ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Πτωχευτικός Κώδικας: Ψευδεπίγραφη, κοινωνικά άδικη και οικονομικά ολέθρια η κυβερνητική πολιτική

Από το βράδυ της Δευτέρας 26 Οκτωβρίου, ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας, με την ψήφο μόνο των βουλευτών της ΝΔ, είναι πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα η οποία αφορά άμεσα χιλιάδες οικογένειες, επιχειρήσεις, επιχειρηματίες και εργαζόμενους. Μια πραγματικότητα η οποία επιδεινώνει σοβαρά τις συνθήκες για τα χρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που βρίσκονται πίσω από τα δάνεια και τα χρέη. Άσχετα με το αν ένα γύρισμα της μοίρας τους μέσα στις δυσκολίες που πέρασε η χρόνια τα τελευταία χρόνια τους έκανε να μην  μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.  Το νέο πλαίσιο, αντί να τους δίνει τη στήριξη που ανέμεναν, τους καταφέρει το αποφασιστικό πλήγμα. Ένα πλήγμα στα όρια της αναλγησίας για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που επέλεξε να φέρει στη Βουλή το νέο πτωχευτικό σε μια συγκυρία εξαιρετικά δύσκολη με τα κρούσματα του κορονοιού να αυξάνονται καθημερινά και νέα μέτρα που θα πλήξουν αναπόφευκτα την οικονομία και την αγορά εργασίας να έρχονται όλο πιο κοντά. Στο κόκκινο δεν βρίσκονται μόνο τα δάνεια, αλλά και η αγωνία των δανειοληπτών που οδηγούνται από την κυβέρνηση απροστάτευτοι σε μια άνιση διαπραγμάτευση με τράπεζες και funds.

Η κυβέρνηση παρουσίασε τον νέο  Πτωχευτικό ως σανίδα σωτηρίας , τόσο για τα χρεωμένα νοικοκυριά όσο και για τις χρεωμένες επιχειρήσεις. Και όμως  η κυβερνητική  πολιτική είναι ψευδεπίγραφη, κοινωνικά ανάλγητη και οικονομικά ολέθρια.

Ψευδεπίγραφη, επειδή ο νέος Πτωχευτικός δεν παρέχει καμιά προστασία στην πρώτη κατοικία ούτε δίνει καμιά «δεύτερη ευκαιρία» στις επιχειρήσεις  – παρότι οι δύο αυτές λέξεις περιλαμβάνονται και στον τίτλο του.

Κοινωνικά άδικη, επειδή τα κριτήρια για την πρώτη κατοικία, στον νέο Πτωχευτικό είναι τόσο αυστηρά που αφήνουν χιλιάδες απέξω:  την πλειονότητα της μεσαίας τάξης, για την οποία τόσο κόπτεται, κατά τα λοιπά, η ΝΔ. Ένα ζευγάρι που βρέθηκε σε αναστολή εργασίας εν μέσω πανδημίας, με 534 ευρώ εισόδημα ο καθένας δεν χωράει σε κανένα άρθρο του πτωχευτικού για να μπορέσει να ρυθμίσει τα δάνειά του.  Αλλά και εκείνους που τυπικά καλύπτουν οι διατάξεις του νέου νόμου, τους ευάλωτους δηλαδή, είναι δώρον άδωρον. Οι χρεωμένοι δανειολήπτες, χάνουν την κυριότητα του σπιτιού τους, μετατρέπονται σε ενοικιαστές για δώδεκα χρόνια με δικαίωμα επαναγοράς στην τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου και χωρίς να αφαιρούνται τα μισθώματα που έχουν καταβληθεί. Με ποιο θαυματουργό τρόπο άραγε μια διμελής οικογένεια με εισόδημα κάτω από 900 ευρώ (αυτά είναι τα όρια για να συμπεριληφθούν στις διατάξεις) θα μπορέσει  να ξαναγοράσει το σπίτι της; Και μάλιστα αφού από το ποσό αυτό δεν θα αφαιρούνται  τα νοίκια που θα έχει καταβάλει όλα αυτά τα χρόνια; Μόνο αν κερδίσει το λαχείο θα έλεγε κανείς – αλλά  το ζήτημα δεν προσφέρεται για ευφυολογήματα, κουβαλάει μαζί του πολύ πόνο και αγωνία.

