ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο πλευρό των εργαζομένων το Κίνημα Αλλαγής

Απέναντι στις αντεργατικές πολιτικές

Δεν είναι η πρώτη φορά που στο Κίνημα Αλλαγής ‘βγαίνουν μπροστά’ για τα εργασιακά δικαιώματα. Αντίθετα, στηλιτεύουν κάθε νέα ρύθμιση έρχεται να ‘εκμεταλλευτεί την κρίση’, είτε πρόκειται για την οικονομική είτε για εκείνη της πανδημίας, προκειμένου να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ελαστικότητα στις εργασιακές σχέσεις και λιγότερα δικαιώματα στους εργαζομένους.
Έτσι και χθες, με αφορμή δημοσιεύματα που ‘αποκαλύπτουν’ κατά την Χαριλάου Τρικούπη, τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, στο Κίνημα Αλλαγής κάνουν λόγο για κατάργηση της συλλογικής διαπραγμάτευσης και για άφεση του εργαζομένου απροστάτευτου απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία, «με το ωράριο και τη ζωή του να γίνεται λάστιχο». Στην πραγματικότητα, διαβλέπουν ένα νέο περιβάλλον στις εργασιακές σχέσεις, χωρίς κανόνες ακόμα και για το Σαββατοκύριακο, με δεκάωρη δουλειά και απλήρωτες υπερωρίες. Και ενώ πολλά από αυτά συμβαίνουν ήδη, στην Χαριλάου Τρικούπη εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη θεσμοθέτησή τους, που προφανώς θα οδηγήσει σε περαιτέρω ‘στρίμωγμα’ των εργαζομένων, χωρίς καν δικλείδες ασφαλείας σε περίπτωση που θελήσει να αντιδράσει.
«Το σχέδιο Ανάκαμψης της ΝΔ στηρίζεται στη φθηνή και απαξιωμένη εργασία. Το βάρος της κρίσης θα το πληρώσουν και πάλι οι πιο αδύναμοι», λένε, κατηγορώντας προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι για εκείνον οι δίκαιες αμοιβές θεωρούνται αντιπαραγωγικές και αντιαναπτυξιακές. Αντ’ αυτού, στο Κίνημα Αλλαγής στέκονται απέναντι στις κάθε είδους αντεργατικές πολιτικές. «Εμείς πιστεύουμε στην ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη», λένε, παραπέμποντας σε σειρά προτάσεών τους που έχουν από καιρό κατατεθεί, με μόνο στόχο την καλύτερη προστασία των εργαζομένων, ακόμα και όταν οι συνθήκες δεν είναι οι συνήθεις. Παραπέμπουν για παράδειγμα στην διαδικτυακή τους εκδήλωση για την τηλεργασία, που θα πρέπει να γίνει ευκαιρία για όλους και όχι αντικείμενο εκμετάλλευσης υπέρ των εργοδοτών και εις βάρος των εργαζομένων.
Στην Χαριλάου Τρικούπη εξάλλου, παλεύοντας εδώ και καιρό για να βρεθούν και πάλι στο πλευρό των εργαζομένων, αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, που υπήρξαν για δεκαετίες η ‘ραχοκοκαλιά’ της παράταξης, θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να το καταφέρουν, δείχνοντας μέσα από τις προτάσεις τους τον δρόμο προς την ‘προοδευτική διακυβέρνηση’, που ευαγγελίζονται.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.