ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Mια παραγωγή της Inkas Films σε συμπαραγωγή με την COSMOTE TV

Η ταινία «Σπέτσες '21, Στο σταυροδρόμι της ιστορίας» είναι μια πρωτότυπη ανάγνωση της ιστορίας της ελληνικής επανάστασης

Μια πρωτότυπη ανάγνωση της ιστορίας της ελληνικής επανάστασης παρουσιάζει η ταινία «Σπέτσες ‘21, Στο σταυροδρόμι της ιστορίας», με κέντρο το νησί των Σπετσών και πρωταγωνιστές τους απόγονους αγωνιστών του 1821 και κατοίκους του νησιού.

Στις 3 Απριλίου το νησί των Σπετσών γιορτάζει τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης στις Σπέτσες, το πρώτο νησί που μπήκε στον κοινό αγώνα συμπαρασύροντας και τους άλλους νησιώτες. Η συλλογική μνήμη των Σπετσών αποτέλεσε τη βάση για την αφήγηση της ιστορίας της Ελληνικής Επανάστασης μέσα από ένα project που φέρνει στο προσκήνιο τους ίδιους τους ανθρώπους, τις ατομικές αναμνήσεις τους και τις προφορικές παραδόσεις τους.

Η ταινία «Σπέτσες ‘21, Στο σταυροδρόμι της ιστορίας», προσφέρει μια πρωτότυπη ανάγνωση της ιστορίας της ελληνικής επανάστασης, με πρωταγωνιστές τους απόγονους αγωνιστών του 1821, αλλά και απλούς κάτοικους του νησιού. Η ιστορία της Επανάστασης ξεδιπλώνεται με μοναδικό αφηγηματικό τρόπο μέσα από το πρίσμα της συλλογικής μνήμης των Σπετσών σε συνομιλία με την ιστορική μελέτη των γεγονότων, καταγράφοντας όλα αυτά που έχουν παραμείνει ζωντανά στις μνήμες, αλλά και στον τρόπο ζωής των σύγχρονων Σπετσιωτών.

Η ταινία, μια παραγωγή της Inkas Films σε συμπαραγωγή με την COSMOTE TV, και την υποστήριξη του ΕΚΟΜΕ Α.Ε. τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Σπετσών στο πλαίσιο του προγράμματος των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.

Οι Σπετσιώτες περηφανεύονται ότι η επανάσταση του 1821 ξεκίνησε από το νησί τους, το πρωί της 3ης Απριλίου 1821, Κυριακή των Βαΐων. Στο προαύλιο του μητροπολιτικού ναού του Αγίου Νικολάου, οι Σπέτσες, πρώτες από όλα τα νησιά, ύψωσαν τη σημαία της Επανάστασης και άρχισαν τις πολεμικές επιχειρήσεις, σηματοδοτώντας την έναρξη του κατά θάλασσαν αγώνα.

Ο σκηνοθέτης Πάνος Θωμαΐδης εστιάζει στην προφορική παράδοση, που διατηρείται ζωντανή στις μνήμες και την καθημερινότητα των Σπετσιωτών. Όπως σημειώνει, «Στις παραμονές της επετείου των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, οι Σπετσιώτες συνευρίσκονται και συνομιλούν μεταφέροντάς μας τις εκδοχές της ιστορίας όπως αυτή έχει διασωθεί μέσα από την προφορική παράδοση, αλλά και όπως ξαναγράφεται μέσα από τη διαρκή και ενδελεχή μελέτη των τεκμηρίων.

Με φόντο το νησί και την περιβάλλουσα θάλασσα, απόγονοι πρωτεργατών της επανάστασης, προυχόντων, καραβοκύρηδων, αλλά και λαϊκών ναυμάχων, ενώνουν τις φωνές τους με τοπικούς ιστοριοδίφες, φύλακες των πολύτιμων τεκμηρίων της ιστορίας, συνεχιστές των λαϊκών παραδόσεων και της ναυτοσύνης και απλώνουν ψηφίδα-ψηφίδα την ιστορία σαν ένα διαχρονικό σπετσιώτικο βοτσαλωτό».

Η 70 λεπτών ταινία παρουσιάζει επίσημες και ανεπίσημες εκδοχές της ιστορίας σε ισότιμο ρόλο μαζί με τα στοιχεία του παρελθόντος που εξακολουθούν να κρύβονται στα λόγια και τις ιστορίες που διηγούνται οι άνθρωποι, στα σπίτια των ιστορικών οικογενειών, στα αντικείμενα που φυλάνε στα μουσεία και τις ιδιωτικές συλλογές, στα μνημεία και το φυσικό τοπίο.

Η ταινία υλοποιήθηκε με τη χορηγία των PREMIER CAPITAL ΕΛΛΑΣ (εστιατόρια McDonald’s), HELLENIC SEAWAYS, ΑΝΑΡΓΥΡΕΙΟΣ ΚΑΙ ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ ΣΠΕΤΣΩΝ.

Η ταινία προβάλλεται από το COSMOTE HISTORY HD, στο πλαίσιο του αφιερώματος του καναλιού για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Λιλέτ Μπόταση/Inkas Films

ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ με την COSMOTE TV / COSMOTE HISTORY HD

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Πάνος Α. Θωμαΐδης

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: Ζαφείρης Επαμεινώνδας

ΜΟΥΣΙΚΗ: Μίνως Μάτσας

ΕΡΕΥΝΑ/ΣΕΝΑΡΙΟ: Κατερίνα Κωνσταντίνου

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Δρ. Άδωνις Κύρου

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ: Μαρία Μπαλοδήμου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ & ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ: Μάνια Ξένου

ΗΧΟΛΗΨΙΑ: Γιάννης Αντύπας, Γιώργος Πόταγας

ΜΟΝΤΑΖ: Δημοσθένης Ράπτης

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΗΧΟΥ - ΜΙΞΑΖ: Περσεφόνη Μήλιου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΠΛΑΤΩ: Ηλίας Κοσίντας

ΧΟΡΗΓΟΙ: PREMIER CAPITAL ΕΛΛΑΣ (εστιατόρια McDonald’s), HELLENIC SEAWAYS, ΑΝΑΡΓΥΡΕΙΟΣ ΚΑΙ ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ ΣΠΕΤΣΩΝ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΕΚΟΜΕ Α.Ε.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.