ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Αχ αυτοί οι φιλέλληνες

Διακόσια χρόνια γιορτάζουμε από τότε που ένας μικρός  λαός αποφάσισε να διώξει τους Οθωμανούς και να παλέψει με νύχια και με δόντια  για την ελευθερία του. Εκατοντάδες πολίτες από όλες τις χώρες θεώρησαν χρέος τους να  βοηθήσουν με κάθε τόπο τους  επαναστάτες Έλληνες. Η Ελέιν γεννήθηκε στη Βοστώνη από μητέρα  που κατάγεται από την Κύπρο και πατέρα Ιρλανδό. Κάθε καλοκαίρι θα περάσει και από την Αθήνα, μετά θα πάει στους συγγενείς  του άντρα της που είναι από την Καλαμάτα. «Οι πλούσιοι πάντα έχουν χρόνο», έλεγε η ξαδέρφη Καίτη, «έχουν λύσει τα προβλήματα τους », συμπλήρωνε στρώνοντας τον γιακά της ζακέτας της. Αγαπούσε το ζεστό αέρα που ερχόταν από το νοτιά. Στην Μασσαλία  μετακόμισε με τον άντρα της τον Πιέρ, έναν Γάλλο φοιτητή  που γνώρισε στο Ναύπλιο. Η Καίτη είχε περάσει Αγγλική φιλολογία αλλά φοιτούσε ταυτόχρονα και σε μια σχολή Διακοσμητικής. Ήθελε να μελετήσει και άλλα πράγματα, την ενδιέφερε η ιστορία τέχνης αλλά στη μάνα της όπως και στους περισσότερους φαινόταν αδιάφορη, έτσι συμβιβάστηκε. Ο Πιέρ της φάνηκε σανίδα σωτηρίας, γιατί η οικογένεια είχε αποφασίσει να την στείλει στη θεία της στη Βοστώνη. Η Ελέιν και η μητέρα της, η Ελλάδα, από την Λευκωσία κι ας είχε φύγει μωρό παιδί, έκαναν τα καλύτερα προξενιά. «Παπούτσι από τον τόπο σου», λένε όλοι αλλά η Ελέιν προσπαθεί να τους κάνει να καταλάβουν την μεγάλη συμβολή των Φιλελλήνων στο ελληνικό πρόβλημα. Ο Πιέρ, ήταν καθηγητής  Ευρωπαϊκής Ιστορίας , ενώ η  η οικογένεια του είχε κτήματα στη Ντιζόν αλλά ο ίδιος ήθελε να γνωρίσει και  άλλους πολιτισμούς. Με την Καίτη παντρεύτηκαν την ίδια χρονιά με καθολικό και θρησκευτικό γάμο στο Ναύπλιο. Αγόρασαν και ένα σπίτι με κήπο για να  έρχονται τουλάχιστον τρεις με τέσσερις φορές το χρόνο εκτός από τα  καλοκαίρια που πάνε διακοπές σε κάποιο ελληνικό νησί. Εκατοντάδες ξένοι που λατρεύουν την χώρα μας, κυρίως Γερμανοί, Εγγλέζοι και Γάλλοι έρχονται κάθε χρόνο για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Κάποιοι από αυτούς έχουν αγοράσει σπίτια σε χωριά της Πελοποννήσου αλλά και σε ελληνικά νησιά. Συνήθως, προσπαθούν να ενταχτούν στη ντόπια κοινωνία καταθέτοντας την αγάπη τους για το μέρος. Αναγνωρίζεις τα σπίτια τους από μακριά, φρεσκοβαμμένα με τα κουρτινάκια και τα λουλούδια τους. Η ανιδιοτελής αγάπη τους βγαίνει σε κάθε χειρονομία ακόμα και στη γλώσσα που προσπαθούν να μάθουν, έστω κάποιες ελληνικές λέξεις.

