ΕΛΛΑΔΑ

Άλλες δύο αθλήτριες μίλησαν για σεξουαλικές παρενοχλήσεις

Ντόμινο εξελίξεων στον απόηχο των αποκαλύψεων της Σ. Μπεκατώρου - Eισαγελική παρέμβαση, στήριξη από τον πολιτικό κόσμο

Ντόμινο εξελίξεων προκαλούν οι αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά από παράγοντα της ιστιοπλοΐας όταν έκανε τα πρώτα της βήματα στον αθλητισμό.

Προκαταρκτική έρευνα διέταξε η Εισαγγελία Αθηνών για τα όσα αποκάλυψε η Σοφία Μπεκατώρου αναφορικά με τη σεξουαλική βία που υπέστη ως έφηβη αθλήτρια, από υψηλόβαθμο παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας, όπως καταγγέλλει.

Η Σοφία Μπεκατώρου φέρεται ότι κατονόμασε τον άνθρωπο που την βίασε. «Ο βιαστής μου είναι ακόμη στη θέση του. Βρήκα το θάρρος να μιλήσω για να γλιτώσουν άλλες γυναίκες. Ο αθλητισμός είναι γεμάτος με τύπους σαν κι αυτόν» είπε η Ολυμπιονίκης στο «Πρώτο Θέμα».

Η Σοφία Μπεκατώρου σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα» έχει καταγγείλει επώνυμα τον βιαστή της, έναν υψηλόβαθμο παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Ο ίδιος απαντώντας στο site διαψεύδει την εμπλοκή του ονόματός του.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών μετά τις εξελίξεις παρεμβαίνει αυτεπάγγελτα με την έναρξη προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη, στο πλαίσιο της οποίας, σύμφωνα με πληροφορίες, τη Δευτέρα η Ολυμπιονίκης θα κληθεί να καταθέσει όσα έχει αποκαλύψει, ανεξάρτητα αν η καταγγελλόμενη πράξη σε βάρος της έχει ήδη παραγραφεί.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν πως η Σοφία Μπεκατώρου έχει καταθέσει σε πταισματοδίκη με αφορμή έρευνα που διενεργείται από τον εισαγγελέα Κωνσταντίνο Σιμιτζόγλου μετά από καταγγελίες του ολυμπιονίκη Νίκου Κακλαμανάκη για κακοδιαχείριση στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας.

Η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία (ΕΙΟ), σε ανακοίνωσή της, διευκρινίζει ότι ζήτησε και έλαβε την παραίτηση του φερόμενου ως δράστη από το Δ.Σ. της ΕΙΟ, ενώ δηλώνει συγκλονισμένη «από την χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων στον Τύπο στις οποίες προχώρησε η αθλήτριά μας, Ολυμπιονίκης κυρία Σοφία Μπεκατώρου».

Παράλληλα, η Ομοσπονδία ξεκαθαρίζει ότι «θα στηρίξει την αθλήτρια και θα σταθεί αρωγός της σε ό,τι χρειαστεί για την αποκάλυψη της αλήθειας σε κάθε αρμόδια αρχή».

Οργισμένες αντιδράσεις αλλά και παραιτήσεις είχε προκαλέσει προηγούμενη ανακοίνωση της ΕΙΟ στην οποία ζητούσε από τη χρυσή Ολυμπιονίκη να γίνει συγκεκριμένη, χαρακτηρίζοντας  τον καταγγελλόμενο βιασμό ως δυσάρεστο γεγονός.

Ο φερόμενος ως δράστης εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Είναι αναμενόμενο καταγγελίες που εισφέρονται εις βάρος μου από δημόσιο πρόσωπο μεγάλης αναγνωρισιμότητας και ευρείας κοινωνικής απήχησης, να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, να δημιουργούν αισθήματα συμπόνοιας για την καταγγέλλουσα και αποστροφής για τον φερόμενο «θύτη». Ωστόσο αποτελεί ελάχιστη κατάκτηση κάθε δημοκρατικού κράτους δικαίου και αντίστοιχη υποχρέωση των θεσμικών του φορέων, και των ΜΜΕ να μη στοχοποιούν πρόσωπα, να μην διακινούν τις φωτογραφίες τους, και να μην έχουν ήδη καταδικάσει τον δήθεν «θύτη», προτού του δοθεί η ευκαιρία να εκφέρει τη δική του άποψη για γεγονότα που δημοσιοποιήθηκαν από τρίτους».

Κύμα συμπαράστασης εκδηλώνεται στο πρόσωπο της Σοφίας Μπεκατώρου. Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με την Ολυμπιονίκη, και με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα τόνισε ότι έδειξε το δρόμο, σπάζοντας με γενναιότητα την αλυσίδα του φόβου.

Την ανάγκη να σπάσει η σιωπή σχετικά με το έγκλημα της σεξουαλικής βίας επισημαίνουν με αναρτήσεις τους, και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Οι αποκαλύψεις έδειξαν την οδό και σε άλλες αθλήτριες προκειμένου να μιλήσουν ανοιχτά για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης που υπέστησαν σε νεαρή ηλικία. Η διεθνής πολίστρια Μάνια Μπίκοφ και η κολυμβήτρια τεχνικής κολύμβησης Ραμπέα Ιατρίδου με αναρτήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα αποκαλύπτουν το άλλο, το σκοτεινό πρόσωπο του ελληνικού πρωταθλητισμού, που δεν είναι το κυρίαρχο, αλλά υπάρχει, ενώ ταυτόχρονα στιγματίζουν τον «εύκολο σχολιασμό».

Η Μάνια Μπίκοφ, αθλήτρια πόλο, σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ,  μίλησε για τα όσα βίωσε πριν από τριάντα χρόνια από γιατρό, ο οποίος αν και είχε πρόβλημα στον ώμο, της ζητούσε να κατεβάσει το μαγιό...

H αθλήτρια του υγρού στίβου Ραμπέα Ιατρίδου σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ αποκάλυψε την εμπειρία που είχε με γιατρό που, όπως είπε την εξέτασε γυμνή, χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.