ΕΛΛΑΔΑ

Τι εκτιμά για τον μεγάλο σεισμό ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ

Παπαζάχος για Σάμο: Η κλίση του ρήγματος απέτρεψε μια μεγαλύτερη τραγωδία

Η κλίση προς βορρά του ρήγματος στη Σάμο δείχνει να απέτρεψε μια πολύ μεγαλύτερη έκταση των καταστροφών και πιθανών συνεπακόλουθων ανθρώπινων απωλειών στο νησί, από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής, εκτιμά ο καθηγητής Κωνσταντνίνος Παπαζάχος. Τι συνέβη όμως και πώς η εδαφική παραμόρφωση στην ευρύτερη περιοχή που επλήγη μπορεί να εξηγεί τη διαφοροποίηση στο μέγεθος των ζημιών κατά μήκος του ρήγματος;

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ένας δορυφορικός χάρτης που αποτυπώνει τις ανυψώσεις και βυθίσεις στις ηπειρωτικές περιοχές του ρήγματος, δίνει μια προκαταρκτική ερμηνεία για τη σεισμική δραστηριότητα. Παρατηρώντας στον χάρτη τα χρώματα που δείχνουν τις ανυψώσεις (μπλε) και βυθίσεις (κίτρινο-κόκκινο) στις ηπειρωτικές περιοχές -στα αποτελέσματα ανάλυσης InSar δεδομένων από το συνάδελφό του επ. καθηγητή του ΑΠΘ Μιχάλη Φουμέλη- ο Κ. Παπαζάχος εξηγεί πως η Σάμος βρίσκεται στο νότιο κομμάτι του ρήγματος, όπου το έδαφος ανυψώθηκε ελαφρά, βρέθηκε δηλαδή στην «πλάτη» του κανονικού ρήγματος, που συνήθως δέχεται πολύ μικρότερες σεισμικές κινήσεις.

Η γεωμετρία απέτρεψε τα πολύ χειρότερα

«Επειδή το ρήγμα έχει κλίση προς τον βορρά -αυτό δείχνουν και τα επίκεντρα των μετασεισμών - το κομμάτι που βυθίστηκε βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου. Εκεί ήταν και το τμήμα που δέχθηκε τις πιο ισχυρές σεισμικές κινήσεις», δήλωσε ο Κ. Παπαζάχος.

«Αυτό εξηγεί ενδεχομένως γιατί οι καταγραφές των επιταχύνσεων στο Βαθύ ήταν 25% της επιτάχυνσης βαρύτητας g -με βάση δεδομένα από το ΙΤΣΑΚ- τιμή υψηλή, αλλά όχι πολύ υψηλή για έναν σεισμό των 7 Ρίχτερ, όπως ο σεισμός που έγινε. Αν το ρήγμα έκλινε προς τη μεριά της Σάμου, θα είχαμε ακριβώς αντίστροφη εικόνα, τις πιο σημαντικές κινήσεις στην Σάμο, με πολύ δυσμενέστερο απολογισμό. Για τον ίδιο λόγο και οι αναμενόμενες σεισμικές κινήσεις των μετασεισμών, που συνεχίζουν να σπάνε τμήματα του ρήγματος, αναμένεται να είναι ελαφρά μικρότερες από ό,τι θα περίμενε κανείς. Μέσα στην τραγωδία, η γεωμετρία του ρήγματος δείχνει να απέτρεψε τα πολύ χειρότερα για το νησί».

Πώς προκλήθηκε το τσουνάμι

Τα στοιχεία στον δορυφορικό χάρτη δείχνουν ότι στο βορειότερο τμήμα της Σάμου (Άγιος Κωνσταντίνος-Βουρλιώτες) υπάρχει μια βύθιση έως 6-7 εκατοστά και μια υποψία βύθισης στη βορειοανατολική Σάμο (Πρασονήσι). Όμως, η δυτική και βορειοδυτική Σάμος παρουσιάζουν μεγάλες ανυψώσεις, άνω των δέκα εκατοστών. Την ίδια στιγμή, ο θαλάσσιος πυθμένας βόρεια της Σάμου και οι βόρειες ακτές προς την Τουρκία βυθίστηκαν προς τα κάτω.

Η διάρρηξη ξεκίνησε από το υπόκεντρο (βάθος ~13km, όπως επεναπροσδιορίστηκε) και η προχώρησε και στις δύο κατευθύνσεις (ανατολικά και δυτικά), καλύπτοντας μια έκταση 55-60χλμ σε μήκος και 15χλμ σε πλάτος. «Το μήκος 55-60χλμ αντιστοιχεί σε έναν σεισμό των 7 Ρίχτερ. Στα σημεία που δείχνουν το επίκεντρο ξεκίνησε το σπάσιμο και προχώρησε σε όλο το ρήγμα. Στη Σάμο βλέπουμε τη μεριά του ρήγματος που ανυψώθηκε με τα έντονα μπλε χρώματα», σημείωσε ο καθηγητής.

«Η μεγάλη ολίσθηση πάνω στο ρήγμα πιθανότατα έγινε στο δυτικό τμήμα του ρήγματος, εκεί που το ρήγμα ίσως έφτασε και στην επιφάνεια, μετατοπίζοντας σημαντικά τον θαλάσσιο πυθμένα και προκαλώντας το τσουνάμι», πρόσθεσε.

ΑΠΕ / Σμαρώ Αβραμίδου

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.