ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΤΟ 1Q84 ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΦΕΓΓΑΡΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ...

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζονται ωσάν να ζουν σε δύο παράλληλους κόσμους. Ο Μητσοτάκης απέκλεισε κατηγορηματικά τις εκλογές και ο Τσίπρας έθεσε σε εκλογική ετοιμότητα τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Μητσοτάκης θεωρεί ότι η κυβέρνησή του διαχειρίζεται με επιτυχία την πανδημία του covid-19 και ο Τσίπρας τον κατηγορεί ότι "ηγείται μιάς κυβέρνησης αχρήστων". Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί "γέφυρα για την επόμενη μέρα, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας" υποστηρίζει ο πρωθυπουργός, αλλά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιτείνει ότι "ελάχιστοι θα μπορέσουν να διαβούν αυτή τη γέφυρα, αφού το πραγματικό σχέδιο της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, η εκκαθάριση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων". Η δημοσκοπική διαφορά παραμένει διψήφια υπέρ της κυβερνήσεως διαλαλεί το Μαξίμου, πλέον είναι μονοψήφια και μάλιστα, μετά και τα "παρατράγουδα" με τον Φουρθιώτη, η ψαλίδα κλείνει περισσότερο υποστηρίζει η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπάρχει υποχώρηση των ποιοτικών δεικτών, που όμως δεν ανατρέπουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό και από την οποίαν δεν επωφελείται ο ΣΥΡΙΖΑ, λέει η ΝΔ. Όμως ο Τσίπρας διαπιστώνει "ραγδαία κυβερνητική φθορά" που "μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις". Άλφα λέει το Μαξίμου, ωμέγα η Κουμουνδούρου.

Στις μέρες που το δεύτερο κύμα της πανδημίας κορυφώνεται, ο Ερντογάν ανεβάζει συνεχώς την ένταση στα ελληνοτουρκικά και ο κόσμος φοβάται, ασφυκτιά και ψάχνει να βρει τρόπο να κρατήσει το κεφάλι έξω από το νερό, Κυριάκος και Αλέξης δείχνουν ωσάν να κατοικούν σε διαφορετικό φεγγάρι ο καθένας. Θα μπορούσαν να είναι και ήρωες του Μουρακάμι. Σε ένα διαφορετικό 1Q84. Και σίγουρα όχι όπως η Αομάμε και ο Τένγκο. Οι δύο ιδανικοί εραστές, στο magnum opus του Ιάπωνα συγγραφέα, ψάχνουν ο ένας τον άλλον μέσα σ' ένα άκρως ποιητικό και επικίνδυνο σύμπαν. Τους οδηγεί η αγωνία και η λαχτάρα της συνάντησης. Ο Μητσοτάκης και ο Τσίπρας το μόνο που ψάχνουν είναι να βρουν σκάνδαλα για να κατηγορήσει ο ένας τον άλλον. Ο Λιγνάδης, ο Καλογρίτσας και ο Φουρθιώτης δεν ζουν στην "πόλη των γάτων", αλλά, όπως αποδεικνύεται ήθελαν να κάνουν τους "γάτους" στην πόλη των Αθηνών. Και πάντως ...τα έργα και οι ημέρες τους είναι πολύ πεζά συγκρινόμενα με τις μυστικές αδελφότητες, τις σέκτες, τους φαύλους εξουσιαστές, τους δολοφόνους και τη χρυσαλλίδα του Μουρακάμι. Πεζά και στο μόνο που παραπέμπουν είναι η απογοήτευση που προκαλεί η διαχεόμενη παρακμή.

