ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ο COVID 19 και οι εκλογές... εντός του 2021

Το ζοφερό κλίμα που δημιουργείται σε παγκόσμια κλίμακα, διατυπώθηκε πριν από μία εβδομάδα από τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, David Beasley, ο οποίος αναφέρθηκε στη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση που θα έχει δει ποτέ ο Οργανισμός.

Η άκρως δε αυτή ανησυχητική κατάσταση, πέραν των «δογμάτων του νεοφιλελευθερισμού»οφείλεται αναμφιβόλως και στην «πανδημία του COVID-19».

Η «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ»

Η παγκόσμια κοινότητα επιδόθηκε σε μία πρωτόγνωρη διαδικασία παρασκευής εμβολίου για την αντιμετώπιση του COVID-19. Στην κατεύθυνση αυτή, του εμβολιασμού, συζητά ήδη η παγκόσμια κοινότητα με κύρια αναφορά στα εμβόλια των: Pfizer/BioNTech, Moderna, Oxford/AstraZeneca και Sputnik V.

Φυσικά, όπως προεκτίθεται, τα «εμβόλια» είναι δημιούργημα μιας παγκόσμιας προσπάθειας, και ήδη το Λονδίνο και η Μόσχα έχουν αποφασίσει τους άμεσους εμβολιασμούς, με προτεραιότητες που καθορίζονται από την επιστήμη για την έλλογη σειρά των εμβολιασμών.

Είθε αυτή η εξέλιξη να αποβεί υπέρ της δημόσιας υγείας και να συνειδητοποιήσουν οι αρνητές των εμβολίων, ότι τα εμβόλια έχουν σώσει την ανθρωπότητα από τα λοιμώδη νοσήματα, όπως για παράδειγμα είναι η διφθερίτιδα, η πολιομυελίτιδα, η ανεμοβλογιά, η ηπατίτιδα Α και Β, η γρίπη κ.ο.κ. Ταυτοχρόνως δε, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι, πέραν της προσδοκίας του κέρδους των εταιριών που παρασκευάζουν τα εμβόλια, η επιστήμη αυτή καθεαυτή προχωρά και μετεξελίσσεται πάντοτε, εισάγοντας νέες μεθόδους. Μη λησμονούμε ότι ζούμε στην εποχή της νανοτεχνολογίας, της ψηφιακής εποχής και των άλλων κατακτήσεων σειράς επιστημών.

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ - Η ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Όπως προεκτίθεται, τα εμβόλια δεν παρασκευάζονται από καμία κυβέρνηση, από κανένα πρωθυπουργό, από κανένα υπουργό, αλλά από τους ad hoc επιστήμονες και τις ειδικευμένες φαρμακευτικές εταιρίες. Επειδή, όμως, η πανδημία έχει παρέμβει στην οικονομία σε επίπεδο ακόμη και «λιμού», ο εμβολιασμός, κατά τρόπο αναντίρρητο, θα συμβάλλει, σταδιακά ασφαλώς, σε μία κανονικότητα στην οικονομία

Στο σημείο αυτό πρέπει, κατά το μέρος που αφορά στην Ελλάδα, να λεχθούν τα εξής:

Στο πλαίσιο μηχανισμού ενισχυμένης εποπτείας, είναι ήδη γνωστή η όγδοη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα. Στην έκθεση δε αυτή επισημαίνονται εμφατικώς οι «υπερβολικές δημοσιονομικές ανισορροπίες». Παν ό,τι δε προϋπολογίζεται στον «υποθετικό λογαριασμό» που συνηθίζεται να λέγεται νομικά και οικονομικά «προϋπολογισμός», τελεί υπό την προϋπόθεση σημαντικών αβεβαιοτήτων.

Άλλωστε, για να ορθοτομούμε το λόγο της αλήθειας, η κρίση που μαστίζει την Ελλάδα επιδιώκεται να ξεπερνιέται με το να «βάζουμε κάτω από το χαλί» το πρόβλημα, με νέα δανεικά και με επιμήκυνση των παλαιότερων δανείων, χωρίς απεγκλωβισμό της κοινωνίας και της οικονομίας, μέσω μίας ριζικής αναδιάρθρωσης των ιδιωτικών και δημόσιων χρεών!

