ΕΛΛΑΔΑ

Πρόεδρος του ΕΟΔΥ

Αρκουμανέας: Πιθανός τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων σήμερα

Τον «κώδωνα του κινδύνου» για τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού σήμερα Τρίτη, έκρουσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

«Είναι πολύ πιθανό και σήμερα να έχουμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων, και ακριβώς γι' αυτό σε συνδυασμό που βλέπουμε τον αυξημένο αριθμό με μεταλλάξεις θα πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση και να τηρούμε τα μέτρα» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ από τα Σεπόλια, όπου πραγματοποιούνται rapid tests σε πολίτες.

Σαρηγιάννης: Ανοικτό ενδεχόμενο 2.000 κρουσμάτων

Την ίδια ώρα, ανοικτό το ενδεχόμενο να φτάσουμε στα 2.000 κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα περί τα μέσα Μαρτίου, με το σύστημα υγείας να πιέζεται σε αυτό το χρονικό σημείο σημαντικά λόγω του πλήθους ασθενών, άφησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ.

Στο πλαίσιο αυτό και ενώ τα δεδομένα εξετάζονται κάθε εβδομάδα προκειμένου να αποφασίζεται η κυβερνητική πολιτική, δεν αποκλείεται να έχουμε ανακοινώσεις για περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων ακόμα και μέσα στην εβδομάδα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr τα πάντα για αυτό το ενδεχόμενο θα κριθούν τις επόμενες τρεις ημέρες. Εάν ο βασικός δείκτης που δεν είναι άλλος από τα κρούσματα αυξηθεί κατά πολύ από την στιγμή που θα γίνουν και περισσότερα τεστ, τότε τα νέα μέτρα θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, το οποίο σύμφωνα με τους γνωρίζοντες των όσων συζητούνται τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στην επιτροπή των επιστημόνων, η Αττική θα είναι το «ορμητήριο» των νέων κινήσεων, αφού οι φόβοι για να μην ξεφύγει η κατάσταση είναι πλέον έκδηλοι. Αλλαγές στο ωράριο των καταστημάτων αλλά και στην ώρα της απαγόρευσης κυκλοφορίας θα συνθέσουν ένα τοπίο στην πρωτεύουσα που θα θυμίζει... lockdown τύπου Πάτρα.

Πάντως, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το πρωί της Τρίτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, τόνισε πως στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ένδειξη για νέο σκληρό lockdown, συμπληρώνοντας ωστόσο πως πρόκειται για μία δυναμική κατάσταση.

Οι μεταλλάξεις τρομάζουν τους ειδικούς

Την ίδια ώρα, έντονη ανησυχία για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού αλλά και την αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων εμβολίων, εκφράζουν οι ειδικοί.

Μιλώντας στο MEGA O καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μεταξύ άλλων είπε πως «ο ιός που αυτή τη στιγμή μολύνει τους περισσότερους ανθρώπους και όχι οι διάφορες μεταλλάξεις τους, είναι διαφορετικός από αυτόν που είχε ξεκινήσει στην Κίνα». Σημειώνοντας επίσης πως στη φυσική πορεία κάθε ιού γίνονται πιο μεταδοτικοί και λιγότερο θανατηφόροι, πράγμα που ισχύει και για τον κορωνοϊό.

Από τη μεριά του Διευθυντής ΜΕΘ νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας για την ετοιμότητα του ΕΣΥ δήλωσε ότι «αυτό που προσπαθούμε να αποτρέψουμε είναι η νοσηρότητα του ιού και τις μεταλλάξεις του που αυξάνει την πίεση στο Εθνικό σύστημα Υγείας και ειδικά να αποτρέψουμε την έκρηξη κρουσμάτων. Είναι αδύνατον να προετοιμαστούμε περισσότερο. Ήδη οι ΜΕΘ έχουν φτάσει στα όρια τους. Ο ιός τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Οι μεταλλάξεις μπορεί να μην αυξάνουν τη νοσηρότητά του, αυξάνουν όμως τη δύναμη του να διαδοθεί. Δεν συμφέρει τον ιό να πεθάνουμε, τον συμφέρει όμως να διαδοθεί, πράγμα που αυξάνει την πίεση στο ΕΣΥ».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.