ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ, Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΩΝ 53 ΚΑΙ Ο ΔΕΛΦΙΝΟΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ...

Οι παρασκηνιακές συνεννοήσεις, των "ομαδαρχών" του ΣΥΡΙΖΑ, πριν το Πολιτικό Συμβούλιο της Τρίτης, είχε το αποτέλεσμα που ήθελε ο Αλέξης Τσίπρας. Η παύση των εχθροπραξιών επετεύχθη. Προσώρας. Το ένστικτο αυτοσυντήρησης των μεγαλοστελεχών της Κουμουνδούρου λειτούργησε καταπραϋντικά τόσο στους πολεμοχαρείς της αριστερής μειοψηφίας, που δεν ήθελαν να συσταθεί Πειθαρχικό Συμβούλιο, όσο και στους αιμοδιψείς προεδρικούς, που απαιτούσαν την καρατόμηση του Τσακαλώτου. Η συμφωνία των ομαδαρχών, κατ' εντολήν Τσίπρα, ήταν "να μην σφαχτούν" και "να αφήσουν πίσω στην εσωστρέφεια".

Επιπροσθέτως, να βρούν κοινούς τόπους στα οργανωτικά του κόμματος και ιδιαίτερα στις νομαρχιακές και περιφερειακές οργανώσεις. Εδώ το θύμα ήταν οι πασοκογενείς. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, η απόφαση να πραγματοποιηθούν, τον Φεβρουάριο, οι Νομαρχιακές Συνελεύσεις με τα υφιστάμενα μέλη, "ουσιαστικά δίνουν τη χαριστική βολή στη διεύρυνση του κόμματος". Και ο λόγος είναι ότι στα όργανα θα εκλεγούν αυτοί που θέλουν οι δύο αντιμαχόμενες ομάδες των προεδρικών και των "53". Και μάλιστα σε μεταξύ τους συμφωνία. Η απόφαση "τουλάχιστον το 20% των μελών των νομαρχιακών οργάνων να προέρχονται από τη διεύρυνση", δεν πρόκειται να τηρηθεί, εκτιμά στέλεχος του Πολιτικού Συμβουλίου, που γνωρίζει καλά και τα παρασκήνια και τα "μαγειρέματα".

Ήδη ο Πάνος Σκουρλέτης, πρότεινε τα εκτός ΣΥΡΙΖΑ στελέχη να είναι αυστηρά 20% και όχι περισσότερα και ζήτησε να συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για να αποφασίσει σχετικά. Αντίθετα ο Νίκος Παππάς, που εκπροσωπεί την μεγάλη ομάδα των προεδρικών, ζήτησε η σύνθεση των νέων οργάνων να είναι 50% από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και 50% από την Προοδευτική Συμμαχία. Η πιθανότητα τα νέα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ να συγκροτηθούν, στο πρότυπο του Πολιτικού Συμβουλίου, δηλαδή τριτοπαραταξιακά (ΣΥΡΙΖΑ - πασοκογενείς και γεφυροποιοί) είναι μάλλον μικρή. Και ο λόγος είναι ότι οι Νομαρχιακές Επιτροπές παραμένουν ερμητικά κλειστές.

Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις εμποδίζεται ακόμη και η εγγραφή νέων μελών, προερχομένων από το ΠΑΣΟΚ ή ευρύτερα την Κεντροαριστερά. Ενώ δεν είναι και λίγες οι φορές που υπάρχει ακόμη και πόλωση ανάμεσα στους "καθαρούς" του παραδοσιακού ΣΥΡΙΖΑ και τους "βρώμικους" του ΠΑΣΟΚ, τη συνεισφορά του οποίου στη χώρα, κορυφαία στελέχη από τον Τζανακόπουλο έως τον Τσακαλώτο κρίνουν, για να το πούμε κομψά, αρνητικά. Μάλιστα, "επειδή κάποιοι μικροαξιωματούχοι και ιδεολογοπολιτικοί νταβατζήδες εμποδίζουν τη διεύρυνση έχουμε το φαινόμενο σε κάποιους νομούς να έχουμε δύο Νομαρχιακές Επιτροπές", μάς λέει μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, που προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και δεν μασάει τα λόγια του.

