ΕΛΛΑΔΑ

Υπερθέαμα με πυροτεχνήματα και άδειους δρόμους

Πρωτοχρονιά: Πώς υποδέχθηκε η Ελλάδα το 2021

Διαφορετικά από κάθε άλλη φορά και χωρίς κόσμο στους δρόμους έγινε η υποδοχή του νέου έτους στη χώρα μας, καθώς από τις 22:00 το βράδυ της παραμονής Πρωτοχρονιάς είχε τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας στο πλαίσιο των μέτρων για τη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού.

Η ΕΛ.ΑΣ. άλλωστε είχε θέσει σε ισχύ ένα επιχειρησιακό σχέδιο που περιελάμβανε σαρωτικούς ελέγχους με μπλόκα σε διόδια και εισόδους - εξόδους πόλεων, σε ΚΤΕΛ και κόμβους οδικών δικτύων, ενώ οι πολίτες κλήθηκαν να γιορτάσουν με διαφορετικό τρόπο, με SMS για τις μετακινήσεις και μόλις 9 άτομα από δύο οικογένειες στο ρεβεγιόν.

Φαντασμαγορική υποδοχή του 2021 στην Αθήνα
Στην Αθήνα, όπως και σε άλλες πόλεις της χώρας, η υποδοχή του 2021 ήταν φαντασμαγορική και παρά τους άδειους δρόμους, τα βεγγαλικά φώτισαν τον ουρανό στέλνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας.

Ειδικότερα, ο δήμος Αθηναίων παρουσίασε ένα εντυπωσιακό σόου με video projections και πολύχρωμα πυροτεχνήματα και σύμφωνα με όλους τους υγειονομικούς κανόνες και χωρίς την παρουσία κοινού.

Υπερθέαμα πυροτεχνημάτων βεγγαλικών και φωτισμών στο λιμάνι του Πειραιά

Με λαμπρότητα υποδέχθηκε και ο δήμος Πειραιά την έλευση του νέου έτους, καθώς ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα πυροτεχνημάτων, βεγγαλικών και φωτισμών με φόντο το μεγάλο λιμάνι εντυπωσίασε, με τους Πειραιώτες να βγαίνουν στα μπαλκόνια τους για να απολαύσουν μοναδικές γιορτινές εικόνες.

Ο Πύργος του Πειραιά έδωσε το σύνθημα της αντίστροφης μέτρησης για την έλευση του 2021, με τα φώτα του να πάλλονται σε ένα ειδικά προγραμματισμένο θέαμα με εναλλασσόμενα εντυπωσιακά χρώματα και δυναμική.

Ακριβώς στην αλλαγή του χρόνου και τις πρώτες στιγμές του 2021, ένα συγχρονισμένο σόου φωτισμών, εντυπωσιακών εναέριων πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών με χρώμα, ρυθμό και ένταση, φώτισε τον πειραϊκό ουρανό, σε ένα υπερθέαμα ορατό και από τις 5 Δημοτικές Κοινότητες, σε όλες τις γειτονιές του Πειραιά.

Ταυτόχρονα, ο δήμος Πειραιά υποδέχθηκε, τις πρώτες στιγμές του νέου έτους, το πρώτο πλοίο που έφτασε στο μεγάλο λιμάνι το 2021, το «Blue Star Chios», φωταγωγώντας το μνημείο του «Λέοντος του Πειραιώς» στο Χατζηκυριάκειο και φωτίζοντας το πλοίο κατά την είσοδό του στο λιμάνι.

Ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του τόνισε:

«Χρόνια πολλά και ευτυχισμένο το 2021. Η νέα χρονιά να φέρει σε όλους υγεία, δύναμη, αισιοδοξία και ευημερία. Φέτος ο Πειραιάς υποδέχθηκε την έλευση του νέου έτους με έναν ιδιαίτερα ξεχωριστό τρόπο και ελπίζω τα φώτα που έλαμψαν στον Πειραϊκό ουρανό να πρόσφεραν στιγμές χαράς και ελπίδας στους πολίτες. Το 2020 ήταν μια από τις δυσκολότερες χρονιές για όλη την ανθρωπότητα, καθώς χάθηκαν δυστυχώς πολλοί συνάνθρωποί μας και άλλαξε η ζωή και τα δεδομένα της καθημερινότητάς μας. Αυτές τις στιγμές η σκέψη μας είναι ασφαλώς σε όλους όσοι νοσηλεύονται, στους οικείους τους, αλλά και σε όσους είναι μόνοι. Φέτος προσπαθήσαμε με τον στολισμό και τις εορταστικές μας δράσεις, πάντα με σεβασμό σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, να δημιουργήσουμε γιορτινό κλίμα στην πόλη, στέλνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας για ένα καλύτερο αύριο. Ευελπιστώ πως το 2021 θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση, να βγούμε νικητές από αυτή τη δοκιμασία, να επανέλθουμε σε μια κανονικότητα και να είμαστε ξανά όλοι μαζί με τις οικογένειές μας και τους δικούς μας ανθρώπους. Ευτυχισμένο το 2021 με υγεία».

Η δράση μεταδόθηκε με live streaming από την ιστοσελίδα christmasinpiraeus.com και από τα youtube και facebook του destination piraeus και πραγματοποιήθηκε με την τήρηση όλων των μέτρων που έχουν ορίσει οι αρμόδιες Αρχές και η Πολιτεία για τον περιορισμό της διασποράς του COVID-19.

