ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΜέΡΑ 25

Βαρουφάκης: Αν δεν καταργηθεί το πρόγραμμα «Ηρακλής», δεν μπορεί να κουρευτεί το ιδιωτικό χρέος

Αν δεν καταργηθεί ο «Ηρακλής», δεν μπορεί να κουρευτεί το ιδιωτικό χρέος. Με βάση τη θέση αυτή, ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γ. Βαρουφάκης τόνισε ότι «ο "Ηρακλής" είναι η κινητήρια δύναμη του ιδιωτικού χρέους στην Ελλάδα. Είναι αδύνατον να προστατευθεί η πρώτη κατοικία, είναι αδύνατον να κουρευτεί το ιδιωτικό χρέος -μέσα από κινήσεις της πολιτείας- εάν δεν σταματήσει η πώληση των κόκκινων δανείων στα ταμεία».

Σε συνέντευξή του στο MEGA, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε επίσης για το ίδιο θέμα ότι:

«Γιατί κάποιο ταμείο να αγοράσει ένα κόκκινο δάνειο αν δεν μπορεί να βγάλει μετά στο σφυρί το σπίτι, το οποίο είναι εχέγγυο σε αυτό το δάνειο; Απλά η Νέα Δημοκρατία δεν προσποιείται, είναι ταγμένη στο πρόγραμμα "Ηρακλής", είναι ταγμένη στο να μην κουρευτεί το ιδιωτικό χρέος, να μην υπάρξει μια δημόσια διαχείρισή του. Σε αυτό η Νέα Δημοκρατία είναι, σε τελείως λανθασμένο δρόμο, αλλά ειλικρινής. Και αυτό που λέω στον κ. Τσίπρα είναι μη μας λέτε για ιδιωτικό χρέος, αν δεν δεσμευτείτε ότι θα καταργήσετε τον "Ηρακλή". Το κούρεμα θα γίνει, γιατί όταν ένα χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί, κουρεύεται. Το ερώτημα είναι ποιος επωφελείται;

Συγκεκριμένα συμφέροντα στο Eurogroup προωθούν τα ταμεία, λειτουργούν ως ατζέντηδες των ταμείων. Επιμένουν να συνεχιστεί ο "Ηρακλής". Ο "Ηρακλής" δεν σχεδιάστηκε από την ελληνική κυβέρνηση, στις Βρυξέλλες σχεδιάστηκε. Εφαρμόστηκε στην Ιταλία, όπου απέτυχε παταγωδώς και τώρα έρχεται να αποτύχει και εδώ. Αλλά τα ταμεία θα κερδίσουν πάρα πολλά χρήματα. Η μόνη χαμένη θα είναι η ελληνική κοινωνία και οι ελληνικές τράπεζες. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε συνέχεια με το "ναι" σε όλα σε ό, τι έρχεται από το Eurogroup. Είμαστε σε φαύλο κύκλο από το 2010. Να μη παίρνουμε ως δεδομένο ό,τι λέει το Eurogroup».

Για την πανδημία

Η κυβέρνηση έχασε μία τεράστια ευκαιρία. Εμείς ως ΜέΡΑ25 από τη πρώτη στιγμή στηρίξαμε και το lockdown και την κυβέρνηση με πολιτικό κόστος. Αλλά τους είχαμε πει από την αρχή «δημιουργείστε ένα δίκτυο κέντρων μαζικών τεστ». Η ιστορία με τα sms είναι μια κοροϊδία, πρέπει να τελειώνει. Δεν μπορεί να ανοίγεις το ΙΚΕΑ και να μην ανοίγεις το μικρομάγαζο της γειτονιάς, που έχει πολύ λιγότερο κόσμο.

Για τα πρακτικά των επιδημιολόγων

Τα μέτρα έχουν χάσει την αξιοπιστία τους γιατί δεν έχουν αποδώσει. Εγώ πιστεύω στους επιστήμονες αλλά θα ήθελα να βλέπω τα πρακτικά των συζητήσεών τους. Είναι απαράδεκτο ότι γίνονται κεκλεισμένων των θυρών και δεν μπορούμε να δούμε τι λένε οι επιδημιολόγοι.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.