ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η λειτουργία της Δικαιοσύνης και η διαχείριση της πανδημίας στο επίκεντρο της συζήτησης στη Βουλή

«Είναι πολύ σημαντικό το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο», ανέφερε για τις διατάξεις εφαρμογής του Κανονισμού για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η βουλευτής της ΝΔ 'Αννα Μάνη Παπαδημητρίου, κατά τη συζήτηση που εξελίσσεται στην Ολομέλεια. Αναφερόμενη στη διάταξη για τον περιορισμό των σελίδων στα δικόγραφα έναντι του ΣτΕ, τόνισε ότι η ρύθμιση εναρμονίζεται με όσα ισχύουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στο γενικό Δικαστήριο της ΕΕ. Η βουλευτής της ΝΔ επισήμανε ότι έχει προηγηθεί ομόφωνη συμφωνία της διοικητικής ολομέλειας του ΣτΕ και ότι τα δικόγραφα που θα υπερβαίνουν τις 30 σελίδες που ορίζει το νομοσχέδιο, δεν υπάρχει απαράδεκτο. «Η ρύθμιση θα εξοικονομήσει χρόνο για την εξέταση των υποθέσεων που εκκρεμούν στο ΣτΕ», είπε η 'Αννα Μάνη Παπαδημητρίου που υπογράμμισε ότι η παρούσα κυβέρνηση, σε σύντομο χρονικό διάστημα, έχει προχωρήσει σε σημαντικά βήματα για την επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης.

Αποφασιστική ενίσχυση των δικηγόρων ζήτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Ζαχαριάδης. Αναφέρθηκε και στη μεταβίβαση της κυριότητας των καταστημάτων κράτησης στη ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής και αναρωτήθηκε αν υπάρχει ντροπή στην κυβέρνηση που προχωράει σε αυτή την παρέμβαση ενώ υπάρχει πλήθος καταγγελιών για απευθείας αναθέσεις που καταλογίζονται στην κ. Νικολάου. Ο βουλευτής αξιοποίησε τη συζήτηση στην Ολομέλεια για τη διαχείριση της πανδημίας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει μετατρέψει το ΕΣΥ σε σύστημα μιας νόσου και αυτό. «Η κατάσταση είναι συγκλονιστική. Δεν σας το λέω με την ιδιότητα του βουλευτή. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές έχουν εξοντωθεί, οι διασωληνομένοι είναι εκτός ΜΕΘ. Την ίδια ώρα εσείς κάνετε επικοινωνία, κουνάτε το δάχτυλο στην κοινωνία», είπε ο κ. Ζαχαριάδης που επανέλαβε ότι απαιτούνται πολλά μοριακά και rapid τεστ, μέτρα στα ΜΜΜ, μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων, μέτρα για περισσότερη τηλε-εργασία.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης είπε ότι είναι επιτακτική η προσαρμογή της χώρας στον Κανονισμό για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Επέκρινε όμως το υπουργείο Δικαιοσύνης για διατάξεις που έχει περιλάβει στο σχέδιο νόμου και αφορούν σε κατά παρέκκλιση διατάξεις σε σχέση με αποσπάσεις και μετατάξεις. Ο κ. Καμίνης μίλησε για συστηματική υπονόμευση της κανονικής διαδικασίας για μετατάξεις και αποσπάσεις, «προκειμένου για την τοποθέτηση αρεστών σε θέσεις που επιθυμεί η κυβέρνηση» και αυτό «δεν είναι επιτελικό κράτος, σε καμία περίπτωση». Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, αναφερόμενος στο άρθρο του νομοσχεδίου για τον περιορισμό των σελίδων στα δικόγραφα ενώπιον του ΣτΕ, επισήμανε ότι η νομοθετική παρέμβαση έρχεται χωρίς να έχει προηγηθεί μελέτη ότι οι πολλές σελίδες συμβάλλουν στην καθυστέρηση της απονομής της δικαιοσύνης. Για τη μεταφορά της κυριότητας των καταστημάτων στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο Γιώργος Καμίνης επανέλαβε τη θέση του Κινήματος Αλλαγής για τη μεταφορά της αντεγκληματικής πολιτικής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και αναρωτήθηκε ποιοι είναι οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για το μέλλον των αγροτικών φυλακών και τις ακίνητες εκτάσεις που ανήκαν στο ΤΑΧΔΙΚ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η βουλευτής της ΝΔ Ασημίνα Σκόνδρα επέκρινε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι ενώ καλεί σε συγκεντρώσεις, αγνοώντας με περισσό θράσος τις προσπάθειες της κοινωνίας για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού, κατηγορεί σήμερα την κυβέρνηση ότι δεν έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα για τη διαχείριση της πανδημίας. Σε σχέση με το νομοσχέδιο, η βουλευτής της ΝΔ είπε ότι η κυβέρνηση εισάγει μεταρρυθμίσεις και αλλαγές με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης. Σχιολιάζοντας δε την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για τον τομέα της Δικαιοσύνης, η κ. Σκόνδρα κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να αναλογιστεί τις δημόσιες κατηγορίες που τον βαραίνουν για επιχείρηση ελέγχου της δικαιοσύνης. «Κύριε Τσιάρα, εκλεγόμαστε στον ίδιο νομό και χαίρομαι που από αυτό το βήμα μπορώ να σας συγχαρώ για το σπουδαίο έργο που επιτελείτε για τον χώρο της Δικαιοσύνης», είπε η βουλευτής απευθυνόμενη στον υπουργό Δικαιοσύνης.

Ο περιορισμός της έκτασης των δικογράφων στο ΣτΕ δημιουργεί κίνδυνο φαλκίδευσης των δικαιωμάτων των πολιτών, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος και επέκρινε ιδίως την πρόβλεψη για κύρωση σε βάρος των δικηγόρων που ξεπερνούν τις σελίδες που θα ορίζει ο νόμος. Ο βουλευτής κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε συζήτηση με το δικηγορικό σώμα. «Φοβούμαστε πως όταν μπαίνουν τέτοια όρια, μπορεί να επεκταθούν και σε άλλα δικαιώματα, σε άλλες λειτουργίες», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Για τη μεταβίβαση της κυριότητας των καταστημάτων κράτησης στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, ο κ. Ξανθόπουλος επισήμανε ότι κομμάτι των εσόδων του ΤΑΧΔΙΚ περιορίζεται. Ο βουλευτής κάλεσε την κυβέρνηση να αντιληφθεί την ευθύνη της απέναντι στους επιστήμονες και να αποδεχθεί την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομική στήριξη του δικηγορικού σώματος που επλήγη από την πανδημία.

Στην ψηφιακή μετάβαση και τον "Σόλωνα", που επιτρέπει ηλεκτρονική επίδοση εγγράφων στους πολίτες, στην ηλεκτρονική υποβολή δικογράφων αναφέρθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, σημειώνοντας ότι σήμερα ο αριθμός των ηλεκτρονικών δικογράφων έχει αυξηθεί εντυπωσιακά, από την έναρξη της πανδημίας. Τα στοιχεία υποδηλώνουν το μέγεθος των μεταρρυθμίσεων, είπε ο βουλευτής της ΝΔ και υπογράμμισε τη σημασία των ρυθμίσεων στο πλαίσιο εφαρμογής του Κανονισμού για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, ιδίως για την Ελλάδα που, όπως τόνισε, στο παρελθόν, βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα για τη διαχείριση των χρημάτων για το μεταναστευτικό.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.