Μπορεί στους πολίτες, οι εσωκομματικές μάχες χαρακωμάτων να φαίνονται (και είναι) μίζερες, όμως για τις ομάδες εξουσίας της Κουμούνδούρου είναι πολύ σημαντικές αφού από την έκβασή τους και τον οργανωτικό συσχετισμό που θα καταγραφεί, εν πολλοίς, εξαρτάται και η δική τους επιβίωση. Όχι μόνον πολιτικά και ιδεολογικά, αλλά για ορισμένους και επαγγελματικά.

Ο βασικός λόγος που τα εσωκομματικά μεθοριακά επεισόδια είναι απωθητικά για την κοινή γνώμη σχετίζεται με το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει την εντύπωση πως αντί να ασχολείται με τα αντιπολιτευτικά του καθήκοντα, καταναλώνει τις δυνάμεις τους στις εσωκομματικές μάχες. Και η αλήθεια είναι ότι ορισμένοι στην Κουμουνδούρου, και πρωτίστως στελέχη της αριστερής μειοψηφίας, δεν βιάζονται, όπως ο Τσίπρας, να επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση επειδή έχουν "στρατηγική δεύτερου κόμματος". Φέρνουν δε ως παράδειγμα τις θέσεις που διατυπώνουν διακεκριμένα στελέχη από την ομάδα των "53", όπως ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος, σύμφωνα με τις οποίες "ο κύριος στόχος δεν πρέπει να είναι η επιστροφή στην κυβέρνηση, αλλά η δημιουργία αντίβαρου στο σύστημα".

Αυτά βλέπει ο Τσίπρας και φρικάρει. Και ορισμένοι εκ των συνεργατών του εκφράζουν σκεπτικισμό για τη μακροημέρευση της εκεχειρίας που επετεύχθη την παραμονή της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου. Κάποιοι μάλιστα βάζουν και στοιχήματα για το χρόνο που τα ξίφη θα παραμείνουν στα θηκάρια. "Μία βδομάδα, δύο, πάντως μήνα δεν θα κρατήσει ο ..,αφοπλισμός" διατείνεται πρώην (κανονικός) υπουργός και νυν σκιώδης. Θεωρεί δε ότι η εκεχειρία θα αποβεί τελικά σε βάρος του Αλέξη, επειδή, κατ' αυτόν αυτό που έγινε το προηγούμενο διάστημα είναι να αναγορευθεί και επισήμως ο Τσακαλώτος σε διάδοχο του Τσίπρα. Με αυτή την εκτίμηση συμφωνεί και έτερος σκιώδης υπουργός, που όμως ανήκει στην αριστερή μειοψηφία: "Ο Ευκλείδης πλέον είναι και για το κόμμα και για την κοινωνία ο δελφίνος του Αλέξη. Αν χάσουμε τις εκλογές τα βλέμματα όλων θα στραφούν σ' αυτόν. Μέχρι τώρα η απουσία εναλλακτικής ηγεσίας ήταν το απόλυτο πλεονέκτημα του Τσίπρα. Τώρα που ο Ευκλείδης πείστηκε να βγει μπροστά η αριστερή πτέρυγα ενισχύεται. Όχι μόνον για να μην φτιαχτεί αρχηγικό κόμμα, αλλά και για να αποτραπεί η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα της αριστεράς σε φορέα της σοσιαλδημοκρατίας και του προοδευτικού Κέντρου."

