόμμα οργανωτικά να ήταν φάντασμα όμως το κρατούσαν ζωντανό και με μεγάλη εκλογική απήχηση οι ισχυρές συνδικαλιστικές, αυτοδιοικητικές και κοινωνικές οργανώσεις που διέθετε. Και τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει κι αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό πρόβλημα που συγκρατεί τον Τσίπρα για να μην ξεκινήσει, αρχής γενόμενης από τον Τσακαλώτο, μετωπική σύγκρουση με όσους διαφωνούν με τη μετεξέλιξη του συριζα σε "νέο ΠΑΣΟΚ". Αυτό προφανώς εκμεταλλεύονται και οι διαφωνούντες, που διαθέτουν δύναμη στο κόμμα, και απειλούν να κάνουν μαύρη τη ζωή του Αλέξη αν επιχειρήσει να φτιάξει κεντροαριστερό αρχηγικό κόμμα. Και κυρίως να μετατρέψουν το όνειρό του για επιστροφή στην εξουσία σε όνειρο απατηλό. Προφανώς με το επιχείρημα ότι μαζί ξεκινήσαν, αλλά στα μισά στου δρόμου σβήσαν τ' άστρα της αριστεράς από τον ΣΥΡΙΖΑ και έμεινε μόνο ένα μισοτελειωμένο γράφημα ως λογότυπο...

29 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ΦΕΜΑ 12:13 03/10/2020

    ΑΚΟΥΣΑ ΚΑΛΑ,ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΡΟΥΒΙΚΩΝΑ? ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΑΦΑΝΙΖΕ Ο ΚΟΥΛΗΣ ,ΩΣ ΑΣΤΡΑΠΟΓΓΙΑΝΟΣ,ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ? ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ? ΜΑΛΛΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΑΦΟΥ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΑΠΑΞΙΟΥΝ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΠΛΕΟΝ,———-ΤΑ ΝΕΥΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΕΙΧΑΝΕ ΚΑΝΕΙ ΤΣΑΤΑΛΙΑ ΟΜΩΣ ΕΠΙ ΣΥΡΙΖΑ,ΘΥΜΑΣΤΕ? ———-ΕΙΔΑΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕ ΡΟΥΒΙΚΩΝΑ,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ ?

  2. ΦΕΜΑ 11:56 03/10/2020

    Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΑΣ ΕΦΕΡΕ ΠΟΛΛΑ ΚΑΡΟΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ!!!!!!!!! ΑΝΤΕ ΒΡΕ ΚΟΥΤΑ ,ΔΕΝ ΘΑ ΤΡΩΤΕ ΜΟΝΟ ΣΑΝΟ.———–ΤΟ ΜΑΣΤΙΓΙΟ? ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ.———– ΟΠΟΙΟΣ ΤΟ ΒΡΕΙ ,ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΠΕΤΣΑ,ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ..

  3. ΦΕΜΑ 11:21 03/10/2020

    ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΓΛΙΚΟ FEMALE=ΘΗΛΥΚΟ.

  4. ΦΕΜΑ 11:10 03/10/2020

    ΓΥΝΑΙΚΑ

  5. Γιώργος 10:38 03/10/2020

    Τελικά πίσω από το ΦΕΜΑ βρίσκεται γυναίκα ή άνδρας;

  6. ΠΡΟΣ κα ΦΕΜΑ
    ———————-
    === ΟΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΩΣ ΔΕΚΤΕΣ.
    === ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΠΑΡΕΝΝΟΗΣΑ.

  7. ΦΕΜΑ 23:58 02/10/2020

    ΤΩΡΑ,ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ? ΑΡΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣ ΟΠΩΣ ΛΕΣ ΤΟΝ Κ. ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ .Ο ΚΥΡΙΟΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΛΟΙΠΟΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΩ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΣΥ, ΚΑΙ ΜΕ ΘΕΩΡΕΙ ΑΓΡΑΜΜΑΤΗ ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΓΟ .ΑΡΑ ΗΜΟΥΝ ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΝΑ ΔΩ ΑΝ ΕΙΧΕΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΥΧΗ ΜΕ ΕΜΕΝΑ————–Ο ΕΝΙΚΟΣ ΔΕΝ ΥΠΟΝΟΕΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ.

  8. ΠΡΟΣ κα ΦΕΜΑ
    ———————-
    === ΚΥΡΙΑ ΜΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΤΙ ΕΝΝΟΕΙΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΕΧΩ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΥΧΗ ΜΕ
    ΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ κ. ΜΠΟΓΔΗ.
    === ΕΑΝ ΕΝΝΟΕΙΤΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΕΝΕΞΕΙΣ, ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.
    ΜΠΟΡΕΙ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΕΞΟΔΑ ΜΗΝΥΣΕΩΣ, ΕΓΩ ΟΜΩΣ ΕΧΩ ΤΟΣΟ
    ΜΕΓΑΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΠΟΥ ΑΔΙΑΦΟΡΩ………..
    === ΕΜΠΡΟΣ ΛΟΙΠΟΝ !!!!!!!!!!!!!

  9. ΦΕΜΑ 21:33 02/10/2020

    ΤΕΛΙΚΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΟΤΙ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΑ .ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΩΣ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ.ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΙ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΜΟΥ ΩΣ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ,ΕΠΑΝΗΛΘΑ.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.