ΚΟΣΜΟΣ

Διοργανώνεται από τη Συρία, υπό την αιγίδα της Μόσχας

Μπορέλ: Η ΕΕ δεν θα συμμετάσχει στη διάσκεψη της Δαμασκού

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα συμμετάσχει στη διάσκεψη της Δαμασκού που διοργανώνεται στις 11 και 12 Νοεμβρίου από τη Συρία υπό τη αιγίδα της Μόσχας, διότι δεν πληρούνται οι όροι για την συμμετοχή της, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. Το συριακό καθεστώς προσκάλεσε τον Ζοζέπ Μπορέλ και τους υπουργούς Εξωτερικών πολλών χωρών μελών της ΕΕ να συμμετάσχουν στη διάσκεψη με θέμα την επιστροφή των προσφύγων.

«Ένα τέτοιο γεγονός είναι πρόωρο», εξήγησε ο εκπρόσωπός του Πέτερ Στάνο. «Οι προτεραιότητες είναι οι εξής: Ασφαλείς, οικειοθελείς και αξιοπρεπείς συνθήκες επιστροφής στους τόπους καταγωγής, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και απρόσκοπτη πρόσβαση των προσφύγων στις περιοχές τους στην Συρία».

«Οι σημερινές συνθήκες στη Συρία δεν επιτρέπουν την προώθηση ενός οικειοθελούς επαναπατρισμού σε μεγάλη κλίμακα, σε συνθήκες ασφάλειας και αξιοπρέπειας όπως επιτάσσει το διεθνές δίκαιο», τονίζει ο Ζοζέπ Μπορέλ. «Οι περιορισμένοι επαναπατρισμοί που πραγματοποιούνται αναδεικνύουν την πληθώρα των εμποδίων και των απειλών που βαρύνουν ακόμη την επιστροφή των εκτοπισμένων και των προσφύγων, ιδιαίτερα η αναγκαστική στράτευση, η κράτηση χωρίς διακρίσεις, οι εξαφανίσεις, οι βασανισμοί, η σωματική και σεξουαλική κακοποίηση, οι διακρίσεις στην πρόσβαση στη στέγη, στη γη και στην ιδιοκτησία, καθώς και η ανεπάρκεια ή η απουσία στοιχειωδών παροχών», εξηγεί ο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Επαναλαμβάνουμε την επείγουσα έκκλησή μας προς το καθεστώς και τους εντολείς του να δεσμευθούν πλήρως και καλή τη πίστει στις εργασίες της Συνταγματικής Επιτροπής, καθώς και σε όλα τα άλλα θέματα που μνημονεύονται στην απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ειδικότερα την απελευθέρωση των κρατουμένων», καταλήγει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.