ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Και μεταρρυθμίσεις για τη διασφάλιση του αεροπορικού κλάδου στην Ελλάδα

Η ΙΑΤΑ ζητεί προληπτικά τεστ για τον κορωνοϊό πριν την πτήση

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να υποστηρίξει τις προσπάθειες για ενιαία ταξιδιωτικά πρωτόκολλα και να προωθήσει ένα ενισχυμένο πρόγραμμα διαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό  πριν το αεροπορικό ταξίδι, προκειμένου να διαφυλάξει τις θέσεις εργασίας στους κλάδους των Αερομεταφορών και του Τουρισμού στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο διαδικτυακής εκδήλωσης με τίτλο «Οδηγώντας την Ελλάδα σε μία νέα αεροπορική πραγματικότητα», η IATA ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση τη δημιουργία ενός πλαισίου οικονομικής, επιχειρησιακής και κανονιστικής υποστήριξης, το οποίο θα βοηθήσει να διατηρηθούν τα οφέλη της αεροπορικής διασυνδεσιμότητας για την Ελλάδα και θα υποστηρίξει τον κλάδο των αερομεταφορών. Ένα βασικό μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση στην Ελλάδα θα ήταν η ίδρυση μίας νέας ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής για την πολιτική αεροπορία.

30 εκατ. λιγότεροι επιβάτες το 2020

Ο αντίκτυπος της πανδημίας στηn αεροπορική ζήτηση στην Ελλάδα μέχρι σήμερα ήταν εξαιρετικά δριμύς, καθώς σύμφωνα με την ΙΑΤΑ το 2020 θα έχουν ταξιδέψει τουλάχιστον εκατ. λιγότεροι επιβάτες, από και προς την Ελλάδα -μείωση κατά μέσο όρο 61% σε σύγκριση με το 2019.

Η πτώση αυτή αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την ελληνική οικονομία κατά 10 δισ. ευρώ, ενώ θέτει σε κίνδυνο περισσότερες από 273.000 θέσεις εργασίας. Με τα επιλεκτικά τεστ PCR που γίνονταν μετά το πρώτο lockdown, με βάση τους εισερχόμενους επιβάτες αίροντας την καραντίνα, η Ελλάδα είχε χαμηλότερο ποσοστό πτώσης στα εισιτήρια Ιουλίου και Αυγούστου (58%), σε σύγκριση με παρόμοιες τουριστικές αγορές όπως η Γαλλία (-81%) , η Ιταλία (-81%), η Ισπανία (-85%), η Πορτογαλία (-81%) και η Κύπρος (-82%).

 Μείωση 3,7 δισ. ευρώ για τις εταιρείες

«Για να ανακάμψουν πραγματικά τα αεροπορικά ταξίδια και ο τουρισμός, δύο είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις. Πρώτον, η Ελλάδα πρέπει να προσπαθήσει να μειώσει το κόστος των διαγνωστικών τεστ πριν την πτήση. Το τρέχον τεστ PCR που εφαρμόζεται προσθέτει ένα σημαντικό κόστος στα αεροπορικά ταξίδια στην Ελλάδα. Τα επιδοτούμενα διαγνωστικά τεστ ή η μετάβαση στα Γρήγορα Τεστ Αντιγόνου θα μπορούσαν να ελαττώσουν το κόστος και να τονώσουν τη ζήτηση.

»Δεύτερον, η Ελλάδα οφείλει να ασκήσει πιέσεις για πανευρωπαϊκή συνεργασία για μία σαφή πολιτική που θα αντικαθιστά την καραντίνα με τα συστηματικά διαγνωστικά τεστ των επιβατών και ενιαίο ταξιδιωτικό πρωτόκολλο», τόνισε ο περιφερειακός αντιπρόεδρος της IATA Ευρώπης Rafael Schwartzman.

Τα έσοδα των αεροπορικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται από και προς την Ελλάδα θα μειωθούν κατά περίπου 3,7 δισ. ευρώ το 2020, με τις αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως να χάνουν περισσότερα από 250.000 ευρώ ανά λεπτό.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.