Δεν είναι άλλωστε, όπως μάς λέει, τυχαίο ότι ακόμη και πασοκογενείς έχουν αρχίσει να προσεγγίζουν τον Ευκλείδη, επειδή θεωρούν ότι τηρουμένων των αναλογιών με το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών να εξελιχθεί σε ένα είδος αριστερού εκσυγχρονιστή, αντίβαρο στον Ανδρέα, όπως ο Σημίτης. Φέρνει δε ως παράδειγμα τα ευρήματα πρόσφατης δημοσκόπησης η οποία δείχνει, μετά τη σύγκρουση με τον Τσίπρα -για το αν είναι ή όχι πολιτικός απατεώνας ο Μητσοτάκης-, να ενισχύεται η δημοφιλία του Τσακαλώτου στους εκτός ΣΥΡΙΖΑ ψηφοφόρους. Εκτός από τους πασοκογενείς έχει αυξηθεί και η συμπάθεια στους" γεφυροποιούς". Στο Πολιτικό Συμβούλιο η ταύτιση των "53" με τους "γεφυροποιούς" έφθασε μάλιστα στο σημείο να σηκώνονται ο ένας μετά τον άλλον (από τον Τσακαλώτο μέχρι τον Λάμπρου) και να δηλώνουν "με κάλυψε ο Νίκος Μπίστης". Η κάλυψη που παρείχε ο Μπίστης ήταν βέβαια για τα εθνικά, όμως τα εθνικά είναι ένας βασικός τομέας διχασμού στου ΣΥΡΙΖΑ. Και στον οποίο ο Τσίπρας είναι στο άλλο στρατόπεδο, αυτό των "πατριωτών" και όχι στους "κοσμοπολίτες" που ανήκουν ο Τσακαλώτος, ο Μπίστης, ο Φίλης και σχεδόν το σύνολο όσων προέρχονται από την ανανεωτική αριστερά και ιδιαίτερα όσοι ομνύουν στον Λεωνίδα Κύρκο.

Ενδεχομένως, τα εθνικά θέματα να αποτελέσουν την επόμενα εστία έντασης στον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα μπορεί να αποτελέσουν την αχίλλειο πτέρνα του Τσίπρα και να απωλέσει τα όποια κέρδη έχει εισπράξει από τη μεταστροφή Μητσοτάκη στο Μακεδονικό. Για παράδειγμα στο Πολιτικό Συμβούλιο ο Δημήτρης Χατζησωκράτης προχώρησε ένα βήμα πιο μπροστά απ' όλους για τη θέση που πρέπει να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στο περιεχόμενο των διερευνητικών επαφών που ξεκινούν. Επικαλέστηκε τον Λεωνίδες Κύρκο, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ της συνεκμετάλλευσης με τους Τούρκους στο Αιγαίο. Ο Τσίπρας και οι συνεργάτες του φοβούνται ότι σε περίπτωση που αρχίσουν να τσακώνονται στον ΣΥΡΙΖΑ για τη Χάγη, το συνυποσχετικό και τη συνεκμετάλλευση ο μόνος κερδισμένος θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αντί δηλαδή στην ελληνοτουρκική προσέγγιση να αναπτυχθούν, όπως ελπίζει ο Τσίπρας, οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης τα φώτα της δημοσιότητας θα πέσουν στην αξιωματική αντιπολίτευση. Προφανώς, την "εθνική φαγωμάρα" στον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να εκμεταλλευθεί και η Φώφη Γεννηματά και γι' αυτό επετέθη με σφοδρότητα στην κυβέρνηση για τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής. Θέλει να προσεγγίσει το λεγόμενο πατριωτικό κομμάτι των ανδρεοπαπανδρεϊκών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, που έχουν πάει στον ΣΥΡΙΖΑ, με το επιχείρημα ότι Μητσοτάκης και Τσίπρας μετά το Μακεδονικό τα βρίσκουν και στα ελληνοτουρκικά.

Οι διαφορετικές, σε κάποια σημεία και αποκλίνουσες, προσεγγίσεις στα ελληνοτουρκικά προβληματίζουν τον Αλέξη Τσίπρα για το αν θα πρέπει να συνεδριάσει εκ νέου το Πολιτικό Συμβούλιο. Την Τρίτη είπε στους 41 συντρόφους του ότι μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. "Απομένει να δούμε αν θα φανεί συνεπής στη δέσμευσή του ή θα φοβηθεί τις παρενέργειες από τη γκάμα των διαφορετικών απόψεων που θα ειπωθούν και οι οποίες, κατά πάσα πιθανότητα θα προβοκαριστούν από την κυβέρνηση και τα φιλικά σε αυτήν Μέσα Ενημέρωσης", μάς λέει μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου.