Στην πεζή αυτή πραγματικότητα, των δύο παράλληλων κόσμων, φαίνεται να ζει και το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. Άλλες προτεραιότητες έχουν ο Παππάς και ο Σπίρτζης και άλλες ο Τσακαλώτος και ο Φίλης. Άλλο πολιτικό σχέδιο θέλει ο Τζανακόπουλος και άλλο ο Σκουρλέτης. Άλλη αντιπολίτευση επιθυμεί ο Μπίστης και άλλη ο Πολλάκης. Διαφορετικά αντιμετωπίζουν το κόμμα και τη λειτουργία του η Ενωτική Κίνηση και διαφορετικά η Ομπρέλα, η ΡΕΝΕ και οι άλλες κομματικές ομάδες. Το δίλημμα που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, για πολλούς αναλυτές, μοιάζει να είναι υπαρξιακό. Τι πρέπει να κάνει για να ανακάμψει; Να προσαρμοστεί στις διαχειριστικές ανάγκες του συστήματος και να μετατοπιστεί στο Κέντρο, όπως τον πιέζουν οι περισσότεροι, εντός και εκτός κόμματος, ή να στρίψει το τιμόνι προς τα αριστερά και να τονώσει τα κινηματικά και ριζοσπαστικά του χαρακτηριστικά, όπως θέλουν οι βουλευτές και τα στελέχη της αριστερόστροφης τάσης του ΣΥΡΙΖΑ; Δίλλημα, που εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και μάλιστα με ένταση και διχαστικό τρόπο.

Η αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι ότι τα στελέχη της δεν μπορούν να βρουν τη λύση, αλλά ότι δεν μπορούν να δουν το πρόβλημα. Και το πρόβλημα για τον Τσίπρα και τους συντρόφους του είναι ότι τσακώνονται για θέματα που ήκιστα ενδιαφέρουν την κοινωνία. Οι αντιπαραθέσεις και οι συγκρούσεις δεν συμβαδίζουν με τις κοινωνικές ανάγκες. Το λιγότερο ή περισσότερο Κέντρο δεν απαντά στα προβλήματα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Ούτε τα δύο βήματα αριστερά κι ένα δεξιά εκφράζουν τις αγωνίες και τις προσδοκίες των πολιτών. Ο μόνος που το καταλαβαίνει δείχνει να είναι ο Τσίπρας. Και γι' αυτό τραβά τα μαλλιά του με τη συμπεριφορά και τα λεγόμενα των συντρόφων του. Η μόνιμη εσωκομματική γκρίνια, σύμφωνα με συνομιλητές του τέως πρωθυπουργού, δίνει τροφή στο διαδίκτυο και τα Μέσα Ενημέρωσης να παρουσιάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι σαν κυβερνητική εναλλακτική, αλλά σαν ...οικοπεδικό συνεταιρισμό, που μονίμως τσακώνεται για το που ακριβώς πρέπει να τεθούν οι πάσσαλοι με τα όρια των μεριδιούχων.

Για παράδειγμα την Τετάρτη οι "41 καθοδηγητές" του ΣΥΡΙΖΑ συζητούσαν επί ώρες για τις μεθόδους που χρησιμοποίησε ο Χρήστος Σπίρτζης προκειμένου να ελέγξει την Νομαρχιακή Επιτροπή Ανατολικής Αττικής. Αν έγραψε την τελευταία στιγμή 500 μέλη, αν χρησιμοποίησε πακιστανικά τηλέφωνα προκειμένου να ξεπεράσει τους σκοπέλους πιστοποίησης και άλλα τέτοια γεγονότα υψηλής πολιτικής νοηματοδότησης. Και όχι μόνον ο Σπίρτζης, αλλά και όσα έκαναν οι αντίπαλοι των προεδρικών, σε άλλες Νομαρχιακές Επιτροπές. Η συμφωνία στο Πολιτικό Συμβούλιο: οι γραμματείς των Ν.Ε. να μην είναι υποψήφιοι βουλευτές, δεν λύνει το πρόβλημα με τους πάμπολλους κομματάρχες των βουλευτών, που έχουν εκλεγεί στα περιφερειακά όργανα. Επίσης, για ώρες συζητούσαν αν σωστά ή λάθος έπραξαν ο Φίλης και ο Δρίτσας που δεν ακολούθησαν τη γραμμή του κόμματος για το Ελληνικό και αν ο πρωϊνός καφές είναι όργανο που μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις. Αν το Άτυπο Πολιτικό Κέντρο (ΑΠΚ) πρέπει να ενισχυθεί -όπως πρότεινε ο Φίλης- με τον Ξανθό και τον Παπαδημούλη, προκειμένου να υπάρχει αναλογικότερη εκπροσώπηση των εσωκομματικών συσχετισμών και αν ο Μαδεμλής, ο Κορμάς και άλλοι πασοκογενείς αισθάνονται ότι το κλίμα στην Κουμουνδούρου δεν είναι και τόσο εύκρατο γι' αυτούς. Και φυσικά, όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις κομματικές μαζώξεις του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα μπορούσε να λείπει ο Πολλάκης. "Να καταδικάσουμε το ύφος και το περιεχόμενο των όσων λέει και μάς εκθέτει", είπαν από τον Μπίστη μέχρι τον Τσακαλώτο, αλλά ο Τσίπρας για μια ακόμη φορά το προσπέρασε "αρνούμενος να ρίξει κι άλλο νερό στο μύλο της εσωστρέφειας", μάς λένε οι συνεργάτες του. Με τους επικριτές του να αντιτείνουν όμως ότι "με την ανοχή που επιδεικνύει στον Πολλάκη και τον πολλακισμό είναι ο ίδιος ο Τσίπρας αυτός που συντηρεί τον διχασμό". Και προσθέτουν "αν νομίζει ότι έτσι ενισχύεται ο δικός του ρόλος, ως πατερούλης και σημείο ισορροπίας των τάσεων, κάνει λάθος και θα το βρίσκει συνεχώς μπροστά του".

