ΚΟΣΜΟΣ

Απαρχαιωμένα πρωτόκολλα ασφαλείας

Ρουμανία: Οργή και θλίψη για την πυρκαγιά στο νοσοκομείο

Οργή και θλίψη έχει προκαλέσει στη Ρουμανία η είδηση για την πυρκαγιά σε νοσοκομείο της επαρχιακής πόλης Πιάτρα Νεάμτ, όπου έχασαν τη ζωή τους δέκα ασθενείς με κορωνοϊό που ήταν διασωληνωμένοι στη μονάδα εντατικής θεραπείας και άλλοι έξι τραυματίστηκαν σοβαρά. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, η πυρκαγιά ενδέχεται να προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα, ενώ έχασαν τη ζωή τους επτά άνδρες και τρεις γυναίκες, ηλικίας από 67 έως 86 ετών.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν πως τα σχέδια ασφαλείας για τον συγκεκριμένο όροφο δεν είχαν επικαιροποιηθεί εδώ και 30 χρόνια. Επίσης, αποκάλυψαν σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση του νοσοκομείου, καθώς σε έναν χρόνο πέρασαν από εκεί οκτώ διευθυντές και μάλιστα ο ένας μόνο για τρεις ημέρες, τον Μάιο.

Τα πολιτικά κόμματα της Ρουμανίας εξέφρασαν τη λύπη τους για την τραγωδία, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες (PSD) και το φιλελεύθερο κόμμα USR-Plus ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν την προεκλογική εκστρατεία τους για τις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου.

Στο Βέλγιο μεταφέρθηκε ο γιατρός που προσπάθησε να σώσει τους ασθενείς

Ο γιατρός Καταλίν Ντέντσιου, ο οποίος υπέστη σοβαρά εγκαύματα προσπαθώντας να σώσει από τις φλόγες τους διασωληνωμένους ασθενείς, χαιρετίζεται σήμερα ως ήρωας, ενώ μεταφέρθηκε στο βελγικό εξειδικευμένο στρατιωτικό νοσοκομείο «Ρεν Αστρίντ», καθώς φέρει εγκαύματα δευτέρου και τρίτου βαθμού στο 40% του σώματός του.

Ο Ντέντσιου είχε βάρδια το βράδυ του Σαββάτου στη ΜΕΘ του νοσοκομείου, όταν ξέσπασε η πυρκαγιά. «Προσπάθησε να σώσει όσες περισσότερες ζωές μπορούσε. Μπορούμε να πούμε ότι ρίχτηκε στις φλόγες προσπαθώντας να τους σώσει», είπε ο υπεύθυνος του νοσοκομείου, Λούτσιαν Μίτσου, σε τοπικό μέσο ενημέρωσης.

Ο πρωθυπουργός Λούντοβικ Όρμπαν εξέφρασε τον σεβασμό του «για αυτόν τον ηρωικό γιατρό που επέδειξε ιδιαίτερο θάρρος και πνεύμα αυτοθυσίας».

Μνήμες από το παρελθόν

Η τραγωδία ξύπνησε οδυνηρές μνήμες από την πυρκαγιά που ξέσπασε τον Οκτώβριο του 2015 στο νυχτερινό κέντρο Colectiv στο Βουκουρέστι, όπου έχασαν τη ζωή τους 64 άνθρωποι.

Μία από τους επιζώντες, η Αλεξάντρα Φουρνέα, κάλεσε τις Αρχές να αποδείξουν ότι πήραν το μάθημά τους: «Μην επικαλείστε ξεπερασμένα πρωτόκολλα για να δικαιολογήσετε ένα έγκλημα», έγραψε σε ανάρτησή της στο Facebook.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.