ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Blamegame μεταξύ Μαξίμου-Κουμουνδούρου

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό από το νέο... lockdown

Θέση στο «γήπεδο» του νέου αυστηρότερου lockdown παίρνουν οι δύο βασικές πολιτικές δυνάμεις, καθώς η μεν κυβέρνηση είναι πλέον αντιμέτωπη με την δραματική επιδείνωση της κατάστασης, η δε αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να φέρει στο προσκήνιο τις ευθύνες του Μεγάρου Μαξίμου για το γεγονός ότι φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.

Σε κάθε περίπτωση, αν έχει κάτι προεξοφληθεί πλέον τόσο από τις δύο βασικές πολιτικές δυνάμεις όσο όμως και από την κοινωνία είναι πως η καραντίνα δεν πάει καλά και ότι τα μέτρα πρέπει να αυστηροποιηθούν. Ταυτοχρόνως, ήδη από χθες, Μαξίμου και Κουμουνδούρου παίρνουν θέσεις μάχης για το νέο blamegame που θα φέρει αναπόφευκτα η αυστηροποίηση του πλαισίου των περιοριστικών μέτρων.

Μετά την ατομική ευθύνη, οι... μεταλλάξεις!

Με άλλα λόγια, ουδόλως τυχαία ήταν η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να μεταβεί χθες στο νοσοκοκομείο «Σωτηρία» για να εποπτεύσει την κατάσταση και να υπογραμμίσει εμφατικά πόσο έχουν επιδεινώσει την κατάσταση οι –πιο μεταδοτικές- μεταλλάξεις του ιού. Ενώ, δηλαδή, ως τώρα η κυβέρνηση προέβαλλε ως αιτία που αποτυγχάνουν τα μέτρα την «ατομική ευθύνη», στο Μαξίμου κατάλαβαν ότι πλέον η υπομονή της κοινωνίας στερέψει και πρέπει να βρεθεί... νέος φταίχτης: Έτσι, ο πρωθυπουργός συνομιλώντας με τους γιατρούς του εν λόγω νοσοκομείου, τούς ανέφερε οτι οι μεταλλάξεις αλλάζουν δραματικά την κατάσταση και επέρριψε στην επικράτησή τους την αναποτελεσματικότητα των υγειονομικών και περιοριστικών μέτρων.

Προγραμματική αντεπίθεση

Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ χθες επέλεξε να παρουσιάσει το πρόγραμμά του για την Υγεία ενόσω τα νοσοκομεία «ξεχειλίζουν». Έχει τη σημασία του πως η αξιωματική αντιπολίτευση, σε μία συγκυρία που η Αθήνα κινδυνεύει να γίνει «Μπέργκαμο» και θα τής ήταν εύκολο να καταλογίσει στην κυβέρνηση αποτυχία, επιλέγει να δώσει έμφαση στην προγραμματική της παρουσία: δηλαδή, δεν μένει μόνο στην κυβερνητική αποτυχία στη διαχείριση του κορωνοϊού, αλλά παρουσιάζει ένα οραματικό πρόγραμμα για εκ βάθρων αλλαγή του δημόσιου συστήματος υγείας. Αυτό, βεβαίως, ουδόλως σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα «πάει πάσο» στον εκτροχιασμό της κατάστασης: αντιθέτως, ήδη από το πρωί, ώρες πριν ο κ. Χαρδαλιάς ανακοινώσει τα αυστηρότερα μέτρα που έχουν αποφασιστεί, η Κουμουνδούρου έχει επισημάνει ότι «η αποτυχία έχει όνομα: Κυριάκος Μητσοτάκης», σταχυολογώντας όλα τα σημεία στη διαχείριση της πανδημίας που η κυβέρνηση απέτυχε.

Η αμφισβήτηση των μέτρων

Ταυτοχρόνως, πάντως, κάτι που ανησυχεί πρωτίστως την κυβέρνηση αλλά και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η αντίδραση της κοινωνίας στις νέες εξελίξεις: εξάλλου, δεν χρειάζεται να είναι κανείς οιωνοσκόπος για να καταλάβει ότι η κοινωνία είναι κουρασμένη και δεν έχει αντοχή για να εφαρμόσει νέα μέτρα. Επίσης, σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες μετατρέπεται και η περίφημη «υπομονή για άλλες τρεις εβδομάδες», που ζητεί η κυβέρνηση προκειμένου να αναχαιτιστεί άπαξ και δια παντός το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της πανδημίας. Συν τοις άλλοις, ένα πρόσθετο πρόβλημα για το Μαξίμου έχει να κάνει με την ρηγμάτωση της εμπιστοσύνης των πολιτών τόσο προς την κυβέρνηση όσο όμως και προς την επιτροπή των ειδικών: με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει επί της ουσίας εφαρμόσει το μακρύτερο lockdownσε όλη σχεδόν την Ευρώπη και το τρίτο κύμα της πανδημίας «καλπάζει», το μήνυμα που στέλνουν οι πολίτες στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στην επιτροπή των ειδικών δεν είναι απλώς ότι κουράστηκαν με την συνεχή εφαρμογή των μέτρων, αλλά πως δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη ότι αυτοί που αποφασίζουν τα μέτρα ξέρουν τί κάνουν.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.