Για την πληρότητα του ρεπορτάζ σημειώνουμε ότι ο Τσίπρας, όπως διαμήνυσε, δεν πρόκειται εφεξής να δεχθεί άλλη διαφοροποίηση σε κεντρικές επιλογές, όπως αυτή στο Ελληνικό. Ούτε και θα συμπεριλάβει στο ΑΠΚ, ως μόνιμα μέλη, τον Ξανθό και τον Παπαδημούλη, αλλά μπορεί να μετέχουν στις συνεδριάσεις του οργάνου όταν υπάρχει θέμα της αρμοδιότητάς τους. Επίσης, το αποτέλεσμα της Ανατολικής Αττικής δεν έχει ακόμη επικυρωθεί, χωρίς να αποκλείεται να έχουμε ακόμη και αποχώρηση του 40% από την οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή. Επιπροσθέτως, δεν πρόκειται να δεχθεί να γίνει (ψηφιακό) συνέδριο πριν ελεγχθεί η πανδημία και μέχρι τότε θα

διοικεί το κόμμα με συνδιασκέψεις. Είτε εθνικές, όπως αυτή που αποφασίστηκε να γίνει προς τα τέλη Μαΐου για τη στρατηγική και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είτε θεματικές, όπως αυτή που έγινε προ ημερών για το ΕΣΥ και αυτή της προσεχούς Τρίτης για την οικονομία με έμφαση στο ιδιωτικό χρέος. Σύμφωνα με συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, "το σχέδιο για την βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την άρση του λοκ ντάουν", που θα παρουσιαστεί την Τρίτη, "θα  περιλαμβάνει τόσο μέτρα για την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία, όσο και εργαλεία ρευστότητας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πιεστικές ανάγκες των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους".

Ο Τσίπρας και οι συνεργατές του θα αναλύσουν το σχέδιό του ΣΥΡΙΖΑ "για την ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος του ιδιωτικού χρέους. Δηλαδή ένα μόνιμο πλαίσιο που θα αντικαταστήσει τον πτωχευτικό κώδικα που νομοθέτησε η κυβέρνηση της ΝΔ και ο οποίος αποτελεί ταφόπλακα για νοικοκυριά και ΜμΕ, αφού προβλέπει ακόμα και πτώχευση φυσικών προσώπων, ενώ απελευθερώνει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας". Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ διαρθρώνεται σε τρεις πυλώνες:

• Μέτρα για το ιδιωτικό χρέος της πανδημίας, με αιχμή τον διαχωρισμό -και διαγραφή- του κορονοχρέους από το υπόλοιπο χρέος.

• Μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

• Μόνιμο πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης θα υπάρξει μετά το Πάσχα άλλη θεματική συνδιάσκεψη, όπου θα παρουσιαστούν οι θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το που και πως πρέπει να διοχετευθούν τα κοινοτικά χρήματα που θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία είτε με τη μορφή επιχορηγήσεων είτε χαμηλότοκων δανείων.