Το σίγουρο είναι ότι ο Τσίπρας δεν δέχεται, όπως ο Μπίστης, ο Τσακαλώτος και οι άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι η συνεκμετάλλευση μπορεί να είναι, με τα σημερινά τουλάχιστον δεδομένα, θέση της χώρας. Κάποιοι συνεργάτες του βλέποντας και τις δημοσκοπήσεις, δεν θεωρούν ότι θα πρέπει η κοινή γνώμη να τροφοδοτηθεί, σε διάστημα μιας εβδομάδας, με ένα νέο μενού εσωστρέφειας. Εξάλλου, μια πρώτη συζήτηση έγινε και μάλιστα ο Νίκος Φίλης παρατήρησε ότι δεν είναι δυνατόν την ώρα που είναι ο Πομπέο στην Αθήνα, το κείμενο της απόφασης του Πολιτικού Συμβουλίου να μην κάνει νύξη για το γεγονός και εύρυτερα για το πλέγμα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Δεν ήταν όμως το μόνο προβληματικό σημείο στο κείμενο της απόφασης που συνέταξε ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Χρειάστηκε να γίνουν αρκετές αλλαγές προκειμένου να υπερψηφιστεί, με μοναδική εξαίρεση τον Στέφανο Τζουμάκα που το καταψήφισε. Όχι μόνο γιατί δεν συμμερίζεται την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε κρίση και ότι άρχισε το ξήλωμα του πουλόβερ του Μητσοτάκη ούτε επειδή, όπως λέει, είναι υπέρ μιας γραμμής που "θα συγκροτεί πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία και όχι μέτωπα" που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στον σκληρό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ, ανεξαρτήτως τάσεων, αλλά και γιατί διαφωνεί με τον τρόπο επιχειρείται η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια αρνητική άποψη για τη διεύρυνση προς την Κεντροαροστερα φαίνεται πως έχουν και σειρά άλλων στελεχών από το χώρο του ΠΑΣΟΚ που έχουν πάει ή θέλουν να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. "Από τη συμπεριφορά τους, ιδιαίτερα στις νομαρχιακές οργανώσεις, φαίνεται ότι δεν μάς θέλουν ως ισότιμα μέλη, αλλά να μάς χρησιμοποιήσουν ως εκλογικό βραχίονα και για την επικράτηση στα μεταξύ τους παιχνίδια κομματικής εξουσίας", υποστηρίζει περιφερειακό στέλεχος με επιρροή στον επαγγελματικό του χώρο και την τοπική κοινωνία.

Το κεντρικό πάντως πρόβλημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως το επεσήμαναν οι Νίκος Βούτσης, Μενέλαος Γκίβαλος, Στέφανος Τζουμάκας και άλλοι, είναι ότι δεν έχει συνειδητοποιηθεί πως ο αντικυβερνητισμός δεν αρκεί για να ανακάμψει πολιτικά και εκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, χρειάζονται εναλλακτικό κυβερνητικό πρόγραμμα, ριζοσπαστικό πολιτικό σχέδιο και κοινωνικές συμμαχίες. Κάτι με το οποίο συμφώνησε ο Τσίπρας, αλλά, όπως είπε υπάρχει θέμα πολιτικής αξιοπιστίας επειδή αυτά που είχαμε υποσχεθεί δεν τα κάναμε και ο κόσμος δεν έχει κατανοήσει ότι δεν τα κάναμε επειδή μάς είχαν το πιστόλι στον κρόταφο. Εκτός από το θέμα αξιοπιστίας ο Τσίπρας επέμεινε και στην τήρηση των κανόνων από τα στελέχη και γι' αυτό απευθυνόμενος στον Τσακαλώτο είπε ότι στη συμπεριφορά του υπάρχουν τρία προβλήματα. Το πρώτο είναι θέμα ουσίας, αν δηλαδή είναι πολιτικός απατεώνας ο Μητσοτάκης ή όχι. Το δεύτερο σχετίζεται με τις προθέσεις, αν δηλαδή κάποιος θέλει να ζημιώσει το κόμμα. Δεν πιστεύω, είπε, ότι ο Ευκλείδης ή κάποιος άλλος έχει πρόθεση να φθείρει το κόμμα. Και το τρίτο, που είναι και το πιο ουσιαστικό, είναι η ζημία στην κοινωνία. Οι διαφοροποιήσεις έχουν παρενέργειες, οι οποίες προκαλούν ζημία στην κοινωνία σε μια στιγμή που προκαλούνται τα πρώτα ρήγματα στην αξιοπιστία της κυβέρνησης. Ο Τσακαλώτος αντέτεινε ότι "το πρόβλημα δεν είναι αν είμαστε ή όχι με τον Αλέξη, αλλά να μπορούμε να λέμε ελεύθερα τη γνώμη μας". Δεν έθεσε ευθέως θέμα αρχηγού και αρχηγικού κόμματος, αλλά όλοι αυτό κατάλαβαν.

