ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ...

Η ιστορία της προοδευτικής διακυβέρνησης μου θυμίζει τους δύο μοναχούς που λογομαχούσαν για μια σημαία. Έλεγε ο ένας: "Η σημαία κινείται". Έλεγε ο άλλος: "Ο άνεμος κινείται". Ο ηγούμενος έτυχε να περνά από κει. Τους είπε: "Μήτε ο άνεμος μήτε η σημαία° το μυαλό κινείται". Τι εννοούσε ο ηγούμενος; Ό,τι οι δύο μοναχοί προσέγγιζαν το θέμα επιφανειακά, αδυνατώντας να εμβαθύνουν στην ουσία. Αν κάποιος συμπεράνει ότι ηγούμενος είναι ο Γιώργος Παπανδρέου και μοναχοί ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά το συμπέρασμά του είναι αυθαίρετο, ενδεχομένως και λάθος. Η αλήθεια πάντως είναι ότι χρειάστηκε μια συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού -και μάλιστα σε περιφερειακό έντυπο- για να λάβει το θέμα διαστάσεις. Η διακυβέρνηση, ως προοπτική αλλά και μέσο ανασυγκρότησης της Προοδευτικής Παράταξης, έμενε στο κάτω ράφι της πολιτικής συζήτησης όσο ήταν αντικείμενο δηλώσεων της Φώφης και του Αλέξη.

Το πρόβλημα είναι ότι για μια ακόμη φορά η συζήτηση για το μέλλον της εγχώριας κεντροαριστεράς γίνεται απλώς για να γίνεται ή με τρόπο που η κάθε πλευρά θεωρεί ότι εξυπηρετεί τους δικούς της σχεδιασμούς. Σχεδόν όλοι θεώρησαν ότι ο Γιώργος έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για να αρχίσει το παιχνίδι της σύγκλισης ανάμεσα στο ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ουδέν αναληθέστερον. Όσοι γνωρίζουν καλά τον γιο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και έχουν την ευκαιρία να συζητούν μαζί του, διαβάζοντας τη συνέντευξή του, ουδεμία έκπληξη ένοιωσαν από τα λεγόμενά του. Επανέλαβε θέσεις που διατυπώνει μόνιμα, σχεδόν μονότονα, και οι οποίες διαχρονικά χαρακτηρίζουν το ΠΑΣΟΚ, αλλά και την οικογενειακή παράδοση των Παπανδρέου. "Το γεγονός ότι ορισμένοι το εξέλαβαν ως πρόταση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμη και κοινής καθόδου στις εκλογές σχετίζεται με την στρεβλή, ηθελημένα ή μη δεν έχει σημασία, αντιληπτική ικανότητα των ίδιων και όχι με τον Γιώργο", μάς λέει συνεργάτης του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού υποστηρίζεται ότι "η ανάγκη προοδευτικής διακυβέρνησης είναι μόνιμος στόχος του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα που πολιτεύεται ως Κίνημα Αλλαγής και κακώς ορισμένοι -πολιτικοί ή δημοσιολογούντες, από την κυβέρνηση ή την αξιωματική αντιπολίτευση- προσπαθούν να την ερμηνεύσουν ως κλείσιμο του ματιού στον Τσίπρα".

