MEDIA

Την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου στις 21.00

Τα αίτια και το παρασκήνιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο νέο επεισόδιο της εκπομπής «Μηχανή του Χρόνου»

Τα γεγονότα που οδήγησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και τα πρόσωπα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην έναρξή του, παρουσιάζει το νέο επεισόδιο της εκπομπής «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο. Το επεισόδιο θα προβληθεί την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου στις 21.00, στο COSMOTE HISTORY HD και αμέσως μετά την προβολή του θα είναι διαθέσιμο μέσα από τον δωρεάν on demand κατάλογο COSMOTE TV PLUS.

Στο νέο επεισόδιο της «Μηχανής του Χρόνου», ιστορικοί και ερευνητές εξηγούν πώς ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος υπήρξε ο προπομπός του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με την Γερμανία και την Ιταλία να θεωρούν πως αδικήθηκαν από τη Συμφωνία των Βερσαλλιών (1919). Από τη μία πλευρά, η Γερμανία αναγκάστηκε να προβεί σε δυσβάσταχτες πολεμικές αποζημιώσεις, αποστρατικοποίηση, διανομή των αποικιών της στους νικητές και αφαίρεση εδαφών και από την άλλη, η Ιταλία δυσαρεστήθηκε από τους όρους της συμφωνίας, καθώς δεν πήρε όσα εδάφη της είχαν υποσχεθεί. Η έρευνα της εκπομπής ρίχνει φως στις μυστικές κινήσεις των αρχηγών των δύο χωρών, Χίτλερ και Μουσολίνι, οι οποίοι άρχισαν να εξοπλίζουν τους στρατούς τους και να εκπονούν σχέδια για αλλαγή των συνόρων. Η Ιταλία επεδίωκε τη ναυτική κυριαρχία στην Αδριατική, ενώ ο Χίτλερ την επέκταση της Γερμανίας στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη.

Την περίοδο εκείνη η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία ακολούθησαν πολιτική κατευνασμού και αρχικά σύναψαν σύμφωνο με τον Χίτλερ, με σκοπό να εμποδίσουν τον πόλεμο. Ωστόσο, όταν η Γερμανία εισέβαλε στην Πολωνία, την 1η Σεπτεμβρίου του 1939, ανάγκασε τη Γαλλία και τη Βρετανία να της κηρύξουν τον πόλεμο.

Ιστορικοί ερμηνεύουν στην εκπομπή και τη στάση της Ελλάδας, που ετοιμαζόταν εντατικά για πόλεμο, μετά την κατάληψη της Αλβανίας από τους Ιταλούς (12 Απριλίου 1939). Το έπος του ‘40 θα γραφόταν λίγους μήνες αργότερα, με πρωταγωνιστή τον ελληνικό στρατό στα βουνά της Αλβανίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.