Εξάλλου, όπως μάς λέει παλαιός και έμπειρος κοινοβουλευτικός "ανεξαρτήτως του τι λένε οι διάφορες ομάδες και οι εκπρόσωποί τους, αυτό που θέλουν οι "53", ο Τσακαλώτος, ο Φίλης, ο Σκουρλέτης και οι υπόλοιποι είναι να μην γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ αρχηγικό κόμμα. Κάποιοι, πάνε και ένα βήμα παραπέρα και λένε: "όχι αρχηγικό κόμμα, όχι μονοκομματική κυβέρνηση". Η αριστερή μειοψηφία δεν είναι λοιπόν αντίθετη μόνο στον αρχηγό Τσίπρα, αλλά και σε αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ. Προσώρας αυτή φαντάζει αδύνατη, όμως το ερώτημα είναι, όπως μάς το διατυπώνει ακραιφνής προεδρικός: "τι θα κάνει ο Τσακαλώτος εάν το εκλογικό αποτέλεσμα δεν δώσει αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα. Είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί και με τον Μητσοτάκη, αφού αυτός, όπως λέει ο Ευκλείδης, δεν είναι απατεώνας; Κι αν ναι ποιοι θα τον ακολουθήσουν;"

15 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. @0k
    Λες κάτι σωστό όσον αφορά τον Μητσοτάκη και την μη απόταξη του από τα καμώματα του Σαμαρά , ή την μη
    στροφή του στο κέντρο , που θά πρέπει να πορεύεται για το καλό του τόπου !
    Αλλά ο Κυριάκος ακόμη δεν έχει αποταξει από τους κόλπους του κόμματος του τον Κώστα Καραμανλή , όχι μόνον αυτόν του Αχιλλέα , σαν ανίκανο να πράξει κάτι στον τομέα του ,
    αλλά και τον ξάδερφο του τον ππθ που δεν έχει μιλήσει για οτιδήποτε ,
    Καμία συγνώμη για την την κατάσταση που έφερε την οικονομία και την πατριδα μας στο χείλος του γκρεμού και της ανυποληψίας μας στην οποία πέσαμε από παντού στον κόσμο. Άσε δε την οικονομία μας !

    @ ΦΕΜΑ/ ΨΕΜΑ βάσει κωστακαραμανληκων ήρθε μια μας παρέμεινε στον σβέρκο ο δικός σου , Αλέξης Τσίπρας .
    Με το ιδιαιτέρως καταστρεπτικό του όχλο που μασ βύθισε στηνδυστυχία , την διχόνοια , την ανέχεια και Τα καπιταλ κοντρολς , την ηθικξη μας κατάπτωση !
    ΜΙα κατάσταση που δημιούργησαν οι συμμαχίες των ακροαριστερών Σταλινικών Τύπου Κοντονή με τους ακροδεξιοφασιστες της Χρυσής Αυγής . Δείτε παρακάτω που στηρίχθηκε στο παρελθόν και από ποιους στη4ιζεται ακόμη το απόκομμα ΣΥ4ΙΖΑ

    https://www.ethnos.gr/politiki/127734_epistrefei-sti-boyli-o-panagiotis-koyroymplis-pairnei-ti-thesi-toy-thanasi

  2. === KΑΘΕ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟΜΥΘΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΘΑΥΜΑ, Ο ΤΣΙΠΡΑΣ !!!!!!