Πυροτεχνήματα και στη Θεσσαλονίκη

Πυροτεχνήματα έκαναν τη νύχτα μέρα και στη Θεσσαλονίκη με την αλλαγή του χρόνου.

Τα μηνύματα Σακελλαροπούλου, Μητσοτάκη, Τσίπρα
Λίγες ώρες νωρίτερα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι πολιτικοί αρχηγοί σε δηλώσεις τους έκαναν έναν απολογισμό του 2020 στέλνοντας μηνύματα αισιοδοξίας για το 2021.

Σε πανδημία, οικονομία και εθνικά θέματα αναφέρεται στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για να υπογραμμίσει εν κατακλείδι, ότι «το 2021 θα είναι το έτος της ελπίδας και της ανάκαμψης». Το εμβόλιο είναι «το διαβατήριο για την ελευθερία μας», επισήμανε μεταξύ άλλων, με την προσθήκη, «ο εμβολιασμός είναι μια πράξη σεβασμού του εαυτού και του κοινωνικού συνόλου».

Στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το εμβόλιο κατά του Covid αποτελεί το πρωτοχρονιάτικο δώρο του 2021 ενώ επισήμανε ότι οι περιορισμοί θα διατηρούνται όσο δεν τηρούνται.

«Σε λίγο, αφήνουμε πίσω μια χρονιά γεμάτη πρωτόγνωρες δυσκολίες. Μέχρι τις αρχές της, η χώρα είχε ξεπεράσει την οικονομική και κοινωνική καθήλωση και προχωρούσε ενωμένη μπροστά», ανέφερε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Στη συνέχεια, όμως, ξέσπασε η πανδημία που πολιορκεί ακόμη ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ η πατρίδα μας κλήθηκε να διαχειριστεί πολλά και ταυτόχρονα μέτωπα: την έκρηξη των μεταναστευτικών κυμάτων. Τις συνέπειες του κορωνοϊού στην υγεία και την οικονομία. Και, βέβαια, τις αναταράξεις στο πεδίο των εθνικών μας θεμάτων. Απέναντι σε όλα αυτά, η Ελλάδα έμεινε όρθια. Στον Έβρο, ασφάλισε τα σύνορά της. Στο Αιγαίο, προστάτεψε και ανακούφισε τα νησιά της. Στην Ανατολική Μεσόγειο, περιφρούρησε τα δικαιώματά της.

Και, παράλληλα, θωράκισε την ζωή και το εισόδημα όλων. Με τόλμη αλλά και χωρίς εκπτώσεις στις αρχές της δημοκρατίας και στους κανόνες του κοινοβουλευτισμού. Στο γύρισμα του χρόνου, λοιπόν, έχουμε τα εφόδια ώστε να μετουσιώσουμε την εμπειρία του 2020 σε δύναμη για το 2021», σημείωσε και συνέχισε:

«Εφέτος γιορτάζουμε διαφορετικά: στο σπίτι, με την οικογένειά μας, κλείνοντας την πόρτα στον ιό. Γιατί τα κρούσματα υποχωρούν, όμως οι κίνδυνοι καραδοκούν. Και, παρά την πολύμηνη κόπωση, θα ήταν άδικο λίγες στιγμές χαλάρωσης να γκρεμίσουν όσα με θυσίες χτίσαμε έως σήμερα.

'Αλλωστε, το διαβατήριο για μία καλύτερη ζωή βρίσκεται ήδη εδώ: το εμβόλιο είναι η ασπίδα μας και η σκυτάλη της υγείας που παραλαμβάνει ο καινούργιος χρόνος από τον παλιό που φεύγει.

Τώρα, συνεπώς, είναι η ώρα να διασχίσουμε με ωριμότητα τη γέφυρα ανάμεσα στο τέλος του πολέμου με τον κορωνοϊό και στην αρχή της μάχης για την πρόοδο. Μία γέφυρα, όμως, που κρύβει παγίδες. Γι' αυτό και πρέπει να την περάσουμε με αργά και σταθερά βήματα.

Έτσι, οι περιορισμοί θα διατηρούνται όσο δεν θα τηρούνται. Γιατί τα μέτρα αποδίδουν μόνον όταν κάποιοι δεν τα προδίδουν. Και θα αίρονται σταδιακά, καθώς θα εμπεδώνεται η σιγουριά. Με προτεραιότητα πάντα το άνοιγμα των σχολείων μας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την διαχείριση της πανδημίας κατά το 2020, υπογραμμίζοντας ότι "η χώρα μας βρέθηκε αντιμέτωπη με την πανδημία, έχοντας στο τιμόνι της ανθρώπους που δεν πίστεψαν ποτέ στην αξία του κοινωνικού κράτους. Και όταν ήρθε η πανδημία, δυστυχώς, δεν άλλαξαν προτεραιότητες". Ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής που δοκιμάζονται περισσότερο από τις συνέπειες της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, λέγοντας ότι "σε όλους αυτούς οφείλουμε στήριξη κι ένα μεγάλο ευχαριστώ. Και μια δέσμευση ότι θα αγωνιστούμε από την πρώτη μέρα του νέου έτους, για να μη γίνει η απώλεια συνήθεια σε αυτό τον τόπο".

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.