ΕΛΛΑΔΑ

Καλύτερα όχι AstraZeneca οι έγκυες

Θεμιστοκλέους: Οι 40- 44 ετών θα μπορούν να επιλέξουν πλέον ποιο εμβόλιο θα κάνουν

"Η επόμενη ηλικιακή ομάδα η οποία θα έχει τη δυνατότητα να διαλέξει ποιο εμβόλιο για τον κορονοϊό θα κάνει θα είναι οι 40 - 44 ετών", ανακοίνωσε σε συνέντευξή του, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μιλώντας στον "ΣΚΑΙ 100,3", ο κ. Θεμιστοκλέους, διευκρίνισε ότι θα γνωρίζουμε τις πρώτες ημέρες του Μαΐου πότε ακριβώς θα είναι διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα των 40-44 ετών, ενώ υπενθύμισε ότι η πλατφόρμα για τους 45 - 49 ετών ανοίγει το Μεγάλο Σάββατο.

Ταυτόχρονα, ο ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τόνισε πως "αν πάμε με βάση τον σχεδιασμό και τις παραδόσεις, πιστεύουμε ότι εντός του Ιουνίου θα έχουμε ανοίξει σχεδόν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες", ενώ αναφερόμενους στους 30 - 39, υπογράμμισε ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και πως μέχρι στιγμής έχουν προγραμματιστεί 103.000 ραντεβού.

Καλύτερα όχι AstraZeneca οι έγκυες

Μιλώντας για τις εγκύους, ο κ. Θεμιστοκλέους επισήμανε ότι δεν απαγορεύεται να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca, ωστόσο υπογράμμισε πως συστήνεται να κάνουν εμβόλια mRNA, σημειώνοντας πως σύντομα θα είναι διαθέσιμα τα αποτελέσματα μεγάλων κλινικών δοκιμών από τη Βρετανία.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε για τις γυναίκες που θηλάζουν, πως δεν υπάρχει σχετική σύσταση για κάποιο από τα διαθέσιμα εμβόλια, τονίζοντας πως πλέον όσοι εμβολιάζονται με AstraZeneca, θα μπορούν να κάνουν τη δεύτερη δόση αντί για 12 στις οκτώ εβδομάδες μετά την χορήγηση της πρώτης.

Αναφορικά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, ανέφερε πως η χορήγησή του στην Ελλάδα θα ξεκινήσει στις 5 Μαΐου, το οποίο θα είναι διαθέσιμο και για τις ηλικιακές ομάδες 45 ετών και άνω. Τέλος, μιλώντας για τους αλλοδαπούς υπηκόους, διευκρίνισε πως μπορούν να υποβάλουν αίτηση για προσωρινό ΑΜΚΑ και μετά καθίστανται δικαιούχοι για εμβολιασμό.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.