ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Βόμβες Λινού για τον αριθμό κρουσμάτων - "Υπάρχει ανακρίβεια, ντρέπομαι που το λέω"

Αποκαλυπτική ήταν η καθηγήτρια Ιατρικής, Αθηνά Λινού, για τον τρόπο που γίνεται η επίσημη καταγραφή των στοιχείων των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Αναφερόμενη αρχικά στα τεστ κορονοϊού, η κ. Λινού μίλησε σε συνέντευξή της στον ΑΝΤ1 για ανισότητα και ανακρίβεια: "Πρώτον, ανισότητα γιατί τεστ μπορούσαν να κάνουν μόνο όσοι είχαν τα χρήματα -και το ίδιο συνεχίζεται και αυτή τη στιγμή- και επίσης ανακρίβεια. Διότι όταν τα κρούσματα μόνο σε μία κοινωνικοοικονομική ομάδα. Για τους υπόλοιπους δεν ξέρουμε απολύτως τίποτα".

Η κ. Λινού επέμεινε ότι δεν υπάρχουν αντιπροσωπευτικά στοιχεία για την εξέλιξη του κορονοϊού στη χώρα και συμπλήρωσε: "Δεν με πείθει το αν είχαν ή όχι προβλήματα στα ένα ή δύο αρχεία. Σημασία έχει ότι δεν έχουμε στοιχεία. Δεν έχουν υπάρξει μελέτες που να εκφράζουν όλο τον πληθυσμό. Να είναι σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού. Ντρέπομαι που το λέω. Είναι τρελό να έχουμε καλύτερες δυνατότητες για μελέτες πολιτικές και να μην έχουμε αντίστοιχα δύο δείγματα την εβδομάδα για να ξέρουμε τι γίνεται στην κοινότητα. Γι’ αυτό έχουμε τόσα πολλά σοβαρά κρούσματα και πίεση στο σύστημα Υγείας. Γιατί εάν το ξέραμε αυτό πριν τρεις μήνες ότι θα προκύψει, μπορεί να μην είχαμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε την πανδημία, αλλά θα ήμασταν περισσότερο προετοιμασμένοι. Και νομίζω ότι εκεί είναι το πρόβλημα και συνεχίζει να είναι εκεί το πρόβλημα".

Οι δηλώσεις της κ. Λινού έρχονται σε ένα πολιτικά φορτισμένο κλίμα μετά από δημοσιεύματα στις εφημερίδες "Βήμα" και "Δημοκρατία", όπου γίνεται λόγος για ένα στρεβλό σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση και η επιτροπή των λοιμωξιολόγων να λαμβάνουν ετεροχρονισμένα, με κενά και με ανακρίβειες τα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Βήμα" κύρια εστία τριβής ανάμεσα στον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά από τη μία πλευρά και από την άλλη τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, είναι το μητρώο ασθενών COVID 19. Το αρχείο αυτό, όπως αναφέρεται δεν είναι ενιαίο. Ειδικότερα, όταν καταγράφεται κρούσμα σε ιδιωτικό νοσοκομείο ή σε δημόσιο μπαίνει απευθείας στο μητρώο. Αν όμως ο εντοπισμός γίνει από κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ, τότε δηλώνεται πρώτα στον Οργανισμό, ο οποίος τα καταχωρίζει με άλλη λογική και κυρίως με άλλο ρυθμό, καθώς φιλοδοξεί να κατασκευάσει το δικό του νέο αυτόματο σύστημα Μητρώου ασθενών.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο ΕΟΔΥ ήθελε να ξεκινήσει το δικό του ιδιόκτητο αρχείο τον Αύγουστο με ανάθεση σε άλλον ανάδοχο και το προχώρησε με πιο φανερές πλέον συνέπειες. Γιατροί που είχαν πρόσβαση στην ΗΔΙΚΑ διαπίστωναν ότι αν πρόσθεταν τα θετικά, τα αρνητικά και τα υπό διερεύνηση τεστ, ήταν το 1/3 των κρουσμάτων που ανακοινώνονταν, κατά την εφημερίδα. Μάλιστα "Το Βήμα" υποστηρίζει πως όσοι γνωρίζουν λένε ότι τα στοιχεία στην ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ είναι μια πρόχειρη συγκόλληση δύο αρχείων διαφορετικής συλλογής.

