ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φόβοι για συνολική κατάρρευση της αγοράς

Το φάντασμα των «μεσαίων» τρομάζει την κυβέρνηση

Ο σάλος που προκλήθηκε με τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη αποτιμάται από το Μέγαρο Μαξίμου ως πολλά παραπάνω από ένα ακόμη «φάλτσο» του υπουργού Ανάπτυξης: παρότι ουδείς θα τον «αδειάσει», η νευρικότητα που επικρατεί στον σκληρό πυρήνα της κυβέρνησης δείχνει και τον πραγματικό φόβο για την οργή των «μεσαίων», όταν έρθει η ώρα του πολιτικού «λογαριασμού»...

Παρότι ο υπουργός Ανάπτυξης ουσιαστικά παρουσίασε τους λιανεμπόρους και τους επιχειρηματίες της εστίασης ως προνομιούχους της καραντίνας που το κράτος έχει φροντίσει να τα έχουν όλα... πληρωμένα, προφανώς η πραγματικότητα είναι διαφορετική, αν σκεφτεί κανείς τα χιλιάδες λουκέτα που ήδη διαδέχονται το ένα το άλλο, αλλά και την κραυγή αγωνίας που εκπέμπουν όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι.

Η δήλωση-πρόκληση

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, βεβαίως, υπηρετώντας για μία ακόμη φορά ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του, δηλαδή ότι τού αρέσει να προκαλεί, κάλεσε τους επιχειρηματίες της εστίασης να μην καταθέσουν τα κλειδιά τους συμβολικά στο Μαξίμου, αλλά να... τα δώσουν στον ίδιο. «Όταν δεν πληρώνεις ενοίκιο, δεν πληρώνεις εργαζομένους, παίρνεις Επιστρεπτέα και το κράτος σου πληρώνει τα πάγια έξοδα, δεν μπορείς να βγαίνεις και να λες ότι είσαι αδικημένος», επισήμανε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι προσφέρεται «προσωπικά ως Άδωνις» να αναδεχθεί όσα κλειδιά επιχειρηματιών τού παραδοθούν. Περιττό να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη δήλωση προκάλεσε «παγωμάρα» στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς την ώρα που τα χρήματα τελειώνουν και η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό, το τελευταίο που χρειάζεται είναι να εμφανίζεται ένας κορυφαίος υπουργός να εμπαίζει απελπισμένους επιχειρηματίες, που είτε κλείνουν τα μαγαζιά τους είτε βρίσκονται τώρα, με τα νέα περιοριστικά μέτρα, αντιμέτωποι με το φάσμα της πλήρους οικονομικής καταστροφής.

Ο τρόμος της καταστροφής

Σε κάθε περίπτωση, αν το Μέγαρο Μαξίμου φοβάται μία φορά για το πώς η δήλωση Γεωργιάδη μπορεί να οξύνει τα πνεύματα μεταξύ των επιχειρηματιών και των λιανεμπόρων που ανήκουν στην περίφημη «μεσαία τάξη», τότε φοβάται δέκα για τις πραγματικές οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης. Ήδη, μετά την παραδοχή του Χρήστου ΣταΪκούρα ότι το νέο πισωγύρισμα στην αγορά θα κοστίζει μισό δισεκατομμύριο ευρώ μηνιαίως, καθίσταται σαφές ότι αυτό το μισό δις θα φέρει πολλαπλαστικές επιπτώσεις στα λουκέτα, την ύφεση και την ανεργία. Ταυτοχρόνως, με την ισορροπία του τρόμου με την πανδημία να γίνεται ολοένα και πιο ευαίσθητη λόγω και των μεταλλάξεων, όλα δείχνουν πως το σενάριο του «ακορντεόν» δε θα εγκαταλείψει τη χώρα το νωρίτερο ως το Πάσχα. Με άλλα λόγια, η επιβράδυνση της οικονομίας θα αφορά το πρώτο εξάμηνο του έτους τουλάχιστον και, αν δεν υπάρξει σοβαρή εμβολιαστική κάλυψη των Ευρωπαίων αλλά και του εγχώριου πληθυσμού, τότε η κυβέρνηση δε θα μπορεί να προσδοκά ούτε καν σε ανάκαμψη της «βαριάς βιομηχανίας», ήτοι του τουρισμού. Αυτό, σε απλά ελληνικά, σημαίνει ότι το 2021 δε θα είναι έτος ανάκαμψης, όπως υπολόγιζε και υποστήριζε η κυβέρνηση, αλλά έτος κατά το οποίο η ελληνική οικονομία θα «σέρνεται», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία, την ανεργία και τους λοιπούς δείκτες. Στο Μαξίμου, λοιπόν, γνωρίζουν καλά πως αν η κατάσταση που ζούμε τώρα καταστεί παρατεταμένη ανεξαρτήτως των ημερήσιων κρουσμάτων, αλλά και αν η μεσαία τάξη καταλάβει ότι δεν υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ αλλά πως επικρατεί η μονιμοποίηση αυτής της ζοφερής κατάστασης, τότε το πλέον πιθανό είναι αφενός να έρθουν τα πάνω-κάτω σε πολιτικό επίπεδο, αφετέρου η χώρα να οδηγηθεί σε έναν συνολικό δημοσιονομικό και οικονομικό εκτροχιασμό, την ώρα που η υπόλοιπη Ευρώπη θα προσπαθεί να ανακάμψει.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.