  3. οκ 10:27 08/10/2020

    Οι σημερινές καταγγελίες κοντονή απλώς επιβεβαιώνουν οσους μιλούσαμε για συριζαυγή κι αλέξη μιχαλολιάκο…

    όχι απλά στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας θα πάει ο τσίπρας αλλά κι στον κορυδαλλό

  4. Γιώργος 17:49 06/10/2020

    Κόψε κάτι ΦΕΜΑ. Ο Μητσοτακ τους γλεντάει αφού κάνει υπουργούς από το ΠΑΣΟΚ και οποίοι (με εξαίρεση Βορίδη, Άδωνι) του είναι πιστοί. Περίμενε τον ανασχηματισμό, μέσα στον μήνα, και θα δεις. Και σταματά το Μαρεβα, αδικείς τον εαυτό σου και δείχνεις ότι δεν είσαι σοβαρος

  5. ΦΕΜΑ 10:14 06/10/2020

    ΤΗΝ ΠΥΓΜΗ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ….ΑΠΟΤΟΝ ΜΑΡΕΒΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ? ΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ ΧΟΥΝΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΝ ΕΚΑΝΕ Π/Θ,ΤΙ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ? ΤΟΝ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΤΑ ΔΑΚΤΥΛΑ,ΔΕΝ ΤΟΛΜΑΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟ ΥΠΟΥΡΓΟ……ΤΡΟΜΑΓΜΕΝΟ ΠΟΥΛΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ…ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΑ ΜΜΕ ΘΑ ΕΙΧΕ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ Η ΟΧΙ?

  6. Σαββας 0:11 06/10/2020

    OK, πρώτο δεν διαγράφεται ο Σαμαράς καθώς η ΝΔ είναι κομμα βαρονων. Δεύτερο ο Μητσοτάκης θα πάει την χώρα ξανά στην αγκαλιά των προγραμμάτων λιτότητας καθώς φροντίζει τα διαθέσιμα να τα μοιράζει στις μιντιακες οικογένειες που τον κάναν πρωθυπουργό. No bet ότι ο Αλέξης θα επιστρέψει. Το θέμα είναι να δούμε και την ανάλογη πυγμή, από μέρους του, να διαλύσει το γαλάζιο χουντικό καθεστώς.

  7. ΦΕΜΑ 20:31 05/10/2020

    ΤΑ ΜΑΘΑΤΕ? Ο ΚΟΥΛΗΣ ΕΙΠΕ ,ΟΤΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ,ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΗ—- ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΩΧΗΜΕΝΕΣ ΙΔΕΕΣ..ΤΑ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΟΤΙ ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ,ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΕΠΙ ΣΗΜΙΤΗ,ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΜΑΛΛΟΝ…ΑΡΑ ΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΣΟ ΟΣΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ,ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΔΕΚΑΡΙΑ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΗ? ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ?ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΡΕΣ ΘΑ ΜΑΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΕΙΣ ΚΑΜΜΙΑ 15ΑΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΩΡΙΤΕΡΑ…ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΛΕΕΙ Ο ΜΑΡΕΒΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΟΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ,ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΕ ΔΕΝ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ,ΛΕΕΙ…ΑΝΤΕ ΒΡΕ ΚΟΥΤΑ ΔΕΞΙΑ ΠΡΟΒΑΤΑΚΙΑ,ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΣΤΡΩΝΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ Ο ΚΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΣΑΣ—–ΔΟΞΑΣΤΕ!!!!!!!!!!

  8. ΦΕΜΑ 16:37 05/10/2020

    ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΣΟΥ ΣΕ ΕΙΧΑ ΓΙΑ ΚΑΡΑΔΕΞΙΟ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΠΕΡΔΕΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΛΟ,ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ. ΣΤΡΑΦΕΙΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ,ΟΠΩΣ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ, ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ.. ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ,ΘΑ ΞΕΓΕΛΟΥΣΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΔΥΟ,ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΠΛΕΟΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΩΣ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΜΕΝΟΙ…ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ, ΟΣΟΙ ΜΕΙΝΑΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΡΟΤΑ..ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΤΑΠΕΙΝΗ ΜΟΥ ΓΝΩΜΗ.

