ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ

Ντολμαδάκια με καστανό ρύζι και μυρωδικά

Μία εξαιρετική συνταγή για ντολμαδάκια με καστανό ρύζι και μυρωδικά.

Υλικά

  • 50-60 φρέσκα αμπελόφυλλα για ντολμάδες
  • 1 κούπα ελαιόλαδο ( ½ + ½)
  • 6 μεγάλα κρεμμύδια πολτοποιημένα
  • 1 ½ κούπες καστανό ρύζι για γεμιστά και ριζότο, parboiled 10'
  • 1 κούπα φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • ½ κούπα φρέσκος άνηθος, ψιλοκομμένος
  • ½ κούπα κουκουνάρι
  • 2 κ.σ. μέντα, αποξηραμένη
  • 1 ½ κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ. μαύρο πιπέρι
  • Χυμός από 2 λεμόνια

Εκτέλεση

Βάζουμε τα αμπελόφυλλα σε βραστό νερό και τα βράζουμε για 3-5 λεπτά, ώστε να μαλακώσουν. Αφαιρούμε από το νερό και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς υψηλή φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι για 5 λεπτά.

Προσθέτουμε το καστανό ρύζι parboiled 10΄, το μαϊντανό, τον άνηθο, το κουκουνάρι, τη μέντα, το αλάτι και το πιπέρι και ζεσταίνουμε.

Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το χυμό από δύο λεμόνια.

Αφήνουμε να κρυώσει.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, στον πάτο της, απλώνουμε 2-3 κληματόφυλλα.

Τυλίγουμε τα ντολμαδάκια: Βάζουμε ένα αμπελόφυλλο με το κοτσάνι προς τη μεριά μας και την εσωτερική του μεριά από πάνω. Κόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι το κοτσάνι και το φύλλο στο κάτω μέρος και διπλώνουμε τις δύο κάτω άκρες προς τα μέσα-πάνω.

Με ένα κουτάλι βάζουμε τη γέμιση στο κέντρο προς τα κάτω του αμπελόφυλλου και διπλώνουμε το κάτω μέρος προς τα πάνω και έπειτα τις δύο πλευρές προς το κέντρο. Συνεχίζουμε να τυλίγουμε προς τα πάνω μέρος του φύλλου.

Συνεχίζουμε με το τύλιγμα και βάζουμε τα έτοιμα ντολμαδάκια σε στρώσεις στην κατσαρόλα. Τα τοποθετούμε ώστε η ραφή τους να κοιτάζει προς τα κάτω.

Ρίχνουμε τη μισή κούπα ελαιόλαδο στα ντολμαδάκια και αρκετό νερό ώστε να τα καλύψει. Από πάνω τους βάζουμε ένα ανθεκτικό στη ζέστη πιάτο και τα καπακώνουμε, για να τα κρατήσουμε κάτω από το νερό.

Κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και βράζουμε.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά ή μέχρι τα φύλλα να γίνουν τρυφερά και να βράζει το ρύζι στο εσωτερικό τους.

Πηγή: dimitrisskarmoutsos.gr/

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.