ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καταγγέλλει ‘φωτογραφικές παρεμβάσεις’ στην ανεξαρτησία του

ΜΟΝΟ ΣΤΟ matrix24.gr - Μεθοδεύσεις στο ΑΣΕΠ ‘βλέπει’ το Κίνημα Αλλαγής

Μεθόδευση εκ μέρους της ΝΔ της στελέχωσης του ΑΣΕΠ μόνο με ανθρώπους της δικής της επιλογής και όχι με αναλογική κατανομή αυτών από προτάσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων, καταγγέλλει το Κίνημα Αλλαγής. Μεταξύ των παροικούντων τη Χαριλάου Τρικούπη, μάλιστα, δεν είναι λίγοι όσοι κάνουν λόγο για ‘φωτογραφικές παρεμβάσεις’ στην ανεξαρτησία του ΑΣΕΠ. Αφορμή για αυτές τις καταγγελίες στάθηκαν οι αλλαγές στη σύνθεση του οργάνου, οι ‘πρωτοφανείς’ απαιτήσεις του Μεγάρου Μαξίμου που τις συνοδεύουν και η νέα προσπάθεια αλλαγής του νόμου που η ίδια κυβέρνηση έφτιαξε προ τριμήνου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με διάταξη την οποία πρότεινε την Παρασκευή 2 Μαρτίου η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για τον εσωτερικό έλεγχο στο Δημόσιο, το οποίο και θα εισαχθεί σήμερα Τετάρτη, στην Επιτροπή της Βουλής, ορίζεται ότι η διανηθείσα ή διανυόμενη θητεία σε θέση αντιπροέδρου ή αναπληρωτή προέδρου ή απλού μέλους, δεν αποτελεί κώλυμα για τον διορισμό του σε θέση ανώτερης βαθμίδας της ίδιας αρχής για πλήρη θητεία και μέχρι δύο θητείες, κάτι που δεν ίσχυε νωρίτερα, με βάση τον νόμο της ΝΔ τον Ιανουάριο. Και αυτό, την ώρα που χηρεύουν αρκετές θέσεις στη σύνθεση του οργάνου του ΑΣΕΠ, μεταξύ αυτών και του προέδρου, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες, και θα έπρεπε να έχουν αναπληρωθεί πριν από δύο εβδομάδες. Αντ’ αυτού, η ανασύνθεση αναβλήθηκε και το Μέγαρο Μαξίμου θέλησε να εγκρίνει τους προτεινόμενους και των άλλων κομμάτων πλην της ΝΔ. Αλλάζοντας δε, τη ρύθμιση που ήθελε τα ήδη μέλη ανεξάρτητων αρχών να μη μπορούν να διεκδικούν ανώτερη θέση, σε μία προσπάθεια να αποφευχθούν φαινόμενα lobbying και να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία των οργάνων, θεωρείται ότι ευνοείται η πρόθεση του νυν αντιπροέδρου του ΑΣΕΠ να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου και όχι μόνο. Παράλληλα, υπάρχουν καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες, ήδη έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις για τους προτεινόμενους από τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής.
Στην πραγματικότητα, αυτό που καταλογίζεται στην κυβέρνηση είναι ότι η ΝΔ μεθοδεύει την στελέχωση του ΑΣΕΠ μόνο με μέλη, αντιπροέδρους και πρόεδρο της επιλογής της και όχι με μία αναλογική κατανομή αυτών από προτάσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, προκειμένου να διασφαλίζεται η πολυφωνία και εν τέλει η ανεξαρτησία της αρχής. «Η διάταξη είναι κατάφωρα αντισυνταγματική και παράνομη, πέραν του ότι είναι φωτογραφική. Επιχειρείται με αυτήν, μία πρωτοφανούς έκτασης παρέμβαση στην μεγαλύτερη ανεξάρτητη Αρχή της χώρας, το ΑΣΕΠ», λένε στελέχη του Κινήματος Αλλαγής και εμφανίζονται αποφασισμένα να μην αφήσουν κάτι τέτοιο να περάσει έτσι.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.