ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ
Πίτα με μπριάμ λαχανικών και δαμάσκηνα

Μία εξαιρετική συνταγή για πίτα με μπριάμ λαχανικών και δαμάσκηνα.
Υλικά
Για τη ζύμη:
- 140 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 400 - 500 γρ. αλεύρι
- 120 γρ. ελαιόλαδο
- 120 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 60 γρ. νερό
- 2 κουτ. σούπας ξύδι
- 2½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- αλάτι
- 1 κρόκος αυγού, ανακατεμένος με 2 κουτ. σούπας νερό
Για τη γέμιση:
- 1 μεγάλη μελιτζάνα φλάσκα, σε κύβους
- 2 μέτρια κολοκύθια, σε κύβους
- 10 αποξηραμένα δαμάσκηνα κομμένα σε μικρά κομμάτια
- 1 κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε ψιλά καρέ
- 1 μέτρια πατάτα, σε μικρούς κύβους
- 1 πιπεριά κέρατο, κομμένη σε ροδέλες
- 3 - 4 μανιτάρια λευκά, κομμένα σε λεπτά φετάκια
- 2 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- 1 μέτρια ντομάτα ψιλοκομμένη
- 150 γρ. κεφαλογραβιέρα, κατά προτίμηση Αμφιλοχίας, τριμμένη
- 30 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Ζύμη: Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το λάδι, το βούτυρο, το νερό, το ξύδι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ, τα ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη και μετά ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι ζυμώνοντας με τα χέρια έως ότου γίνει ένα μαλακό ζυμάρι (μπορεί να μην το πάρει όλο). Το σκεπάζουμε με μια βρεγμένη πετσέτα και το αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 15 - 20 λεπτά.
Γέμιση: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τη μελιτζάνα, το κολοκυθάκι, την πατάτα, το κρεμμύδι, την πιπεριά και τα μανιτάρια. Αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε ανακατεύοντας μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να μαλακώσουν ελαφρώς. Η πατάτα θα ψηθεί στα υγρά που θα βγάλουν τα λαχανικά. Στη συνέχεια προσθέτουμε την ντομάτα τα δαμάσκηνα, το μαϊντανό και το αλατοπίπερο, ανακατεύουμε, μαγειρεύουμε για 2 - 3 λεπτά και αποσύρουμε. Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει, ρίχνουμε το τυρί και ανακατεύουμε.
Πίτα: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 °C. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη ή με τα χέρια σε χοντρό μακρόστενο φύλλο πάχους περίπου 1½ εκ., απλώνουμε στο κέντρο και κατά μήκος του φύλλου τη γέμιση, γυρίζουμε τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα, τυλίγουμε σε μακρόστενο ρολό και με ένα πινέλο το αλείφουμε με τον αραιωμένο κρόκο. Λαδώνουμε ένα ταψί, βάζουμε μέσα το ρολό και το ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί καλά, πάνω - κάτω. Το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και μετά το κόβουμε.
Πηγή: dimitrisskarmoutsos.gr/

e-πιλογές

Παρουσίασε μέσω του TikTok τις προτεραιότητες της κυβέρνησης
Χατζηδάκης: Το 2025 κάνουμε πράξη 5 βασικές δεσμεύσεις μας
Τον βασικό προγραμματισμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το ...
Χτίστηκαν με ελαφρά τούβλα
Με υλικά από τη Ρόδο είναι κατασκευασμένοι οι τρούλοι της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη
Με υλικά από τη Ρόδο έχουν κατασκευαστεί οι τρούλοι του ναού της Αγίας Σοφίας στην ...
Στεγαστικό, αγορά εργασίας και ενέργεια
Έτος σταθμός για το Ταμείο Ανάκαμψης το 2025 - Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις
Σε δύο μεγάλα μέτωπα θα κριθεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2025. Το πρώτο ...
Νέος ακαδημαϊκός χάρτης
Τρίμηνο εξελίξεων για την Παιδεία
Περίοδος σημαντικών εξελίξεων αναμένεται να είναι το πρώτο τρίμηνο του 2025 για τον ...
Πόσο έχουν μεταβληθεί από το 2008 έως σήμερα
Εξοχικά δυο ταχυτήτων - Προκλήσεις, προοπτικές και στρατηγικές ανάπτυξης στις χειμερινές κατοικίες
Η ελληνική αγορά χειμερινών εξοχικών κατοικιών εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ...