ΚΟΣΜΟΣ

Δεν παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό

Αίγυπτος: Η ελληνική παροικία απέδωσε φόρο τιμής στους νεκρούς της ιστορικής μάχης του Ελ Αλαμέιν

Μία διαφορετική επέτειο της ιστορικής μάχης του Ελ Αλαμέιν γιόρτασε φέτος η Αίγυπτος και η ελληνική παροικία, λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό. Η 78η επέτειος της μεγάλης μάχης που έμελλε να αποτελέσει την αρχή του τέλους του ιταλογερμανικού άξονα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δεν συγκέντρωσε το πλήθος των πρέσβεων από πολλές χώρες, που έδιναν το παρών κάθε χρόνο, ενώ τα σχολεία και οι Πρόσκοποι εκπροσωπήθηκαν με μικρές ομάδες.

Ακόμη και η αντιπροσωπεία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας δεν κατέφτασε στην Αίγυπτο, στο πλαίσιο πάντοτε των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία. Πλέον συγκινητική στιγμή ήταν η ανάκρουση των εθνικών ύμνων Ελλάδος και Αιγύπτου, ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη όσων θυσίασαν τη ζωή τους σε αυτές τις κρίσιμες μάχες που σηματοδότησαν την ιστορία του 20ού αιώνα.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Έλληνας πρέσβης στην Αίγυπτο Νίκος Γαριλίδης, ο οποίος τόνισε ότι οι εκδηλώσεις μνήμης έχουν σκοπό να τιμηθούν οι περίπου 70.000 μαχητές που έχασαν τη ζωή τους στις δύο μάχες του Ελ Αλαμέιν του 1942, στην περιοχή αυτή που στα αραβικά ονομάζεται «οι δύο σημαίες» (Ελ Αλαμέιν), δείχνοντας στην πράξη ότι πλέον δεν υπάρχουν εχθροί. Όλη αυτή η τοποθεσία, όπου κάποτε αποτελούσε πεδίο των μαχών, σήμερα έχει μετατραπεί σε ένα εντυπωσιακό τουριστικό θέρετρο κατά μήκος της ωραίας παραλίας που την περιβάλλει στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Μάλιστα, παρόντος του Αιγυπτίου υψηλού στρατιωτικού αξιωματούχου, που για πρώτη φορά φωτογραφήθηκε με όλη την ελληνική αντιπροσωπεία και του Κυπρίου αναπληρωτή πρέσβη Κώστα Χριστοφίδη, ο Νίκος Γαριλίδης μίλησε για τον «πυκνό πολιτικό χρόνο» της δεκαετίας του 1940, όπου το Αλβανικό έπος μπορεί να παρομοιαστεί με τη Μάχη του Μαραθώνα, οι Θερμοπύλες με το Ρούπελ, το Ελ Αλαμέιν με τη Νίκη στη Σαλαμίνα και στη συνέχεια το Ρίμινι με τη Νίκη των Πλαταιών, ενώ «ο καταστρεπτικός εμφύλιος πόλεμος θυμίζει τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, που μας αφηγείται ο Θουκυδίδης».

Για να τονίσει ο κ. Γαριλίδης, αμέσως μετά το τρισάγιο που ετέλεσε ο Επίσκοπος Ταμιάθεως κ. Γερμανός, ότι «σήμερα η Ελλάδα αντιμετωπίζει προκλήσεις, αλλά δεν στερείται φίλων και είναι ευτυχής για τις άριστες σχέσεις με τη φίλη Αίγυπτο».

Το τιμητικό παρών στις εκδηλώσεις, καταθέτοντας στέφανα, έδωσαν ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Γιάννης Σιόκας, ο οικονομικός επόπτης της Κυπριακής εν Αιγύπτω Αδελφότητας Γιάννης Παπαδόπουλος, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου Κοινοτικός Επίτροπος Ανδρέας Γιόσρι, αμέσως μετά τον Αιγύπτιο εκπρόσωπο και τον ακόλουθο Άμυνας της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο Γιώργο Χατζή ΠΝ, καθώς επίσης η νέα πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας Λιλίκα Θλιβίτου, εκπρόσωποι των προσκόπων και των σχολείων παρουσία της αναπληρώτριας Συντονίστριας Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής Σωτηρίας Μπέτα, του προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής Αλέξανδρου Καζαμία, του εκπροσώπου των προσκόπων Άρη Μαρκοζάνη και Χρήστου Αντωνίου και άλλων επισήμων.

ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.