Το ενδιαφέρον πάντως είναι ότι μετά τις εκλογές του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά, και μάλιστα με επίσημη ανακοίνωσή του, απειλεί ότι θα μεταφέρει την αντιπαράθεση από το κοινοβούλιο στους δρόμους. Η ηγεσία της Κουμουνδούρου θεωρεί κομβικό για τις πολιτικές εξελίξεις το εργασιακό νομοσχέδιο που ετοιμάζει ο Κωστής Χατζιδάκης. Όπως μάς λέει στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, "αν καταφέρουμε, μαζί με τα συνδικάτα και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, να ακυρώσουμε τις προβλέψεις που οδηγούν σε εργασιακό μεσαίωνα θα έχουμε καταφέρει ένα αποφασιστικό πλήγμα στην κυβέρνηση και την εικόνα παντοδυναμίας του Μητσοτάκη, που φιλοτεχνούν οι δημοσκόποι και τα φιλοκυβερνητικά Μήντια". Η επιστροφή στο πεζοδρόμιο είναι συνειδητή επιλογή της Κουμουνδούρου, επειδή ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μεγαλώνει τη διαφορά από τη ΝΔ στις ηλικίες κάτω των 30 ετών και να περιορίζει (συγκριτικά με τα ποσοστά των τελευταίων εκλογών) το προβάδισμά της στις ηλικίες 30-45 και 45-60, όμως σημαντικά ποσοστά από τη δυσαρέσκεια των νέων και νεαρής ηλικίας ψηφοφόρων κατευθύνονται και προς το ΚΚΕ, το ΜΕΡΑ25 και την εξωκοινοβουλευτική αριστερά.

Θέλει με τον ακτιβισμό και τη δυναμική αντιπολίτευση να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα των αριστερών ψηφοφόρων που δηλώνουν δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση. Και όχι μόνο σε αυτούς, αλλά και στη μεσαία τάξη και τους ελεύθερους επαγγελματίες, που τον είχαν "μαυρίσει" στις εκλογές της 9ης Ιουλίου 2019 και τώρα πλήττονται σοβαρά από την οικονομική ύφεση και το παρατεταμένο λοκντάουν λόγω του covid-19. Προσπαθεί να τους ξαναφέρει κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ επειδή χωρίς την ψήφο αυτών δεν κερδίζονται εκλογές. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που η ρητορική του επικεντρώνεται στα πλήγματα που δέχονται η μεσαία τάξη και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τα μέτρα και τις επιλογές της κυβέρνησης και την Τρίτη, στη θεματική συνδιάσκεψη για το ιδιωτικό χρέος, θα ταχθεί υπέρ της γεναίας ενίσχυσής τους.

Να σημειώσουμε ότι ακόμη και στις προτεραιότητες διαφωνούν στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του, έχει τη γνώμη ότι το κόμμα, οι βουλευτές και τα στελέχη του "πρέπει να συντονιστούν με την αυξανόμενη δυσαρέσκεια και την αγανάκτηση της κοινωνίας και να σταματήσουν να παίζουν τις ...κουμπάρες για την ένταση των ντεσιμπέλ με την οποίαν θα διατυπώνονται οι καταγγελίες και οι αποκαλύψεις για τα λάθη, τις παραλείψεις και τις αμαρτίες της κυβέρνησης". Όσοι διαφωνούν μαζί του υποστηρίζουν ότι "το σύνθημα για πολιτική αλλαγή, που πλασάρει ο Αλέξης, είναι σωστό, αλλά τα ευήκοα ώτα δεν είναι πολλά όταν διατυπώνονται με αγριοφωνάρες και μαγκιές και ούτε γίνεται πιστευτό όσο δεν προχωράμε σε σοβαρή αυτοκριτική για την πενταετία της διακυβέρνησης". Και η αλήθεια είναι ότι το μεγάλο πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ εστιάζεται στο γεγονός ότι οι ψηφοφόροι συνεχίζουν, ακόμη και σήμερα, να τον (επι)κρίνουν για όσα έπραξε ή δεν έπραξε ως κυβέρνηση. Το ίδιο και τον Τσίπρα. Δεν τον αντιμετωπίζουν ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά ως τον πρωθυπουργό που έκανε λάθη, άλλα υπεσχέθη και άλλα έκανε και φυσικά τις "κωλοτούμπες" με τα μνημόνια και το δημοψήφισμα. Για να ανακάμψει δημοσκοπικά και εκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή την εντύπωση χρειάζεται ν' αλλάξει. Όσο δεν το καταφέρνει κινδυνεύει να παγιωθεί ως πλειοψηφικό κόμμα στον προοδευτικό χώρο, χωρίς όμως προοπτική ανάδειξης σε πρώτο κόμμα...