Και προσθέτουν "χωρίς πρόταση εξουσίας το ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί να ανασυγκροτηθεί και να γίνει μεγάλο και ελκυστικό για τους ψηφοφόρους κόμμα, όπως ήταν παλιά το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα όλοι το εκλαμβάνουν ως δυνάμει κυβερνητικό υποπόδιο είτε της ΝΔ είτε του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ως πολιτική δύναμη που μπορεί να ξαναγίνει ο ένας από τους δύο πόλους του δικομματισμού". Μάλιστα, ο Γιώργος Παπανδρέου σε συζητήσεις που έχει υποστηρίζει ότι "η κρίση αξιοπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις και εμφανίζεται στα δημοσιεύματα των μήντια για συμπεριφορές στελεχών του, δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε συνολική απαξία του προοδευτικού κόσμου και την πλήρη επικράτηση της δεξιάς, αλλά να γίνει ευκαιρία για αντεπίθεση της κεντροαριστεράς". Οι συνεργάτες και οι συνομιλητές του βουλευτή Αχαΐας υποστηρίζουν ότι "οι χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις του ΚΙΝΑΛ είναι αυτές που υπονομεύουν την αυτόνομη πολιτική του πορεία και όχι -όπως υποστηρίζουν κάποιοι κακόβουλοι ή και κυβερνητικά χαλκεία- οι θέσεις του Παπανδρέου για την ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης και την αναγκαιότητα προοδευτικής διακυβέρνησης μέσα από προγραμματικές επεξεργασίες και οσμώσεις".

Επιπροσθέτως, αυτοί που γνωρίζουν καλά και συνομιλούν συχνά με τον Γιώργο υποστηρίζουν ότι η πρόθεσή του δεν είναι να βάλει τη Φώφη και τον Αλέξη να καθήσουν στο τραπέζι της εκλογικής συνεργασίας. Ούτε ο ίδιος διεκδικεί ρόλο και μάλιστα τριτεγγυητή. Δεν πιστεύει ότι οι κινήσεις κορυφής θα είναι αποδοτικές. Αντίθετα είναι εδραία η πεποίθησή του ότι "η μεγάλη Κεντροαριστερά και η προοδευτική διακυβέρνηση μπορούν να πραγματωθούν μόνον εφόσον γίνουν υπόθεση των πολιτών". Μάλιστα, όπως λέει χαρακτηριστικά: "Η προοδευτική διακυβέρνηση δεν θα έλθει επειδή τη θέλω εγώ και πολλοί άλλοι. Χρειάζεται νέο εθνικό αφήγημα, εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο και ριζοσπαστικό άμα και ρεαλιστικό πρόγραμμα για τα προβλήματα και τις αντιθέσεις που γεννά ο ψηφιακός καπιταλισμός με την τηλεργασία, την τηλεκπαίδευση, το ηλεκτρονικό εμπόριο, την τεχνητή νοημοσύνη, την ανέλεγκτη κυριαρχία των ελίτ και τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή περιλαμβανομένων και των πανδημιών". Την αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ τη θεωρεί ξεπερασμένη έως και παλαιοκομματική, που όχι μόνο δεν συγκινεί τους πολίτες, αλλά, επειδή υιοθετεί και αναπαράγει συντηρητικά πρότυπα, τους σπρώχνει στην ιδιώτευση και τη αποχή από τα κοινά. Σε κάθε δε περίπτωση, όπως παραδέχεται και ο ΓΑΠ, η προοδευτική διακυβέρνηση χρειάζεται χρόνο για να ωριμάσει ως στρατηγική πρόταση εξουσίας και οπωσδήποτε το περιεχόμενο και οι δυνάμεις που θα τη στηρίξουν δεν μπορεί παρά να είναι συνάρτηση και της κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης που θα υπάρχει όταν θα στηθούν οι κάλπες. Το μόνο σίγουρο, όπως επισημαίνει στους συνομιλητές του, είναι ότι θα (πρέπει να) έχει αντιδεξιό πρόσημο και θα (επιδιώκει να) είναι σε συνεννόηση και κοινή πορεία και με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη.

