ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ
Ηπειρώτικη πλατσίντα
Μια ζυµαρόπιτα µε τον τρόπο των Βλάχων...
Υλικά για 1 µεγάλο ταψί κουζίνας
6 κούπες γεµάτες αλεύρι
4 κούπες νερό
1 κύβο µαγιά µπίρας νωπή (50 γρ.)
500 γρ. φέτα θρυµµατισµένη ή ξινή µυζήθρα
200 γρ. βούτυρο γάλακτος, λιωµένο
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.σ. αλάτι
Εκτέλεση
- Βάζουµε σε µεγάλη βαθιά κατσαρόλα το νερό να χλιάνει σε µέτρια φωτιά.
- Παίρνουµε λίγο από το χλιαρό νερό και το βάζουµε σε ένα µπολ µε τη µαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουµε να λιώσουν η ζάχαρη και η µαγιά.
- Ρίχνουµε στην κατσαρόλα µε το χλιαρό νερό το αλάτι, το αλεύρι και τη διαλυµένη µαγιά και ανακατεύουµε µε το χέρι ή µε αυγοδάρτη ώσπου να δηµιουργηθεί ένας πηχτός χυλός, λείος και χωρίς σβόλους. Αν ο χυλός βγει αραιός, προσθέτουµε λίγο αλεύρι. Αν βγει πολύ πηχτός, προσθέτουµε λίγο ακόµα χλιαρό νερό.
- Σκεπάζουµε την κατσαρόλα και την αφήνουµε σε µέρος ζεστό για περίπου 1 ώρα µέχρι να φουσκώσει ο χυλός.
- Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις πάνω-κάτω.
- Βουτυρώνουµε µε ένα πινέλο πολύ καλά το ταψί της κουζίνας και διατηρούµε το υπόλοιπο λιωµένο.
- Ανακατεύουµε, αδειάζουµε τον χυλό στο ταψί και τον απλώνουµε οµοιόµορφα. Σκορπίζουµε από πάνω τη θρυµµατισµένη φέτα και ραντίζουµε µε το υπόλοιπο λιωµένο βούτυρο.
- Αφήνουµε το ταψί µε τον χυλό σκεπασµένο µε πετσέτα για 10΄-15΄. Οταν αρχίσει να φουσκώνει βάζουµε το ταψί στον φούρνο, στη µεσαία σχάρα.
- Ψήνουµε για 30΄-40΄, ώσπου να πάρει ωραίο χρυσοκάστανο χρώµα και να τραγανίσει.
Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης
Styling: Κατερίνα Λυκουρέση
Φωτογραφίες: Studio Μ (Λάμπρος Μέντζος, Μαρία Σταματίου)
Πηγή: protothema.gr/