Όλοι ξέρουμε για τους μεγάλους φιλέλληνες όπως είναι ο Λόρδος Βύρωνας αλλά πολύ λιγότερα για το κύμα φιλελληνισμού εκείνης της εποχής, αν και κανένας δεν γνωρίζει από πού ξεκίνησε. Υπάρχει ένα τριώροφο  κτίριο στο Ψυχικό όπου στεγάζεται το Μουσείο Φιλελληνισμού και εκτίθενται μερικά από τα 2500 αντικείμενα της ΕΕΦ που αγοράστηκαν από γκαλερί και δημοπρασίες. Πίνακες ζωγραφικής, βιβλία, χειρόγραφα και προσωπικά αντικείμενα φιλελλήνων βρίσκονται στο νέο μουσείο, το οποίο λόγω της πανδημίας, θα ψηφιοποιήσει τα εκθέματα ώστε να μπορούμε να τα δούμε όλοι. Αμερικανοί πολίτες που έδωσαν την ζωή τους στον ελληνικό αγώνα υπήρξαν και το βλέπουμε στα εκθέματα του μουσείου. Η ελληνική επανάσταση εξάπτει την φαντασία των Αμερικανών καθώς και οι επιστολές των ελλήνων οπλαρχηγών στους αμερικάνους πολιτικούς όπου τους ζητούσαν βοήθεια. Μπορεί η Αμερική να βρισκόταν πολύ μακριά αλλά οι Έλληνες πόνταραν σε ένα κράτος που είχε δημιουργηθεί πρόσφατα. «Από καιρό υπάρχει μια ισχυρή ελπίδα που στηρίζεται στον ηρωικό αγώνα των Ελλήνων ότι θα επιτύχουν την προσπάθειά τους», έλεγε ο πρόεδρος James Monroe.O πρόεδρος κατάφερε με τον λόγο του στο Κογκρέσο να πείσει ισχυρούς γερουσιαστές όπως ο Henry Webster που πρότεινε ακόμα και αποστολή πράκτορα στην Ελλάδα. Όμως, παρόλο που ένα μέρος των Αμερικανών πολιτών διέβλεπε  μεγάλες δυνατότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, υπήρχε και μια μερίδα που έτρεμε το ενδεχόμενο της αντεκδίκησης των Οθωμανών. Η επέμβαση του υπουργού εξωτερικών, John Quincy Adams ήταν μοιραία. Ο Adams υποστήριξε πως μια επέμβαση θα αποσπούσε τους Αμερικανούς από σχέδια επέκτασης στη Βόρειο Αμερική και από την άλλη θα εξόργιζε τους Ευρωπαίους. Έτσι, εγκαινιάστηκε το «δόγμα Μονρόε» ,αποκλείοντας οποιαδήποτε ανάμειξη της Αμερικής σε Ευρωπαϊκές υποθέσεις. Για την ιστορία μόνο το 1837 οι απελευθερωμένοι Έλληνες  θα υπέγραφαν εμπορική συνθήκη με τις ΗΠΑ. O πιο γνωστός Αμερικανός Φιλέλληνας ήταν ο γιατρός Σάμιουελ Χάου που ίδρυσε νοσοκομείο στην Αίγινα και σπίτι για τυφλούς στην Κόρινθο.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Αγαπητή κυρία Τωμαδακη, ωραίο το άρθρο σας. Μία μικρή διόρθωση. Ο γερουσιαστής είναι ο Daniel Webster. Henry ήταν ο Clay. Ενας άλλος γερουσιαστής φιλέλληνας. Το δόγμα Monroe ήταν όντως η επίσημη γραμμή. Ομως παραβιαζόταν διαρκώς. Για παράδειγμα στις ΗΠΑ κατασκευάσθηκε η φρεγάτα Ελλας, το πλέον σύγχρονο πλοίο που κυκλοφορούσε στην Μεσόγειο το 1826 – 1828. Μάλιστα είχαν κατασκευασθεί δύο πλοία, και όταν έγινε αντιληπτό ότι δεν έφθαναν να χρήματα, το Κογκρέσο πέρασε νόμο νύκτα για να αγοράσει το αμερικανικό ναυτικό το ένα σε τιμή πολύ πάνω από αυτήν της αγοράς για να ενισχύσει την Ελλάδα. Ολα αυτά αποτελούσαν παραβιάσεις του δόγματος Monroe. Επίσης απο το 1827 έως το 1829 η Ελλάδα έλαβε την μεγαλύτερη οιονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ. Αυτη η βοήθεια ήταν μία από τις βάσεις στις οποίες έκτισε ο Ι. Καποδίστριας το πρώτο Ελληνικό κράτος. Και βέβαια η κοινή γνώμη ήταν ολόψυχα στο πλευρό των Ελλήνων. Οταν έφθασαν τα νέα για το Ναυαρίνο η Νέα Υόρκη είχε φωτιστεί και γιόρταζε όλη την νύχτα. Με εκτιμηση Κ. Βελέντζας

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.