Βεβαίως, πριν την συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου τόσο η Φώφη Γεννηματά όσο και ο Αλέξης Τσίπρας είχαν ταχθεί υπέρ της προοδευτικής διακυβέρνησης. Γιατί λοιπόν σηκώθηκε κουρνιαχτός όταν τη σκυτάλη πήρε ο Παπανδρέου; Η εξήγηση που δίδεται από ιστορικό στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθούν, για δικούς της λόγους η καθεμιά, να εμφανίσουν τα λεγόμενα του Γιώργου ως αντιηγετική κίνηση, που δεν θέλει αυτόνομη πορεία του ΚΙΝΑΛ, αλλά συμπαράταξη με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ επιδιώκει να εδραιωθεί η πεποίθηση πως ότι έχει απομείνει από το ΠΑΣΟΚ στο ΚΙΝΑΛ είναι δεξιόστροφο και κατά συνέπεια να μπορέσει ο πρωθυπουργός (ιδίως στις δεύτερες εκλογές που θα γίνουν με την ενισχυμένη αναλογική και θα έχουν ως διακύβευμα "ποιός θέλεις να σε κυβερνήσει: Ο φιλελεύθερος Μητσοτάκης ή ο λαϊκιστής Τσίπρας;") να το λεηλατήσει πλήρως και μέσα από ένα δεύτερο κύμα διεύρυνσης, με δέλεαρ τα ωφελήματα της κυβερνητικής εξουσίας, ουσιαστικά να το διαλύσει. "Κάθε αντιδεξιά φωνή χαλάει το αφήγημα του Μαξίμου και πρέπει να χτυπηθεί" είναι η εξήγηση που δίνεται "και δεν αφορά μόνο τον Γιώργο, αλλά και τη Φώφη", η οποία, σημειωτέον, το τελευταίο διάστημα ανεβάζει συνεχώς τους αντικυβερνητικούς και αντιδεξιούς τόνους. Προφανώς, αυτό γίνεται επειδή ορισμένοι, θέτοντας πρόωρα και το θέμα της εκλογής ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, προσπαθούν να την παρακάμψουν. Είναι, όπως μάς λένε, η απάντηση της Φώφης στον Κυριάκο, αλλά και στον Αλέξη, που προτιμούν, ως φαίνεται, άλλους για συνομιλητές στο επίπεδο ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ. "Αν θέλετε να συζητήσετε μετεκλογικές ή κυβερνητικές συνεργασίες πρέπει να το κάνετε μαζί μου, όχι με άλλους. Εγώ είμαι η αρχηγός, οι άλλοι είναι υφιστάμενοί μου" είναι σε ελεύθερη απόδοση το μήνυμα που στέλνει η Φώφη και προς τα δεξιά και προς τα αριστερά.

Αντίστοιχες επιδιώξεις με τη ΝΔ έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε η Κουμουνδούρου επιθυμεί ισχυρό το ΚΙΝΑΛ. Μπορεί ο Αλέξης να μην το θέλει ως υποπόδιο, όπως ο Κυριάκος, όμως η πρόθεσή του είναι να το περιλάβει στο αντικυβερνητικό μέτωπο που προσπαθεί να στήσει αφενός για να σπάσει η πολιτική απομόνωση του ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου επειδή μια συμμαχία με τη Χαριλάου Τρικούπη στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση -αυτή που θα ακολουθήσει την (βασίμως πιθανολογούμενη) κυβερνητικά ατελέσφορη με το σύστημα της απλής αναλογικής -του εξασφαλίζει κυβερνητικό αφήγημα. Ο φόβος που υπάρχει στην Κουμουνδούρου είναι να μην έχει ο ΣΥΡΙΖΑ την τύχη του PCI. Ως γνωστό το Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα ενώ συγκέντρωνε ποσοστά πάνω από 30% δεν μπορούσε να κυβερνήσει επειδή δεν είχε κυβερνητικούς συμμάχους. Αυτό -σε συνάρτηση, φυσικά, και με άλλες εξελίξεις που δεν είναι του παρόντος σημειώματος- είχε ως αποτέλεσμα σταδιακά να χάνει δυνάμεις, να διασπαστεί και να περάσει στην αφάνεια. Με το αντικυβερνητικό μανιφέστο που υπέγραψε με ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25 έκανε το πρώτο βήμα. Όμως αυτά δεν του προσφέρουν (ούτε και επαρκούν για) κυβερνητικό αφήγημα. Μόνο η συμμαχία με το ΚΙΝΑΛ του δίνει κυβερνητική προοπτική.