54 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. FEMA 10:50 17/04/2021

  ΠΡΟΣ ΟΚ

  ΕΓΡΑΨΕΣ,ΣΕ ΑΛΛΟ ΑΡΘΡΟ– ΟΤΙ ΣΟΥ ΛΕΙΠΕΙ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ !!!

  Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΚΙΝΑΛ?

  ΕΣΥ ΣΥΧΝΑ -ΠΥΚΝΑ-ΔΕΝ ΓΡΑΦΕΙΣ ΟΤΙ Ο ΚΙΝΑΛ ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ?

  ΠΟΙΟΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΚΟΡΟΙΔΕΨΕΙΣ?

  ΟΛΟΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΣΠΑΡΤΑ ΕΧΟΥΝ?

  ΕΙΣΑΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ ΤΟΥ ΤΕΝΙΣΤΑ !!–ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΘΟΛΩΣΕΙΣ ΤΑ ΝΕΡΑ !!

  ΠΕΣ ΚΑΜΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΚΑΜΜΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ–ΔΕΝ ΧΑΛΑΣΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ !!

  ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΞΑΛΑΦΡΩΣΕΙΣ !!!

 2. FEMA 9:50 17/04/2021

  Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΚΟΥΜΠΑΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ –ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΒΕΛΗΝΑΚΗΣ –ΛΕΕΙ ΟΤΙ Ο

  ΔΕΝΔΙΑΣ–ΕΞΕΦΡΑΣΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΙΕΣΜΕΝΗ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ,ΠΟΥ ΝΟΙΩΘΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ–ΜΕ ΤΗΝ

  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ– ΠΟΥ ΤΗΝ ΦΤΥΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ–ΚΑΙ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΨΙΧΑΛΙΖΕΙ !!!

  ΤΟ ΙΔΙΟ ΛΕΩ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ –ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΧΡΗΣΤΟ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΔΟΥΛΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ–ΤΟΝ ΤΕΝΙΣΤΑ !!!

  ΣΗΜΕΙΩΣΗ

  ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ,ΠΟΥ ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο ΔΕΝΔΙΑΣ –ΤΗΝ ΕΞΕΦΡΑΣΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ

  ΣΕ ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ–Ο ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ –ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2015-2019 !!!

  ΤΟ ΚΑΠΕΛΩΜΑ ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕ Ο ΚΟΥΛΗΣ ΣΤΟΝ ΔΕΛΦΙΝΟ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝΔΙΑ-ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΟΤΙ

  ΤΟ ΣΙΧΤΙΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ ΕΡΧΕΤΑΙ !!!

  ΟΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ–ΤΟΣΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ !!!

 3. Ουρανοκατέβατος και με δίχως βάσεις ηθικής στην πολιτική , παρά μόνον βασισμένος στη αντίδραση “όχλου σε νευρική κρίση” και την οπισθοδρόμηση από κάθε προοδευτική κίνηση , με την διχόνοια και τον γκανσκερισμό σε πρώτη χρίση ,
  ο Αλέξης Τσίπρας πορεύεται και σαν αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης !
  Μετά την καταστρεπτική και ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ για τα Ελληνικά συμφέροντα και τον λαό διακυβέρνηση του ,παρέα με τον ακροδεξιό , κωστακαραμανληκο Πάνο Καμένο και τους υπόλοιπους γυρολόγους σημείωσε ένα το φιάσκο για 4,5 χρόνια που περάσαμε με την διακυβέρνηση των άθλιων εκείνων πολιτικων της ΠΦΑ .
  Είχε τώρα μια ευκαιρία να κάνει κάτι για ένα εξαιρετικό κομματι του Ελληνισμού για να μπορέσει να καυχιέται στο μέλλον !
  Την ψήφιση παροχής επιστολικής Ψήφου στους αποδημους Έλληνες, ώστε να βρεθεί η αναγκαία πλειοψηφια των 2/3 που απαιτεί το Συνταγμά μας ….. για να περασει τέτοιος νόμος .με την αρνησή του , τα κάνει και εκεί ΜΟΥΤΙ ,
  Ακλεξης Τσίπρας μούτι , επαναλαμβάνω !