Τέλος, η πολιτική αυτή είναι όχι μόνο κοινωνικά, αλλά και οικονομικά ολέθρια. Τι σημαίνει, για την οικονομία και το μέλλον του τόπου, ότι χιλιάδες άνθρωποι, γιατί ο νέος νόμος εισάγει και την πτώχευση φυσικών προσώπων– θα πτωχεύσουν;  Ότι χιλιάδες επιχειρήσεις, χωρίς αληθινή δεύτερη ευκαιρία, θα βάλουν λουκέτο;  Ότι οι εργαζόμενοι σε αυτές θα οδηγηθούν στην ανεργία με άμεση λύση των συμβάσεων τους;  Και όλα αυτά, σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο που συνθέτει η πανδημία, με τα λουκέτα που ήδη έχουν μπει, τη μείωση του τζίρου, την έλλειψη ρευστότητας, τη μείωση του εισοδήματος,  τις εργασιακές σχέσεις που έχουν γίνει λάστιχο;

Οι αλλαγές που φέρνει ο νέος Πτωχευτικός είναι σαρωτικές, αφού φιλοσοφία του είναι η γρήγορη ρευστοποίηση και οι μαζικές πτωχεύσεις αντί η αδιαπραγμάτευτη προστασία της πρώτης κατοικίας και η εξυγίανση για επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες. Συνιστά αρνητική τομή στο δικαιικό μας σύστημα. Αλλά δεν πρόκειται για ζήτημα θεωρητικό στη σφαίρα της φιλοσοφίας του δικαίου. Είναι καυτό και αφορά την καθημερινότητα και τη ζωή χιλιάδων σε  όλη τη χώρα, στοιχειώνει τα όνειρά τους και τους γεμίζει εφιάλτες και αγωνία για το μέλλον.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ως Κίνημα Αλλαγής, καταψηφίσαμε τον νόμο και δεν δώσαμε ψήφο εμπιστοσύνης σε  μια πολιτική αντικοινωνική και αντιπατριωτική. Πιστοί  στην πολιτική που για χρόνια εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ, θα συνεχίσουμε τον αγώνα στο πλευρό των ανθρώπων που έχουν ανάγκη.  Μας το επιβάλλουν οι αρχές και η πολιτική μας.  Στον Νέο Πτωχευτικό δεν χωράει ουδετερότητα ούτε μετά την ψήφιση του νόμου. «Οι πιο καυτές θέσεις στην Κόλαση», για να θυμηθούμε τον Δάντη, «είναι γι’ αυτούς που κρατούν ουδέτερη στάση».

Η προστασία της πρώτης κατοικίας για τους αδύναμους πολίτες, η παροχή πραγματικής και όχι πλασματικής ευκαιρίας για τους μικρομεσαίους είναι κρίσιμες για την κοινωνική συνοχή, το παρόν και το μέλλον του τόπου. Αυτούς τους πολίτες υπερασπιστήκαμε έμπρακτα ως ΠΑΣΟΚ, γι’ αυτούς θα αγωνιστούμε και τώρα.

* Μιχάλης Κατρίνης, Βουλευτής Ηλείας ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

9 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Τέλος σου γνωρριζω ότι και μείς οι έχοντες ονοματεπώνυμο μπορούμε και δεν φοβόμαστε να γράφουμε πολλά σχόλια και για τα πάντα , αν και δεν θα καταντήσουμε να χρησιμοποιούμε. Πρόστυχη γλώσσα , και ας μην είμαστε Δικηγοροι.
  ΑΝ επιμένεις όμως δεν ξέρεις ίσως και ν α τλα κρούσεις κάποτε , εννοώ Με την δίκη σου γλώσσα !

 2. Μωλον Λαβέ ,
  ΨΕΜΑ, FEMA , με το κακό σου συναπάντημα των ΣΥΡΙΖΑΙΩΝ
  Με “ένα και δυο και τρία και τέσσερα “ διαμερίσματα μέχρι είκοσι για κάθε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ .
  Και μερικά κότερα εφοπλιστών για τον αρχηγό τους να ξεσκάσει ύστερα από τις φονικές Και θανατηφόρες τις πυρκαγιές σαν αυτή Στο Μάτι Αττικής .

 3. … και που ´ σαι Μουτσα και Φασίνα του Μούτσου , ξεφεύγουμε από τις πρώτες κατοικίες των Παπαδημουλη και Κουρουπλή .

  Για αυτά χρειαζομαστε τις νομικές σου γνώσεις , η να τις περιμένουμε καλύτερα από την Βασιλική Θάνου την ανώτατη κρατική λειτουργό που συστράτευση Ο Τσίπρας σου να την κάνει νομικό του σύμβουλο και μετά προϊσταμένη Σνεξαρτητης Αρχής ,,,
  Για το αφψογο χτένισμα της !

