ΚΟΣΜΟΣ

Κλείνει για δύο μέρες η πρεσβεία των ΗΠΑ υπό των φόβο επεισοδίων

Θύελλα αντιδράσεων στην Τουρκία μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Μπάιντεν

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, διαβιβάζοντας την «έντονη αντίδραση» της Τουρκίας για την κίνηση της Ουάσινγκτον.

"Διαδηλώσεις ή διαμαρτυρίες ενδέχεται να προκύψουν μετά τη δήλωση του Λευκού Οίκου στις 24 Απριλίου που θυμάται τη ζωή όλων εκείνων που πέθαναν στη Γενοκτονία των Αρμενίων επί Οθωμανικής εποχής", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Τουρκία.

Η ανακοίνωση επισημαίνει: "Ως προληπτικό μέτρο, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα, το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη, το Προξενείο των ΗΠΑ στα Άδανα και το Προξενικό Γραφείο των ΗΠΑ στη Σμύρνη θα παραμείνουν κλειστά για τις καθημερινές υπηρεσίες Αμερικανών πολιτών και υπηρεσιών βίζα τη Δευτέρα 26 Απριλίου και την Τρίτη Απριλίου 27. Οι πολίτες των ΗΠΑ που χρειάζονται βοήθεια έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την πλησιέστερη προξενική ενότητα χρησιμοποιώντας τους παρακάτω αριθμούς τηλεφώνου και email".

Παράλληλα η πρεσβεία των ΗΠΑ κάνει και απαραίτητες συστάσεις: "Συνιστάται στους πολίτες των ΗΠΑ να αποφεύγουν τις περιοχές γύρω από τα κτήρια της κυβέρνησης των ΗΠΑ και να επιδεικνύουν μεγαλύτερη προσοχή σε τοποθεσίες όπου μπορούν να συγκεντρωθούν Αμερικανοί ή αλλοδαποί.

Συστάσεις:

- Να είστε προσεκτικοί και σε εγρήγορση
- Αποφύγετε τα μεγάλα πλήθη
- Τηρήστε χαμηλό προφίλ
- Να γνωρίζετε το περιβάλλον στο οποίο κινείστε
- Να είστε σε γρήγορση σε μέρη που συχνάζουν ξένοι
- Κοιτάτε τα τοπικά ΜΜΕ για εξελίξεις"

Ο Τζο Μπάιντεν έγινε χθες Σάββατο ο πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής που χαρακτήρισε γενοκτονία τη σφαγή 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915.Η παραδοσιακή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την ημέρα μνήμης, στις 24 Απριλίου, ανέφερε χθες για πρώτη φορά τη λέξη «γενοκτονία». «Οι Αμερικανοί τιμούν όλους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία η οποία άρχισε σαν σήμερα πριν από 106 χρόνια», έγραψε ο Τζο Μπάιντεν.

 

Η ιστορικής σημασίας αυτή ανακοίνωση προκάλεσε την οργή της Άγκυρας, επιδεινώνοντας περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο νατοϊκών συμμάχων.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ είπε στον πρεσβευτή των ΗΠΑ Ντέιβιντ Σάτερφιλντ ότι η ανακοίνωση των ΗΠΑ δεν έχει καμία νομική βάση και ότι η Άγκυρα «την απορρίπτει, την βρίσκει απαράδεκτη και την καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο».

Ανέφερε ότι η ανακοίνωση προκαλεί «πλήγμα στις σχέσεις που θα είναι δύσκολο να επιδιορθωθεί».

"Αυτή η δήλωση των ΗΠΑ, η οποία διαστρεβλώνει τα ιστορικά γεγονότα, δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή στη συνείδηση του τουρκικού λαού και θα ανοίξει μια βαθιά πληγή που θα υπονομεύει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και τη φιλία μας", ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι απορρίπτει και καταγγέλλει τη δήλωση "με τον εντονότερο δυνατό τρόπο".

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να κοιτάξουν το παρελθόν τους, αντιδρώντας στην αναγνώριση από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

"Καταδικάζουμε έντονα και απορρίπτουμε τις παρατηρήσεις του προέδρου των ΗΠΑ που επαναλαμβάνουν μόνο τις κατηγορίες εκείνων των οποίων μοναδική ατζέντα είναι η εχθρότητα προς τη χώρα μας", δήλωσε ο Καλίν σε μήνυμά του στο Twitter. "Συμβουλεύουμε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να εξετάσει το παρελθόν και το παρόν (της χώρας του)".

Η Τουρκία "απορρίπτει κατηγορηματικά" την αναγνώριση ως γενοκτονία από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν των σφαγών των Αρμενίων το 1915 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε μήνυμα στο Twitter. "Δεν δεχόμαστε μαθήματα από κανέναν για το παρελθόν μας. Ο πολιτικός οπορτουνισμός είναι η μεγαλύτερη προδοσία για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά αυτήν τη δήλωση που βασίζεται αποκλειστικά στον λαϊκισμό".

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.