 4. SPARTA 23:53 16/04/2021

  Άντε ρε σούργελο του ΣΥΡΙΖΑ, γελοία FEMA.
  Είχατε μια κυβέρνηση γραφικών, φασιστών και καραγκιόζηδων με τους ΑΝΕΛ και τολμάς και μιλάς ρε νούμερο.

 5. FEMA 12:48 16/04/2021

  ΚΥΡΤΣΟΣ ΕΙΠΕ

  ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ–ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ !!!

  ΕΓΚΛΗΜΑ ΛΕΩ ΕΓΩ…..ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΗΣ…Η ΤΙΜΩΡΙΑ!!

 6. FEMA 12:11 16/04/2021

  ΑΛΙΜΟΝΟ ΚΑΛΕ !!!

  ΕΣΕΝΑ ΚΟΒΕΙ ΤΟ ΜΑΤΙ ΣΟΥ !!–ΤΟ ΔΕΞΙΟ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ !!

  ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ….ΕΞΥΠΝΟ ΑΤΟΜΟ

  ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΛΕΩ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ !!

  ΠΡΟΣ ΟΚ
  ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΙΛΗ ΣΟΥ ΤΗΝ ΣΥΡΙΖΑΙΑ

 7. οκ 11:57 16/04/2021

  τη μανούλα που αρνήθηκε σελφ τεστ στο βλαστάρι της κι μίλησε για ….παιδομάζωμα την κόβω για συριζαία.

  έχει όλες τις προδιαγραφές….

 8. FEMA 11:13 16/04/2021

  ΠΡΟΣ ΣΠΑΡΤΑ

  ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

  Ο ΑΔΩΝΙΣ -ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ –ΟΠΩΣ ΕΚ ΠΑΡΑΔΡΟΜΗΣ

  ΕΓΡΑΨΑ–ΨΗΦΙΣΜΕΝΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ !!!!—ΕΥΤΥΧΩΣ !

  ΕΙΠΕ–ΟΠΟΙΟΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ !!

  ΔΩΡΙΖΕΙ–ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΣΚΕΤΟ-ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ !!!

  ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΤΟ ΕΜΠΕΔΩΣΕΣ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΕ !!

  ΑΛΛΙΩΣ ΠΙΠΕΡΙ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΤΑΚΙ !!!

 9. FEMA 10:10 16/04/2021

  ΣΗΜΕΡΑ-ΣΠΑΡΤΑ-ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΑΕΙ Ο ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ !!

  Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΝΔ–ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

  ΚΑΙ ΤΡΟΜΕΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ !!!……… ΚΑΠΟΤΕ !!

  ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ !!

  ΕΙΠΕ

  ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

  ΔΩΡΙΖΕΙ !!!-ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΣΚΕΤΟ- !!! ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ !!!

  ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ -ΕΓΩ ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΜΟΝΟΝ

  ΑΝΤΕ ΘΥΜΑ-ΑΝΤΕ ΨΩΝΙΟ

  ΑΝΤΕ ΣΥΜΒΟΛΟ ΑΙΩΝΙΟ…….

 10. οκ 9:48 16/04/2021

  Καλημερίζω τους εθνομηδενιστές του σύριζα που στεναχωρήθηκαν χθες με τον Δένδια που έδωσε ένα μάθημα στον τούρκο, εκτός έδρας μάλιστα…

  προτιμούν οι συριζαίοι τον χαζοχαρούμενο πάκη φαυλόπουλο που άκουγε χασκογελώντας τον ερντογάν να μας προκαλεί εντός του προεδρικου μεγάρου…

  χθες η ΝΔ κέρδισε 1-2 μονάδες κι το κινάλ έχασε άλλη μία ευκαιρία με τα μισόλογά του να προσελκύσει ξανά τους ψηφοφόρους του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ…