  9. ΦΕΜΑ 16:26 05/10/2020

    ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΠΟΝΟΥΣΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ,ΕΦΥΓΑ ΚΑΙ ΕΡΙΞΑ ΚΑΙ ΜΑΥΡΗ ΠΕΤΡΑ….ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΕΠΑΨΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΑΣ ΜΗΝ ΤΟ ΛΕΣ…ΟΜΩΣ ΕΜΕΝΑ ΕΚΕΙ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΨΗΦΙΣΩ ΠΟΤΕ ΔΕΞΙΑ .ΘΕΩΡΗΣΑ ΟΤΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΞΙΖΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΜΕΤΑΝΟΙΩΣΑ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ.. ΜΑΖΙ ΜΕ ΕΜΕΝΑ ΕΦΥΓΑΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ. ΛΕΣ ΝΑ ΤΡΕΛΛΑΘΗΚΑΝ ΟΛΟΙ ΞΑΦΝΙΚΑ? ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜ Α ΣΟΥ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙΣ..ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΟΥ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΙΣ

  10. οκ 15:49 05/10/2020

    Ο ΦΕΜΑΣ βρίσκεται σε παροξυσμό ….

    έχει μπερδέψει το ΠΑΣΟΚ κι τον Αντρέα (στο οποίο μείναμε λίγοι πιστοί) με τον σύριζα κι τον αλέξη τον κολλητό του Καραμανλή κι του Καμμένου…

    οι υβριστές του ΠΑΣΟΚ κι του Αντρέα κι του …..Ολαντρέου κι του ….Πινοσέτ έχουν μεταβληθεί τάχα μου σε αντιδεξιούς,,,,

    τρολ είστε όλοι σας κι καιροσκόποι

    εάν πραγματικά πονούσες το ΠΑΣΟΚ κι τον Αντρέα θα προτιμούσες να σου κοπεί το χέρι παρά να ψηφίσεις τον τσίπρα

  11. ΦΕΜΑ 15:17 05/10/2020

    ΑΚΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟ, ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΘΥΜΗΘΗΚΑ—-..ΥΠΑΡΧΟΥΝ 2 ΤΟΥΙΤ ΤΗΣ ΜΑΡΕΒΑΣ,ΨΑΞΕ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΒΡΕΙΣ,ΠΡΙΝ ΓΙΝΕΙ ΚΥΡΙΑ Π/Θ——-,ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΕΙ ΙΝΣΤΑΜΠΟΥΛ!!!!!!!!! ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΙΠΟΛΗ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟ? Ο Χ Ι

  12. ΦΕΜΑ 15:02 05/10/2020

    Η ΜΠΑΖΙΑΝΑ,ΔΕΞΙΕ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗ,ΥΠΗΡΞΕ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΣΥΖΥΓΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ .ΕΙΣΤΕ ΜΑΘΗΜΕΝΟΙ ΜΕ ΜΑΡΙΚΕΣ,ΜΑΡΕΒΕΣ ΚΑΙ ΝΑΤΑΣΣΕΣ, ΠΟΥ ΑΥΤΗ ΑΠΟ ΔΑΣΚΑΛΑ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑΤΡΟΣ,ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΔΕΙΧΝΕ ΚΑΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΜΑΣΤΟΥ!!!!!!!!!!! Η ΜΑΖΙΑΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΝΑΞΙΑ,ΑΦΟΥ ΟΜΟΦΩΝΑ ΛΗΦΘΗΚΕ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΠΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΡΕΒΑ.ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. ΑΛΛΑ ΑΥΤΑ ΜΟΝΟ ΞΕΡΕΤΕ ΝΑ ΛΕΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΛΕΓΑΤΕ ΕΠΙ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΙΧΝΟΣ ΝΤΡΟΠΗΣ.ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ,ΕΣΕΙΣ ΕΚΕΙ, ΣΤΟ ΚΑΤΙΝΑΡΙΟ .ΜΙΛΑΣ ΕΣΥ ΓΙΑ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ,ΑΘΩΩΤΗ ΤΩΝ ΑΡΧΙΛΑΜΟΓΙΩΝ.!!!!!!!!!!!!ΣΚΕΥΩΡΙΑ Η ΝΟΒΑΡΤΙΣ Ε? ΑΜΕΡΙΚΗ,ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΒΡΟΧΗ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΔΕΧΤΗΚΕ Η ΙΔΙΑ Η ΝΟΒΑΡΤΙΣ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΑΙ ΕΔΩ ,ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥ ΜΑΡΕΒΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΕΙ ΤΟ 1.800.000 ΕΥΡΩ
    ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙ ΕΠΙ ΣΥΡΙΖΑ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.ΚΑΙ ΟΥΚ ΕΣΤΙ ΤΕΛΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΧΑΡΕΣ ΣΤΑ ΑΡΧΙΛΑΜΟΓΙΑ ,ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΚΛΠ——- ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑ,ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΣΑΣ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΠΟΥ Η ΜΑΡΕΒΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΕΝΩ ΣΑΣ ΠΕΙΡΑΖΕ ΠΟΛΥ Η ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ Ε? ΜΑΣ ΤΑ ΕΙΧΑΤΕ ΖΑΛΙΣΕΙ ΤΟΤΕ–. ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΦΑΕ ΤΩΡΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΣΑΝΟ ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΚΑΡΟΤΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΦΕΡΕ Ο ΜΑΡΕΒΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ—-ΜΑΣΤΙΓΙΟ ΠΑΠΑΛΑ— ΚΑΙ ΜΟΚΟ..

