ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκινά αύριο η άτυπη πενταμερής

Κυπριακό: Στη Γενεύη ο Αναστασιάδης

Στην Γενεύη βρίσκεται από σήμερα ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, για την άτυπη σύνοδο για το Κυπριακό που έχει συγκαλέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Απόψε θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο, ενώ αύριο θα πραγματοποιηθε η τελετή έναρξης της διάσκεψης στην οποία συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Βρετανίας και Τουρκίας, οι ηγέτης της Ελληνοκυπριακής και Τουρκοκυπριακής κοινότητας και ο ΓΓ του ΟΗΕ. Η ΕΕ δεν λαμβάνει μέρος ούτε καν με καθεστώς παρατηρητή μετά από απαίτηση της τουρκικής πλευράς και της Βρετανίας.

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους κατά την διάρκεια της πτήσης προς την Ελβετία ανέφερε πως «πρόκειται για μια πραγματικά κρίσιμη για την Κύπρο συνάντηση. Γνωρίζοντας ακριβώς και αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα, η δική μας πλευρά, πέραν του ίδιου, αλλά και όλη η αντιπροσωπεία, μεταβαίνουμε με αποφασιστικότητα και με την πολιτική βούληση, προκειμένου να δημιουργήσουμε ή να συνδράμουμε να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις, ώστε επιτέλους να ξεκινήσει ή να επαναρχίσει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση, στη βάση πάντα – και θέλω να το υπογραμμίσω – των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, των ομόφωνων αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου, των όσων η δήλωση της 25ης Νοεμβρίου διαλαμβάνει και αποτελεί τις παραμέτρους λύσης του Κυπριακού».

«Μακάρι», κατέληξε, «και η άλλη πλευρά να προσέλθει με την ανάλογη βούληση, την ανάλογη εκτίμηση, γιατί δεν θα είναι μόνον εις βάρος των Ελληνοκυπρίων η οποιαδήποτε εκτροπή, αλλά και εις βάρος των Τουρκοκυπρίων».

Αύριο στη Γενεύη ο Δένδιας

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μεταβαίνει αύριο στη Γενεύη, προκειμένου να συμμετάσχει στην Άτυπη Πενταμερή για το Κυπριακό που έχει συγκαλέσει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετέχει στις προγραμματιζόμενες συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Άτυπης Πενταμερούς, τη Μ. Τετάρτη 28 Απριλίου και τη Μ. Πέμπτη 29 Απριλίου, ενώ θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τη Μ. Τετάρτη, 28 Απριλίου, στο πλαίσιο των διμερών διαβουλεύσεων του Αντόνιο Γκουτέρες με τους συμμετέχοντες στην Άτυπη Πενταμερή. Αργότερα, το ίδιο βράδυ θα παρακαθήσει στο δείπνο εργασίας της συνόδου.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Γενεύη, ο υπουργός Εξωτερικών προβλέπεται να έχει συνάντηση το απόγευμα της Μ. Τρίτης, 27 Απριλίου, με τον ειδικό απεσταλμένο του γεν. γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, Γκερ Πέτερσεν, ενώ στο περιθώριο της Άτυπης Πενταμερούς έχουν προγραμματισθεί συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη (27 Απριλίου) και με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντόμινικ Ράαμπ (28 Απριλίου).

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.