 11. SPARTA. 7:57 16/04/2021

  Έχετε φονιάδες και κατσαπλιάδες μέσα στον ΣΎΡΙΖΑ άπλυτη πατσαβούρα FEMA. Το χειρότερο όμως δεν είναι ότι είναι φονιάδες αλλά ανθέλληνες και προδότες όπως είσαι και εσύ. Ένα κατακάθι που ξεχειλίζει από μίσος και οργή για τις αλλεπάλληλες ήττες που δέχθηκε το μόρφωμα σου σε διαδοχικές εκλογές και το φτύσιμο στα μούτρα που δέχτηκε ο Τσίπρας συνεχόμενα από τους Έλληνες. Μισείτε την δημοκρατία γιατί είστε φασισταριά του κερατά. Σας φτύνουν και νομίζετε ότι βρέχει. Εκτός και αν την ροχάλα την περνάτε πλέον για αγιασμό ζώα.

 12. Δαν 16:17 15/04/2021

  Τόν σεβασμό μου, Fema.

 13. FEMA 13:39 15/04/2021

  ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΗΣ ΜΑΡΦΙΝ !!!

  ΟΙ ΓΝΩΣΤΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΣΟΥ!!

  ΠΟΥ ΘΑΑΑΑ ΤΟΥΣ ΕΒΓΑΖΕ ΤΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΕΣ –Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΤΗΣ ΝΟΒΑΡΤΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ !!

  ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΙΑΣΤΟΥΝ ΠΟΤΕ !!!

  ΠΑΛΙΑ ΕΙΧΑΤΕ ΤΑ ΤΡΙΚΥΚΛΑ !!–ΜΕΤΑ ΠΙΑΣΑΤΕ ΜΟΛΟΤΟΦ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΛΙΑ !!!

  ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΘΡΑΣΙΜΙ ΕΙΣΑΙ–ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

  ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΜΕΘ !!!–ΚΑΙ ΟΙ ΚΛΙΝΙΚΑΡΧΕΣ ΚΑΙ Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΑΧΡΗΣΤΩΝ

  ΣΦΥΡΙΖΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΑ !!

  ΟΤΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΣΩΣΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ –ΕΙΝΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ !!!

  ΒΑΛΤΟ ΚΑΛΑ ΣΤΟ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟ ΜΥΑΛΟ ΣΟΥ !!

  ΚΑΙ ΕΣΥ ΜΑΣ ΖΑΛΙΣΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΡΦΙΝ–Ο ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΥΠΟΥΡΓΟΣ?

  ΤΙ ΕΚΑΝΕ?–ΕΠΙΑΣΕ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ ΑΘΩΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ !!!–ΤΩΡΑ ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ?

  ΤΟΝ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΗ ΤΟΝ ΠΑΠΠΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΒΡΗΚΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ?–ΓΙΑΤΙ ΑΦΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΤΗΝ

  ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ –ΔΕΝ ΦΥΛΑΣΣΟΤΑΝ Ο ΠΑΠΠΑΣ –ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΟΠΩΣ

  ΦΥΛΑΣΣΟΤΑΝ Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΣΑΣ…. ΦΟΥΡΘΙΩΤΗΣ?

  ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΤΕΛΕΙΩΤΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΒΙΟΛΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ !!!

  ΜΑΡΦΙΝ-ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ-ΠΕΤΣΙΤΗΣ-ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ–ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ-ΠΕΤΣΙΤΗΣ-ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ-ΜΑΡΦΙΝ

  ΑΙΝΤΕ ΚΟΥΡΑΣΑΤΕ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΒΛΑΞ !!

  ΜΙΛΑΝΕ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ,ΠΟΥ ΕΦΑΓΑΝ ΤΙΣ ΣΑΡΚΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΑ

  ΓΙΑ ΗΘΙΚΗ !!!–ΤΟΝ Κ……..ΝΑ ΧΤΥΠΑΤΕ ΚΑΤΩ –ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΜΑΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΚΟΥΜΠΑΤΕ !!!

  ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΣΑΣ !!!

  ΓΛΙΤΣΕΣ –ΑΙ ΣΙΧΤΙΡ ΠΙΑ !!

 14. οκ 13:18 15/04/2021

  ποιον «λαδιάρη» ήθελε να αθωώσει ο Τσίπρας με την αλλαγή του ποινικού κώδικα παραμονές εκλογών ;;;!!!

  σύντομα θα μάθουμε – Προσεχώς γουνάκια για τους ληστές της Κουμουνδούρου

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.