ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απάντηση από Απ. Βεσυρόπουλο

Κριτική Κ. Βελόπουλου για φορολογική πολιτική

Έντονη κριτική στη κυβέρνηση για τη φορολογική πολιτική της απέναντι στους επιχειρηματίες, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του, υποστηρίζοντας ότι «το κράτος συμπεριφέρεται σαν να μισεί τον επιχειρηματία».

Όπως είπε ο κ. Βελόπουλος, αιτία της φοροδιαφυγής είναι η υψηλή φορολογία που επιβάλλεται στις επιχειρήσεις και υποστήριξε ότι «οι εφοριακοί έχουν μετατραπεί σε κυνηγούς κεφαλών».

«Είναι δυνατόν να ζητάει ο εφοριακός να διενεργηθεί έλεγχος από το 2015, και να διαρκεί 2 ολόκληρα χρόνια; Είναι δυνατόν να πηγαίνει ο εφοριακός και να ζητά από τον επιχειρηματία τιμολόγια και αποδεικτικά στοιχεία 5 ετών, 6 ετών, 10 ετών πίσω; Είναι δυνατόν να καταβάλει ΦΠΑ και εφορία κάποιος για επιταγές που δεν πληρώθηκε ποτέ;» σημείωσε ο κ. Βελόπουλος.

Ακόμα, χαρακτήρισε «άδικο να είναι υποχρεωμένος ο επιχειρηματίας να πληρώσει το 50% το προστίμου για να έχει το δικαίωμα προσφυγής στη δικαιοσύνη και να περιμένει για χρόνια, μέχρι να τελεσιδικήσει η απόφαση, ενώ μέχρι τότε είναι δεσμευμένα όλα του τα περιουσιακά στοιχεία».

«Λέτε ότι οι Έλληνες χρωστούν 120 δισ. στον εφορία. Δεν θα τα πάρετε ποτέ αν δεν κάνετε τον αριθμό των δόσεων 240, ώστε να μπορέσουν να πληρώσουν όλοι. Το μόνο που κάνετε είναι να μαγειρεύετε προϋπολογισμούς. Έτσι όμως σκοτώνετε την οικονομία. Στραγγαλίζετε το επιχειρείν», κατέληξε ο κ. Βελόπουλος.

«Η φορολογική διοίκηση ασκεί με υποδειγματικό τρόπο τα καθήκοντα της. Δεν είναι αυτοσκοπός μας ο έλεγχος των επιχειρήσεων. Αυτοσκοπός μας όμως είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Τόνισε ακόμα ότι, «οι φορολογικοί έλεγχοι γίνονται βάσει κριτηρίων επιλογής και προτεραιοτήτων των υποθέσεων όπως καθορίζονται από το νόμο, ενώ συνδέονται και με το χρονικό διάστημα της παραγραφής», και επεσήμανε ότι «γίνονται χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις».

¨Όπως είπε ο υφυπουργός Οικονομικών, «αυτό το διάστημα το ΣΔΟΕ έχει εντείνει τους ελέγχους σε e-shop και για προληπτικούς λόγους αλλά και μετά από καταγγελίες πολιτών και εν γένει για πρακτικές αθέμιτου διαγωνισμού».

«Δεν υπάρχει καμία τάση εκδικητικότητας. Γνώμονας είναι η ομαλή λειτουργία της αγοράς και η διευκόλυνση των πολιτών. Η Ανεξάρτητη Δημόσια Αρχή Εσόδων λειτουργεί πέρα και έξω από κομματικές παρεμβάσεις, εφαρμόζοντας την ευρωπαϊκή πρακτική και τη γνώση», επεσήμανε ο κ. Βεσυρόπουλος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.