ΚΟΣΜΟΣ

Σε ποια περίπτωση θα καταδικαστεί

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Ξεκίνησε η δίκη Τραμπ στη Γερουσία

Η αμερικανική Γερουσία εκκίνησε τη συνεδρίαση για τη δεύτερη ιστορική δίκη του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με την κατηγορία ότι υποκίνησε την αιματηρή εισβολή στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου.

Υψηλόβαθμοι βοηθοί των κατηγόρων δεν έδωσαν περαιτέρω διευκρινίσεις, ούτε εξήγησαν αν οι κατήγοροι- βουλευτές θα καλέσουν μάρτυρες για να καταθέσουν, εφόσον κάτι τέτοιο τους επιτραπεί.

Ωστόσο, πρόσθεσαν όμως ότι οι κατήγοροι θα υποστηρίξουν ότι το Σύνταγμα των ΗΠΑ δεν εξαιρεί από την παραπομπή τους προέδρους για ενέργειες που διέπραξαν κατά τις τελευταίες ημέρες της θητείας τους.

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση των «ABC News»/ Ipsos, το 56% των Αμερικανών πιστεύουν ότι ο Τραμπ θα πρέπει να καταδικαστεί ενώ το 43% υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να αθωωθεί. Ανεξάρτητα, πάντως, από τις δημοσκοπήσεις, είναι γεγονός ότι, ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ είναι ο πρώτος στην αμερικανική ιστορία που παραπέμπεται σε δίκη δύο φορές.

Η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Βουλή των Αντιπροσώπων κατηγορεί τον Ρεπουμπλικάνο δισεκατομμυριούχο ότι, με τους ισχυρισμούς του για εκλογική νοθεία στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ενθάρρυνε τη βία αφυπνίζοντας τους υποστηρικτές του να εισβάλλουν στις 6 Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο.

Ο Τραμπ θα καταδικαστεί εφόσον τα 2/3 της Γερουσίας (δηλαδή 67 Γερουσιαστές) ψηφίσουν υπέρ της καταδίκης του.

Στην περίπτωση αυτή, οι γερουσιαστές έχουν το δικαίωμα να του απαγορεύσουν δια παντός να αναλάβει οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα.

Μπορεί η Γερουσία να καταδικάσει τον Τραμπ;

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι Δημοκρατικοί έχουν υπό τον έλεγχό τους τα μισά από τα 100 έδρανα της Γερουσίας.

Κατά συνέπεια, για να καταδικαστεί ο Τραμπ, εκτός από τις ψήφους των Δημοκρατικών και 17 ψήφοι των Ρεπουμπλικανών.

Αυτό θεωρείται αρκετά δύσκολο για ένα κόμμα που στην πλειοψηφία του παραμένει πιστό στον τέως πρόεδρο.

Ωστόσο, δέκα Ρεπουμπλικάνοι είχαν στηρίξει την παραπομπή του. Αν όντως ο Τραμπ καταδικαστεί από τη Γερουσία, τότε οι δικαστές με νέα ψηφοφορία θα μπορούν να φρενάρουν την πιθανότητα να διεκδικήσει εκ νέου δημόσιο αξίωμα το 2024.

Στη δεύτερη ψηφοφορία όμως αρκεί μία απλή πλειοψηφία για να κρατήσει τον Ντόναλντ Τραμπ μακριά από την πολιτική. Για να γίνει κάτι τέτοιο, αρκούν οι ψήφοι των 50 Δημοκρατικών Γερουσιαστών και της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.