ΕΛΛΑΔΑ

Ακολουθούν Γυμνάσια και Δημοτικά

Ανοίγουν τα Λύκεια στις 12 Απριλίου με self test

Τη Δευτέρα 5 Απριλίου αναμένεται να φθάσουν στα φαρμακεία τα πρώτα self tests, κάτι που θα σημάνει το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων.

Αυτό αναμένεται να γίνει σε δύο ή τρεις ταχύτητες, υπό την πίεση των Πανελλαδικών Εξετάσεων που θα διεξαχθούν κανονικά ως προς τις ημερομηνίες, κάτι που προκρίνεται πλέον από τους λοιμωξιολόγους και το Υπουργείο Παιδείας.

Πάντως στις 12 Απριλίου αρχίζει η επαναλειτουργία τάξεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως ανακοίνωσε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Η κυβέρνηση θα ζητήσει από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων την επαναλειτουργία των Λυκείων και για τρεις τάξεις, με τη διενέργεια self test κάθε εβδομάδα τόσο για τους μαθητές όσο και για τους καθηγητές. Όπως έχει γίνει γνωστό από το Υπουργείο Παιδείας, είναι τεχνικά αδύνατον να ανοίξει μόνο η Γ’ τάξη εφόσον ο ίδιος εκπαιδευτικός δεν μπορεί ταυτόχρονα να διδάσκει δια ζώσης (στη Γ’ Λυκείου) και εξ αποστάσεως (στις Α’ και Β’ Λυκείου).

Οι μαθητές, για να προσέλθουν στις τάξεις θα πρέπει να έχουν κάνει το self test και όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος, ο έλεγχος θα γίνεται με υπεύθυνες δηλώσεις που θα υπογράφουν οι γονείς των παιδιών.

Πότε θα ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια

Δίνοντας το πλαίσιο του σχεδίου για το άνοιγμα των σχολείων η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή είπε, μιλώντας στον ΑΝΤ1: "Η δική μας πρωτοβουλία είναι να επανέλθουμε ταυτόχρονα σε όλες τις βαθμίδες, στην δια ζώσης εκπαίδευση. Όμως, επειδή φαίνεται ότι αυτό θα γίνει σταδιακά, θα γίνει με προτεραιότητα στα Λύκεια και μετά στα Γυμνάσια και αργότερα στα υπόλοιπα σχολεία. Πρώτα θα ανοίξουν τα Λύκεια".

Η επανέναρξη των τριών τάξεων του Γυμνασίου παραμένει γρίφος με πιθανότερα δύο σενάρια:

Είτε άνοιγμα μια εβδομάδα μετά τα Λύκεια, δηλαδή στις 19 Απριλίου, είτε αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα, στις 10 Μαΐου. Αν αποφασιστεί το πρώτο, τότε οι μαθητές θα μπουν στις τάξεις μόνο για μια εβδομάδα, καθώς αμέσως μετά τα σχολεία θα κλείσουν λόγω του Πάσχα.

Ωστόσο, πηγές του Yπουργείου Παιδείας επεσήμαναν το μεγάλο όφελος της δια ζώσης διδασκαλίας και της παρουσίας των μαθητών στον φυσικό χώρο τους που είναι το σχολείο, έστω κι αν πρόκειται για μια εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι τι υπουργείο Παιδείας έχει ήδη προαναγγείλει την παράταση του σχολικού έτους κατά δύο εβδομάδες, πάντα λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων.

Ως προς τα Δημοτικά σχολεία, θεωρείται πιθανότερο να ανοίξουν μετά τις διακοπές του Πάσχα, στις 10 Μαΐου.

Υποχρεωτικά τα self test

Η επιστροφή στα θρανία θα συνοδευτεί από υποχρεωτικά self test. Ο χρόνος διάθεσής τους στα φαρμακεία έπαιξε ρόλο στην απόφαση να μην ανοίξει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση τη Δευτέρα 5 Απριλίου, καθώς δεν ήταν εφικτό έως τότε να γίνει η διανομή τους σε όλα τα φαρμακεία ώστε να μπορέσουν μαθητές και εκπαιδευτικοί να τα εφοδιαστούν.

Σύμφωνα με τη γ.γ. του υπουργείου Παιδείας Αναστασία Γκίκα, η σκέψη είναι να γίνονται τα αυτοδιαγνωστικά τεστ από εκπαιδευτικούς, προσωπικό και μαθητές άνω των 12 ετών στο σπίτι, μόλις αυτά διατεθούν στα φαρμακεία και θα εντάσσονται στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού της κυβέρνησης για τα self test.

"Οι γονείς θα τα παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία, θα τα πραγματοποιούν στο σπίτι και μετά οι μαθητές θα έρχονται στο σχολείο, το ίδιο θα ισχύει για εκπαιδευτικούς. Είμαστε στο σχεδιασμό αυτής της διαδικασίας, το πώς δηλαδή θα προσέρχονται οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, και με ποια βεβαίωση θα τεκμηριώνεται ότι έγινε το τεστ και είναι αρνητικό" είπε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Εξήγησε πως σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος θα εφαρμόζεται το ισχύον πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, όπου θα δηλώνεται για να διενεργηθεί νέο τεστ σε εξεταστικό κέντρο, πια. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι μαθητές θα ελεγχθούν και αν κάποιος είναι θετικός δεν θα μπορεί να μπει στην τάξη.

Προφανώς, σε αυτή την περίπτωση οι απουσίες των μαθητών που θα είναι θετικοί στα τεστ δεν θα προσμετρώνται.

Τα self test θα είναι ένα από τα μέτρα για την επαναλειτουργία των σχολείων, ενώ παράλληλα θα τηρούνται όλα τα μέτρα που ίσχυαν τους τελευταίους μήνες, όπως η χρήση μάσκας και αποστάσεων, οι προαυλισμοί σε διαφορετικές ώρες και χώρους και η χρήση διαφορετικών εισόδων σε όποια σχολεία είναι εφικτό.

"Είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο να έχουμε παράταση του σχολικού έτους, το έχει πει και η Υπουργός Παιδείας. Εάν παραταθεί, δεν θα είναι για περισσότερο από δύο εβδομάδες, όμως δεν θα μειωθούν οι διακοπές του Πάσχα" ξεκαθάρισε η Ζέττα Μακρή.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.