Υπ’ όψιν δε ότι το προσχέδιο που τίθεται υπ’ όψιν της κοινής γνώμης για τον προϋπολογισμό, μοιραία θα οδηγήσει σε «νέο μνημόνιο», καθόσον για την Ελλάδα, η ανεργία του 18%, η ύφεση της τάξης του 10,5%, και το χρέος στο 208,9% του ΑΕΠ, ήδη συνιστούν αβέβαιη κατάσταση. Υπ’ όψιν δε ότι για το 2021 προβλέπεται αύξηση φόρων κατά 3,6 δισ. ευρώ!

ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ…

Η προαναφερόμενη κατάσταση ουδόλως είναι ευχάριστη και η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει σοβαρότατα προβλήματα, τα οποία σε συνδυασμό και με άλλες «αστοχίες», πλήττουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Πρωθυπουργού, κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και την εκλογική δυναμική της ΝΔ, όπως τουλάχιστον επιδιώκει (και θα ήθελε) το «Μέγαρο Μαξίμου».

Εν όψει αυτών των καταστάσεων και του κλίματος που θα δημιουργήσει ο δημόσιος εμβολιασμός, παρά που το εμβόλιο δεν είναι επίτευγμα καμιάς κυβέρνησης, αλλά και εν όψει των οικονομικών αδιεξόδων, το «Μέγαρο Μαξίμου» μάλλον θα κατευθυνθεί (άλλωστε προνομία του Πρωθυπουργού είναι η διενέργεια εκλογών πριν τη λήξη της κοινοβουλευτικής περιόδου) σε αιφνιδιαστική προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, εάν οι συνθήκες επιτρέπουν τη «διακίνηση-επαφή» του πολιτικού προσωπικού σε σχέση με την κοινωνία.

Θετικά δε προς την κατεύθυνση αυτή λειτουργεί ότι, λόγω του εκλογικού νόμου, δεν θα υπάρχουν «δεσμευμένοι συνδυασμοί» (δηλαδή «λίστα»), πράγμα που διευκολύνει ιδιαιτέρως τον παραδοσιακό τρόπο λειτουργίας των αστικών κομμάτων, και κυρίως της ΝΔ!..

ΤΟΥΤΩΝ ΔΟΘΕΝΤΩΝ

Η αιφνιδιαστική προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία θα λάβει χώρα με τρία κυρίως κριτήρια:

Α) Με την απορρόφηση, όσο γίνεται περισσότερο, της δυσαρέσκειας μεγάλου τμήματος της κοινωνίας για την ατυχή από τον Οκτώβριο 2019 και μετά, διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, με «επιτηδευμένη αξιοποίηση του εμβολιασμού».

Β) Με την όσο το δυνατόν ταχύτερη πρόληψη του αντίκτυπου της βαθειάς οικονομικής κρίσης (λόγω της οικονομικής ύφεσης) που θα έχει προκύψει σε ευρεία κοινωνικά στρώματα, στους εργαζόμενους, στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και εν γένει στις παραγωγικές δυνάμεις.

Γ)  Με την έγκαιρη πρόληψη στροφής της μεσαίας τάξης κατά της ΝΔ, πριν αυτή υποστεί από το δυσχερώς επανορθώσιμο πλήγμα, ανεπανόρθωτο πλήγμα.

Σε κάθε περίπτωση, αντικειμενική εκτίμηση είναι ότι, θα είναι εκλογικό έτος το προσεχές 2021, από τον Μάιο του 2021 και μετά. Ίδωμεν!.. 

 

* Ο Πέτρος Μηλιαράκης δικηγορεί στα Ανώτατα Ακυρωτικά Δικαστήρια της Ελλάδας και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια του Στρασβούργου και του Λουξεμβούργου (ECHR και GC-EU).

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.