  13. οκ 12:18 05/10/2020

    να πιάσουμε τον ….Μπαζιάνα στο στόμα μας κι να δούμε πώς έκανε τη γυναίκα του καθηγήτρια; πώς στέλνει τα παιδιά του στο πιο ακριβό ιδιωτικό σχολείο, αυτός που το παίζει τάχα φίλος του λαού…

    ή μήπως τις διακοπές στα κότερα των πλούσιων φίλων του επιχειρηματιών;

    ή μήπως πώς κάλυψε τα αδέρφια του για τις πλαστές ενημερότητες;

    κι ένα σωρό άλλα κακουργήματα που διέπραξε στη διάρκεια της θητείας του….

    όταν δικαστεί ο Παπαγγελόπουλος κι ο Παππάς τότε θα αποκαλυφθεί σε όλη την Ελλάδα ο καιροσκοπικός, εγκληματικός κι διεφθαρμένος χαρακτήρας του Τσίπρα…

  14. ΦΕΜΑ 11:14 05/10/2020

    ΟΣΟΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΑ,ΟΠΩΣ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ,ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ,ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΘΕΜΑ ΤΩΝ 37 ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ,ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΠΟΤΕ ΣΤΟΝ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΕΝΕΚΕ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ,ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟ ΟΝΕΙΡΕΥΕΣΤΕ—. ΟΤΙ ΓΡΑΦΕΙ ΔΕΝ ΞΕΓΡΑΦΕΙ.——–ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ,ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΣ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑΤΙ ΟΠΩΣ ΛΕΣ ΘΑ ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ Η ΔΕΞΙΑ,ΑΛΛΑ ΔΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΤΟΝ ΜΑΡΕΒΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΠΙΑΣΕΙ 45 ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ—- .ΦΙΛΕ, ΕΙΣΑΙ ΑΠΛΑ ΚΑΡΑΔΕΞΙΟΣ ΚΑΙ ΩΣ ΤΕΤΟΙΟΣ ΑΝΗΚΕΙΣ ΗΔΗ ΣΤΟ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΕΝΕΚΕ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΑΝΤΑ ΥΠΕΡΤΕΡΟΥΝ.

  15. οκ 10:35 05/10/2020

    Ο Τσίπρας σύντομα θα βρίσκεται στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας μαζί με τον φίλο του Καμμένο…

    ο Σύριζα θα γίνει χίλια κομμάτια κι η δεξιά θα μας κυβερνά για άλλα 10 χρόνια

    δυστυχώς αυτό κατάφερε η σταλινική πρώτη φορά αριστερά από κοινού με τους προδότες του ΠΑΣΟΚ.

    ΥΓ Αν ο Μητσοτάκης είναι έξυπνος θα διαγράψει τον Σαμαρά, θα κάνει άνοιγμα στο κέντρο κ θα πάρει 45% στις επόμενες εκλογές

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.