Ο Αλέξης Τσίπρας, και μάλλον ορθώς, θεωρεί ότι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα είναι δύο γύρων. Η πρώτη με το σύστημα της απλής αναλογικής δεν θα βγάλει κυβέρνηση. Με τα σημερινά δεδομένα οι εκλογολόγοι της Κουμουνδούρου πιθανολογούν ότι μπορεί να έχουμε ένα αποτέλεσμα περίπου ίδιο με αυτό των τελευταίων ευρωεκλογών. Με τη ΝΔ στο 33% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 24%. Στις εκλογές που θα ακολουθήσουν το δίλημμα που θα τεθεί, κατά τη γνώμη του Τσίπρα, θα είναι: "Θέλετε να συνεχίσουμε με τη δεξιά ή να πάμε σε προοδευτική διακυβέρνηση;". Αν το ΚΙΝΑΛ ακολουθήσει υπάρχει κυβερνητικό αφήγημα. Αν αρνηθεί, η εκτίμηση της Κουμουνδούρου είναι ότι θα συνθλιβεί ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να μην κερδίσει την κυβέρνηση ο Τσίπρας, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ εδραιώνεται ως το δεύτερο μεγάλο κυβερνητικό κόμμα και απλώς θα περιμένει τη σειρά του για να κυβερνήσει. Αυτός είναι ο και ο λόγος που θεωρούν ότι η συζήτηση για προοδευτική διακυβέρνηση πρέπει να έχει και συνέχεια. Εξάλλου όπως λένε στις κατ' ιδίαν επαφές, που δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας "η ΝΔ σας θέλει ως κυβερνητική τσόντα στην πιθανή περίπτωση που δεν έχει αυτοδυναμία, εμείς σας θέλουμε ως ισότιμο εταίρο για μια προοδευτική διακυβέρνηση".

Βεβαίως, τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΚΙΝΑΛ γνωρίζουν ότι η πρόταση για προοδευτική διακυβέρνηση συναρτάται άμεσα με τις πολιτικές εξελίξεις. Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης στήσει κάλπες τους επόμενους μήνες τότε -ακόμη κι αν έχουν ξεκινήσει διεργασίες προγραμματικών συμπτώσεων σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ- το σχέδιο για προοδευτική διακυβέρνηση είναι εξαιρετικά δύσκολο να ευδοκιμήσει. Και ίσως καταστεί αδύνατο αν εν τω μεταξύ η πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση λάβει, όπως φημολογείται, εκρηκτικές διαστάσεις λόγω σκανδάλων, σκανδαλολογίας και δικαστικών διερευνήσεων για συμπεριφορές, πράξεις και παραλείψεις κυβερνητικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Η διεξαγωγή της πολιτικής αντιπαράθεσης με όρους ποινικού και αστικού δικαίου εκ των πραγμάτων οδηγεί στην ακραία πόλωση και ως εκ τούτου ακόμη κι αν υπήρχε η βούληση ορθώνονται πρόσθετα εμπόδια στην επικοινωνία της Χαριλάου Τρικούπη με την Κουμουνδούρου. Για ορισμένους καχύποπτους του ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως αυτός είναι και ο στόχος της ΝΔ: Να ανατιναχτούν παντί τρόπω όλες οι γέφυρες που θα επέτρεπαν, μέσω του στόχου της προοδευτικής διακυβέρνησης, στα δύο κόμματα να έλθουν κοντά.