 4. Με αυτά που γράφεις , ανυπόγραφα, φανατισμένα και αηδιαστικά , επιμένω και σε υπολογίζω σαν χασοδικη ,αν πράγματι είσαι δικηγόρος .
  Στην περίπτωση που επιμένεις να με τρομοκρατείς τάχα με το δικηγοριλικι σου
  “ μαλον λαβέ “ , Κανακάρη ή Κανακάρη μου !

  ΘΑ μάθουμε και το γένος σου τότε , μαζί με τ´ονομα σου , το οποία αλήθεια, ….
  ντρέπεσαι να αναφέρεις ;,

 5. FEMA 10:10 30/10/2020

  ΠΑΡΑΤΗΡΩ Κ ΜΟΥΤΣΕ—ΟΤΙ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙΣ ΕΠΙΜΕΛΩΣ— ΝΑ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ,ΩΣ ΧΑΣΟΔΙΚΗ—ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΕΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΟΥ — ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ ΜΟΥ —-ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
  ΓΙΑΤΙ Κ ΜΠΟΓΔΗ?—ΕΚΑΝΕΣ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΕΥΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΤΡΙΤΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ Ε?
  ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ,ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ—ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ ΔΩΡΕΑΝ ΤΙΣ ΝΟΜΙΚΕΣ ΜΟΥ ΓΝΩΣΕΙΣ—ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΤΙΣ ΚΡΑΤΑΕΙ,ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΤΙΣ ΠΕΤΑΕΙ.

  ΠΑΝΤΩΣ,ΟΣΑ ΕΧΩ ΓΡΑΨΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ,ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΝΔ—ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΤΣΙ
  ΗΔΗ, ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΙΛΑ-ΔΕΙΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΤΩΝ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΩΝ—ΑΦΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ, ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ—-ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΗΡΕ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ—ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ —ΝΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΑ ΜΟΥΛΩΧΤΑ !!!!!—-ΟΠΩΣ ΤΟΣΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ—–ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΜΕΝΟΣ ΣΕ ΜΕΓΙΣΤΟ ΒΑΘΜΟ ΤΗΝ …..ΕΠΟΧΗ ΚΟΡΟΝΩΙΟΥ !!!!

 6. FEMA 12:07 29/10/2020

  ΔΗΛΑΔΗ, ΔΕΝ ΒΓΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΑΦΡΟ ,ΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΧΟΝΤΕΣ ΚΥΡΙΕ ΜΟΥΤΣΕ?

  ΒΓΗΚΑΝ ΗΔΗ —-ΚΑΙ ΣΟΥ ΒΓΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ !!!! ΚΑΚΟΜΟΙΡΕ ΑΝΘΡΩΠΕ !!!

 7. Εσύ ΜΟΥΤΣΑ FEMA ,
  Tώρα εγκατέλειψες τον δίχως Τσιπα – Τσίπρα σου για τον ΚΑΤΡΙΝΗ ;
  Όσοι προτείνουν λύσεις σε οικονομικά προβλήματα στο δικό μου χωριό , πρέπει να μας λεν και από που θα βρεθούν όσα χρήματα που θα χρειαστούν Γιαυτήν τους την ιδεα ή, απόφαση .
  Γιατί τελικα αν δεν προσέξουμε και γίνουμε λαϊκιστές οι έχοντες και κατέχοντες θα βγουν στον αφρό ξανά !

 8. FEMA 21:00 28/10/2020

  ΑΚΟΥΣ ΜΟΥΤΣΕ,ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΜΠΟΓΔΗ?

  ΟΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΚΑΤΡΙΝΗΣ–ΣΑΣ ΤΟ ΕΓΡΑΨΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ

  ΓΙΑ- ΤΥΧΟΝ ΑΒΛΕΨΙΕΣ!!! ΜΙΛΑΕΙ Ο ΚΑΤΡΙΝΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ?—-ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΙΛΑΕΙ, Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ!!!!

  ΛΕΕΙ, ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑΣ—–ΑΓΡΑΜΜΑΤΕ ΔΙΚΗΓΟΡΕ !!!!! ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ.

  ΓΕΜΙΣΕ Ο ΤΟΠΟΣ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΥΣ!!!!—- ΣΑΝ ΤΙΣ ΑΚΡΙΔΕΣ ΓΙΝΑΤΕ!!!

 9. FEMA 20:49 28/10/2020

  ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΤΡΙΝΗ—-ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΑΒΟ !!!

  ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΕΙΣ ΕΣΥ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ?

  ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ !!!

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.