ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θρίλερ με το Oruc Reis: Μια ανάσα από το Καστελόριζο - Σε ετοιμότητα οι ένοπλες δυνάμεις

Συνεχίζει την προκλητική στάση η Τουρκία τόσο με την παράνομη Navtex και τις κινήσεις του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και με την παρουσίαση νέου χάρτη που κόβει το Αιγαίο στη μέση αποτυπώνοντας το όραμα των Τούρκων για τη «Γαλιάζια Πατρίδα».

Την ίδια στιγμή, κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες μέρες που απομένουν έως και τη λήξη της παράνομης Navtex στις 22 Οκτωβρίου βάσει της οποίας η Τουρκία πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας νότια από το Καστελόριζο, καθώς πλανάται το ερώτημα ποιες θα είναι οι κινήσεις του Oruc Reis μέχρι τότε, και εάν τελικά η γείτονας θα προχωρήσει σε έκδοση νέας Navtex.

Στο μεταξύ, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος έφτασε χθες Κυριακή σε απόσταση λίγων ναυτικών μιλίων από το Καστελλόριζο.

Η εν λόγω εξέλιξη προκαλεί ερωτήματα για την πορεία που θα ακολουθήσει το «Oruc Reis» τις επόμενες μέρες και το κατά πόσο η Άγκυρα σκοπεύει να το στείλει ακόμα πιο κοντά στο Καστελλόριζο.

To απόγευμα της Κυριακής το «Oruc Reis» κινήθηκε στα όρια της παράνομης τουρκικής NAVTEX, περίπου στα 14 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο και λίγο πάνω από τα 12 μίλια από τη Στρογγύλη και πλέον κινείται νοτιοδυτικά, απομακρυνόμενο από το ακριτικό νησί.

Σύμφωνα με την τουρκική NAVTEX, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος θα μπορούσε τις επόμενες μέρες να φτάσει ακόμα και σε απόσταση 6,5 μιλίων από το Καστελλόριζο, διεξάγοντας ερευνητικές εργασίες στο όριο των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Ολα αυτά την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει τις ακρότητες και τις προκλήσεις, καθώς την Κυριακή είχαμε νέο... επεισόδιο, με την παρουσίαση χάρτη που κόβει το Αιγαίο στη μέση!
Αυτήν τη φορά τη σκυτάλη από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήρε ο υπουργός Υποδομών, Adil Karaismailoğlu. «Επεκτείναμε την περιοχή ευθύνης αναζήτησης και διάσωσης στη Γαλάζια Πατρίδα μας», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός, δημοσιεύοντας μάλιστα και τους αντίστοιχους χάρτες.

Το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της «Γαλάζιας Πατρίδας», αυξάνει την περιοχή όπου έχει δικαιώματα έρευνας και διάσωσης από την Κάρπαθο έως και την Κύπρο, αγνοώντας τους πάντες.

Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας, Adil Karaismailoğlu, δήλωσε: «Επεκτείναμε την περιοχή ευθύνης αναζήτησης και διάσωσης στη Γαλάζια Πατρίδα μας για να συμπεριλάβουμε τις περιοχές αναζήτησης των εθνικών μας πλοίων που λειτουργούν στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλή τύχη στη χώρα μας στο νέο Εθνικό Σχέδιο Έρευνας και Διάσωσης».
Η ανακοίνωση του Τούρκου υπουργού

«Χαιρετίσματα στα Φατίχ, Γαβούζ και Κανουνί.

Διευρύναμε την περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης στη Γαλάζια Πατρίδα μας, με τρόπο που θα περιλαμβάνει τις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται σε έρευνες στην Αν. Μεσόγειο τα εθνικά μας πλοία.

Ας είναι χαρμόσυνο για την πατρίδα μας το νέο Εθνικό Σχέδιο Έρευνας και Διάσωσης.

Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Αντίλ Καραϊσμαΐλογλου».

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. FEMA 11:28 19/10/2020

    ΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΒΓΑΛΑΜΕ?—-ΔΕΝ ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΚΑΝΕΙΣ, ΟΤΙ ΑΝ ΑΠΛΩΣ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΛΟΙΑ, ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΜΦΘΕΙ ΤΟ ΗΘΙΚΟ ΤΟΥΣ?——ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΘΕΛΑΤΕ?—ΕΝΤΑΞΕΙ ΜΗΤΣΟΤΑΡΧΗ ΕΧΕΤΕ,ΚΑΙ ΕΙΣ ΑΝΩΤΕΡΑ !!!!!!!!

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.