Πάντως, με πρώτο τον Νίκο Μπίστη η πρόταση του Γιώργου για προοδευτική διακυβέρνηση έγινε ασμένως δεκτή. Και ήδη στο παρασκήνιο ο παλιός υφυπουργός του Κώστα Σημίτη προωθεί την ιδέα συγκρότησης ρεύματος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με σημαία την προοδευτική διακυβέρνηση. Ακόμη και στελέχη της αριστερής μειοψηφίας που μέχρι πρότινος θεωρούσαν τον Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ τοξικούς τώρα τάσσονται υπέρ του διαλόγου και της συνεργασίας. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μπορεί να αισθάνεται δυσανεξία σε οτιδήποτε πράσινο όμως ο συνοδοιπόρος του Νίκος Φίλης διαφωνεί με τη "λογική του σκαντζόχοιρου" και υποστηρίζει ότι "η σύγκλιση αριστερών, οικολογικών και κεντροαριστερών δυνάμεων και προσωπικοτήτων είναι αναγκαία και θα κριθεί πρώτα και κύρια στο πρόγραμμα". Το περίεργο είναι ότι αντίθετοι είναι ορισμένοι πασοκογενείς, τους οποίους η μεν Χαριλάου Τρικούπη "δεν θέλει ούτε ζωγραφιστούς να τους βλέπει" οι δε νέοι τους σύντροφοι παρομοιάζουν με "γενίτσαρους". Σε κάθε περίπτωση το παιχνίδι τώρα ξεκίνησε. Θα παιχτεί σε πολλούς γύρους, ενώ καθοριστικό ρόλο στην έκβασή του θα παίξει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αν στήσει πρόωρες κάλπες ή εξεταστικές και προανακριτικές επιτροπές που θα ρίξουν σκιές στην ποιότητα διακυβέρνησης από την ριζοσπαστική αριστερά τότε το παιχνίδι της προοδευτικής διακυβέρνησης μπορεί, σύμφωνα με τη γνώμη δραστήριου υπουργού της υφιστάμενης κυβέρνησης, να εξελιχθεί σε "παιχνίδι των λυγμών"...

54 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. FEMA 20:18 01/01/2021

    ΑΝΗΣΥΧΩ !!!

    ΠΑΝΩ ΠΟΥ ΠΗΡΑΤΕ ΦΟΡΑ–ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΚΟΠΗΚΕ ΜΑΧΑΙΡΙ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ?

    ΑΧ-ΑΥΤΟΣ Ο ΑΘΛΙΟΣ Ο ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ !!

    ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΜΨΗΣ ΜΑΡΕΒΑΣ -ΜΕ ΤΟ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΥΤΣΕΙΚΟ !!!

    ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ?

    ΚΑΙ ΟΜΩΣ– ΜΟΥΓΚΑ ΣΤΗ ΣΤΡΟΥΓΚΑ-ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΘΕΝ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ.ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΗΤΑΝ

    ΚΑΤΑΔΙΚΟ ΤΟΥΣ !!!

    ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ !!!

  2. FEMA 20:10 01/01/2021

    ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΝΑ ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ (!) ΦΟΛΟ-ΦΟΛΙ?

  3. FEMA 15:13 01/01/2021

    ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ –ΝΟΜΙΖΩ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Ο ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ !!

    ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ !!–ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ !!!

    ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ —ΠΟΛΥ ΚΟΜΨΟ !!!!

  4. FEMA 15:08 01/01/2021

    ΤΟ ΣΤΕΜΜΑ ΤΟΥ 2020 !!

    ΗΤΑΝ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ !!!–ΕΙΠΕ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΟΥ !!!

    ΕΔΩ ΕΙΧΑΜΕ ΤΟ ΣΤΕΜΜΑ—ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ—ΤΟ ΚΛΗΡΟΝΟΜΑΚΙ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ !!–ΚΟΥΛΗΣ Ο

    ΑΝΕΜΕΛΟΣ !!

    ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΦΑΓΟΣ !!!—ΠΑΡΑΚΑΛΩ !!!

  5. FEMA 14:29 01/01/2021

    Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΤΟΥ ΚΟΡΑΝΙΟΥ !!!—ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ !!

    ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ-ΤΖΑΜΙ !!

    ΜΗΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΟΙ ?

    ΠΡΟΔΟΤΑΡΑΔΕΣ ΔΕΞΙΟΙ !!!

