ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Νέα έρευνα φέρνει «ανατροπές»

Τo αλκοόλ μπορεί να βελτιώσει την εγκεφαλική λειτουργία

Νέα έρευνα φέρνει «ανατροπές», καθώς υποστηρίζει ότι το αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει στο να έχουμε καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία. Και για να μην υπάρχουν παρανοήσεις διευκρινίζουμε από την αρχή, πως εννοούμε την κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο.

Συγκεκριμένα, η έρευνα του ιατρικού site «JAMA» έδειξε ότι οι μεσήλικες και ηλικιωμένοι που πίνουν αλκοόλ με μέτρο φαίνεται να έχουν καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου από αυτούς που δεν πίνουν καθόλου. Η ομάδα μελέτησε 19.887 περιπτώσεις συμμετεχόντων από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και διαπίστωσαν ότι όσοι πίνουν ένα ή δύο ποτήρια αλκοόλ την ημέρα έχουν καλύτερη μνήμη.

Από το 1996 μέχρι το 2008 γίνονταν επανειλημμένοι έλεγχοι της διανοητικής ικανότητας των συμμετεχόντων ως μέρος της μελέτης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, όσοι έπιναν λίγο αλκοόλ είχαν καλύτερη μνήμη και βαθμολογήθηκαν υψηλότερα στα γνωστικά τεστ από εκείνους που δεν έπιναν καθόλου. Στην πλειοψηφία οι συμμετέχοντες ήταν γυναίκες (60%), λευκές (85%) με μέσο όρο ηλικίας τα 61 έτη.

Αξίζει να σημειώσουμε εδώ πως υπάρχουν και άλλες έρευνες που αποδεικνύουν ότι το να πίνει κάποιος ένα ποτό κάνει καλό στην υγεία. Ακόμα, κάποιες άλλες έρευνες έχουν βρει ότι το ποτό μπορεί να έχει θετικές συνέπειες στην υγεία της καρδιάς. Για παράδειγμα, το 2005 η μελέτη «Nurses’s Health Study» έδειξε ότι όσοι απολαμβάνουν ένα ποτό την ημέρα έχουν χαμηλότερη πτώση της διανοητικής τους ικανότητας σε σχέση με εκείνους, που δεν πίνουν καθόλου.

Αλκοόλ αλλα με μέτρο
Φυσικά, δεν πρέπει να ξεφεύγουμε και να υπερκαταναλώνουμε αλκοόλ, καθώς και αυτή η έρευνα τονίζει ότι πρέπει να πίνουμε λίγο αλκοόλ και με μέτρο. Μάλιστα, συμπληρώνει ότι κατά μέσο όρο οι γυναίκες πρέπει να πίνουν λιγότερο από 8 ποτά την εβδομάδα ενώ οι άντρες λιγότερα από 15. Πρέπει να σημειωθεί ότι η ερευνητική ομάδα δήλωσε ότι τα δεδομένα που συνέλεξε ήταν αποτέλεσμα αυτοαξιολόγησης των συμμετεχόντων, που σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες μπορεί να μην ήταν απόλυτα ειλικρινείς και ακριβείς σχετικά με το πόσο πίνουν.

Πηγή: olivemagazine.gr/

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.