Μάλιστα, η εφημερίδα επισημαίνει: "Ορισμένοι έχουν γίνει μάρτυρες σε τραγελαφικές καταστάσεις κατά το ημίωρο πριν από την ανακοίνωση των κρουσμάτων". Η μεγάλη ανησυχία είναι ότι αν συνεχιστεί αυτό δεν θα γίνει έγκαιρη πρόβλεψη για να ληφθούν μέτρα.

Ο ΕΟΔΥ από την πλευρά του απάντησε ότι υπάρχει ένα και μόνο ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19. "Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής διαψεύδονται κατηγορηματικά. Κάποιοι είτε σκοπίμως είτε από άγνοια μπερδεύουν τα ευφάνταστα σενάρια τους με την αναγκαία επιδημιολογική επαλήθευση στοιχείων".
Κριτική από την αντιπολίτευση

Το θέμα προκάλεσε αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρει: "Οι σημερινές καταγγελίες των εφημερίδων Βήμα και Δημοκρατία οφείλουν άμεσα να διερευνηθούν σε όλα τα επίπεδα. Το Μέγαρο Μαξίμου γνώριζε ότι ο ΕΟΔΥ χρησιμοποιούσε παράλληλο σύστημα καταγραφής με αποτέλεσμα την μη αληθή αποτύπωση των κρουσμάτων. Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις για τη ζωή όλων μας χωρίς να έχει πρόσβαση στα πραγματικά στοιχεία. Απαιτούμε εδώ και τώρα την δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιτροπής, δημοσιοποίηση που εδώ και έξι μήνες η κυβέρνηση αρνείται. Τίποτα πια δεν μπορεί να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες του κ Μητσοτάκη".

Για το θέμα το ΚΙΝΑΛ αναφέρει: "Από σημερινά δημοσιεύματα, φαίνεται ότι το Μαξίμου βρήκε τον ένοχο για την αποτυχία της κυβέρνησης να περιορίσει την πανδημία. Δείχνει τον ΕΟΔΥ και κατ’ επέκταση το Υπουργείο Υγείας. Τα έκαναν δηλαδή θάλασσα με λάθη που κόστισαν ανθρώπινες ζωές και τώρα ψάχνουν το εξιλαστήριο θύμα. Αυτό είναι το επιτελικό κράτος της ΝΔ. Στην επιτυχία ζήτω ο Μητσοτάκης και στην αποτυχία φταίνε μόνο οι Υπουργοί και οι Διοικητές. Γιατί το Μαξίμου δεν ήξερε τίποτα! Ντροπή. Δεν έχουν το θάρρος ούτε να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Όταν θα έρθει η ώρα όμως θα τους καταλογιστούν".

Απαντώντας στα δημοσιεύματα αλλά και στις επικρίσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, έκανε λόγο για "διακίνηση ψευδών ειδήσεων και αμφισβήτηση των επίσημων στοιχείων βλάπτουν την κοινή προσπάθεια".

Συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: "η διακίνηση ψευδών ειδήσεων και η αμφισβήτηση των επίσημων στοιχείων τη στιγμή που η χώρα, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, δίνει μάχη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας βλάπτουν την κοινή προσπάθεια. Υπάρχει ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19 και βρίσκεται διαρκώς στη διάθεση των επιστημόνων. Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής υπάρχουν μόνο στη φαντασία κάποιων. Ο ΕΟΔΥ από την πρώτη στιγμή της πανδημίας είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της. Τα στελέχη και το επιστημονικό προσωπικό του εργάζονται συστηματικά και ακούραστα κι αυτό το βλέπουν όλοι οι Έλληνες. Με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία συντάσσεται από τον ΕΟΔΥ και δημοσιεύεται καθημερνά η 'Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)' και με βάση αυτά τα στοιχεία οι ειδικοί συζητούν και λαμβάνουν τις αποφάσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οτιδήποτε άλλο υπονομεύει την κοινή προσπάθεια όλων μας".

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.