  6. Στα γαμίδια ο Αλέξης ο Τουρκόσπορος. Βάλτε την μαντάμ Τσακαλώτου. Με αυτήν στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ οι τοκογλύφοι θεωρούν και έχουν το πάνω χέρι.

  7. FEMA 12:00 01/01/2021

    ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ Ο ΓΡΟΥΣΟΥΖΗΣ !!!

    ΒΑΛΤΕ ΤΟΝ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ !!

    ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΚΟΜΨΟΣ !!

  8. FEMA 23:44 31/12/2020

    ΓΙΑΤΙ ΦΟΒΑΣΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ?
    ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙΣ !!!

  9. Οι κατάρες στον ΣΥΡΙΖΑ είναι τελικά ευχές.
    Καλή χρονιά σούργελο πάλι με Μητσοτάκη.

  10. FEMA 14:33 31/12/2020

    ΜΑΡΓΑΡΩ-Ε,ΜΑΡΓΑΡΩ

    ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΑΚΟΥΣΕΙ ΕΣΥ —ΟΤΙ ΟΙ ΚΑΤΑΡΕΣ ΓΥΡΝΑΝΕ ΠΙΣΩ?

    ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΝΑ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ?

    ΕΣΥ, ΑΠΛΑ ΔΗΛΩΝΕΙΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ !!–ΤΡΟΜΑΡΑ ΣΟΥ !!

    ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΟΣΟ ΜΙΣΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ –ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΜΑΡΓΑΡΩ !!

    ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΘΡΗΣΚΟΣ ΟΜΩΣ ΜΕ ΚΑΛΗ ΨΥΧΗ–ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ !!–ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΕΙ !!

    ΝΟΓΑΣ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΛΕ?

    ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ ΜΑΝΑ !!!

    ΑΝ ΕΙΣΑΙ- ΕΓΚΛΗΜΑΤΕΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥ !!

    ΜΟΝΟ ΓΙΑ…ΚΟΥΡΣΕΣ ΞΕΡΕΙΣ !!
    ΣΟΥ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΘΑ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ Ο ΑΛΕΞΗΣ –ΘΑ ΔΕΙΣ !!!

  11. Στον χαρίζω τον γελοίο τον Αλέξη. Δεν είμαι Αφγανός η Πακιστανός για να μου αρέσει. Το τσογλάνι θα κάνει πολλά χρόνια για να δει εξουσία. Κακή και μαύρη χρονιά να έχεις.

  12. FEMA 12:02 31/12/2020

    ΘΑ ΜΕ ΠΑΕΙ »ΚΟΥΡΣΑ» ΛΕΕΙ Η ΜΑΡΓΑΡΩ !!!

    ΚΑΛΕ –ΤΗΝ ΛΕΞΗ ΚΟΥΡΣΑ ΕΧΩ ΝΑ ΤΗΝ ΑΚΟΥΣΩ ΚΑΤΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ !!

    ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΚΟΥΡΣΑΣ Η ΜΑΡΓΑΡΩ!!!

    ΜΑΡΓΑΡΩ ΘΑ ΔΕΙΣ ,ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΡΕΣΕΙ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΜΑΣ!!

  13. FEMA 10:06 31/12/2020

    ΠΡΟΣ ΓΛΥΚΑ

    ΤΙΣ ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ–ΚΩΣΤΑ ΚΑΙ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ

    ΣΟΥ ΤΙΣ ΑΦΙΕΡΩΝΩ ΕΑΙΡΕΤΙΚΑ !!

    ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΛΑΤΡΗΣ ΤΟΥ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ !!

    ΑΠΟΛΑΥΣΕ !!!

  14. Κανένας πανικός σούργελο. Σε έχω που λέει και το @ρχίδι ο Πολάκης. Σε έχω και θα σε πάω κούρσα και την νέα χρονιά. Κατάπτυστη ελεεινή και τρισάθλια συριζαία.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.