ΚΟΣΜΟΣ

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αρνήθηκε να αναγνωρίσει τη νίκη του Μπάιντεν

Πομπέο: Ο Τραμπ ενέκρινε πωλήσεις προηγμένων οπλικών συστημάτων στα ΗΑΕ

Η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ διαβίβασε επίσημη ειδοποίηση στο Κογκρέσο ότι ενέκρινε την πώληση προηγμένων οπλικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών F-35 και οπλισμένων τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συνολικής αξίας άνω των 23 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Η επίσημη ειδοποίηση ακολουθεί την ιστορική συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των ΗΑΕ και του Ισραήλ, την οποία σύναψαν οι δύο χώρες τον Σεπτέμβριο με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ.

«Αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της αναγνώρισης της εμβάθυνσης των σχέσεών μας και της ανάγκης των ΗΑΕ για προηγμένες αμυντικές δυνατότητες, για να αποτρέψουν και να αμυνθούν ενάντια σε αυξημένες απειλές από το Ιράν», ανέφερε ο Πομπέο σε ανακοίνωσή του.

Το πακέτο των 23,37 δισ. δολαρίων περιλαμβάνει έως και 50 αεροσκάφη F-35 Lighting II, έως και 18 μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9B και ένα πακέτο πυρομαχικών αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι Επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων -των οποίων τα μέλη έχουν επικρίνει τον ρόλο των ΗΑΕ στους θανάτους αμάχων στον πόλεμο της Υεμένης- εξετάζουν μεγάλα πακέτα πωλήσεων όπλων προτού το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποστείλει την επίσημη ειδοποίησή του στο Κογκρέσο.

Οποιαδήποτε συμφωνία κάνουν οι ΗΠΑ για πώληση όπλων στη Μέση Ανατολή πρέπει να ικανοποιεί συμφωνία δεκαετιών με το Ισραήλ ότι ο εξοπλισμός που κατασκευάζεται από την πλευρά τους δεν θα πρέπει να βλάπτει την «ποιοτική στρατιωτική υπεροχή» του Ισραήλ, που εγγυάται ότι τα αμερικανικά όπλα που πωλούνται σε αυτό είναι «ανώτερης ικανότητας» από εκείνα που πωλούνται στις γειτονικές του χώρες.

«Ομαλή μετάβαση στη δεύτερη θητεία»

Εξάλλου, ο Μάικ Πομπέο αρνήθηκε σήμερα να αναγνωρίσει τη νίκη στις προεδρικές εκλογές του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν, υποσχόμενος μια «ομαλή μετάβαση» εξουσίας προς μια δεύτερη θητεία της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ. «Θα καταμετρήσουμε όλες τις ψήφους», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε συνέντευξη Τύπου, διαβεβαιώνοντας ότι οι ηγέτες σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν επίγνωση ότι είναι μια «νομική διαδικασία» που «απαιτεί χρόνο».

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα επισκεφτεί αύριο (11/11) μαζί με τη σύζυγό του Μελάνια το Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον, στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά την κήρυξη νίκης του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.