ΕΛΛΑΔΑ

Όλα τα μέτρα για λιανεμπόριο και μετακινήσεις

Lockdown: Αγορές με ραντεβού και sms από Δευτέρα

Τη λειτουργία των καταστημάτων λιανεμπορίου πλην πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων, από τη Δευτέρα 5 Απριλίου με τις μεθόδους click away και click in shop, στο πλαίσιο προσαρμογών στα υφιστάμενα μέτρα προκειμένου να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα σε κάθε επίπεδο (υγειονομικό, κοινωνικό και οικονομικό) ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της λοίμωξης, Covid-19, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Μόνο με ραντεβού και μία φορά την ημέρα οι αγορές

Ύστερα από την εισήγηση της επιτροπής των επιστημόνων, τα μαγαζιά θα σηκώσουν ρολά την ερχόμενη Δευτέρα, με εξαίρεση τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα που θα παραμείνουν κλειστά.

Βέβαια, οι καταναλωτές θα κληθούν να τηρήσουν το νέο πλαίσιο των κανόνων με τους οποίους θα λειτουργήσει η αγορά.

Συγκεκριμένα, τα ψώνια από τα καταστήματα θα μπορούν να γίνουν μία φορά την ημέρα, μόνο με τη χρήση ειδικού κωδικού στον πενταψήφιο αριθμό 13032 που έχει δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό και με μέγιστη διάρκεια τις τρεις ώρες.

Θα επιτρέπεται και η πώληση εκτός καταστήματος με το click away αλλά και η πώληση εντός του μαγαζιού με click in shop. Και στις δύο περιπτώσεις θα είναι απαραίτητο το ραντεβού.

Εντός του καταστήματος θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. με μέγιστο όριο 20 ατόμων κατά περίπτωση.

Σαββατοκύριακα με κωδικό 6 και αυτοκίνητο

Παράλληλα, από το Σάββατο 3 Απριλίου και μόνο για τα Σαββατοκύριακα θα επιτρέπεται με τη χρήση του κωδικού 6 στο 13033 η μετακίνηση για προσωπική άσκηση με όχημα σε υπαίθριο χώρο έως 3 άτομα ή μία οικογένεια.

Πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι τις καθημερινές εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση της χρήσης αυτοκινήτου ή άλλου μέσου για όποιον θέλει να αθληθεί, ενώ παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις εννέα το βράδυ έως τις πέντε το πρωί, όλες τις ημέρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, διευκρίνισε ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα θα εφαρμοστούν πιλοτικά, υπογραμμίζοντας ότι σε περίπτωση που υπάρξουν εικόνες συνωστισμού, το μέτρο θα αρθεί.

Πότε ανοίγουν τα σχολεία

Οι λοιμωξιολόγοι δεν έδωσαν χθες το "πράσινο φως" για το άνοιγμα των σχολείων, αφού τα δυσθεώρητα ύψη των αριθμών του κορονοϊού καθιστούν τη δια ζώσης εκπαίδευση αδύνατη.

Το ζήτημα αυτό, όπως και το ενδεχόμενο άνοιγμα πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων, θα αξιολογηθεί από τους επιστήμονες την επόμενη εβδομάδα.

Όμως ο Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε ότι υπάρχει προοπτική για άνοιγμα κάποιων τάξεων των σχολείων (χωρίς να διευκρινίζει ποιες) στις 12 Απριλίου, με τη χρήση self tests σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.