ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ελληνική οικονομία θα καταγράψει σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης

Delphi Economic Forum: Τοποθετήσεις Παύλου Μυλωνά και Βασίλη Καραμούζη

Τοποθέτηση Παύλου Μυλωνά στο Delphi Economic Forum

Όλοι οι πρόδρομοι δείκτες για την ελληνική οικονομία (PMI, Καταναλωτή, Υπηρεσιών) είναι σήμερα σαφώς ανοδικοί και αυτό είναι ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα για την προοπτική ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης από το 2021. Αυτό τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, μιλώντας στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ο κ. Μυλωνάς εκτίμησε παράλληλα ότι η ελληνική οικονομία θα καταγράψει σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης, άνω του 10%, κατά τα τρία τελευταία τρίμηνα του έτους, με αποτέλεσμα η αύξηση του ΑΕΠ κατά το 2021 να διαμορφωθεί συνολικά περί το 4,5%.

Σημείωσε ότι το στοίχημα για την οικονομία για το 2021 θα είναι «αν θα προλάβουμε το καλοκαίρι», ενώ παραμένει αισιόδοξος καθώς ο εμβολιασμός προχωρά με ταχείς ρυθμούς και με έξυπνους τρόπους, όπως για παράδειγμα με προτεραιοποίηση στον εμβολιασμό των κατοίκων των νησιών.

Οι καταθέσεις που αυξήθηκαν κατά 20 δις ευρώ περίπου το 2020 σηματοδοτούν πηγή επενδύσεων και κατανάλωσης για το 2021 και μετά, ενώ ταυτόχρονα η δημοσιονομική και η νομισματική πολιτική θα παραμείνουν χαλαρές – με το δημοσιονομικό έλλειμμα να κινείται στα ίδια επίπεδα με του 2020. Πολύ σημαντικό ακόμη είναι ότι η τουριστική κίνηση αναμένεται να αντιστοιχεί στο 50% των αφίξεων του 2019, σε σύγκριση με το 25% πέρυσι.

Επίσης, ο κ. Μυλωνάς στάθηκε στις κινήσεις που έγιναν το 2020 και συνέβαλαν στην απορρόφηση των κραδασμών που προκάλεσε η πανδημία και στο χτίσιμο γερών βάσεων για το 2021. Η κυβέρνηση με γρήγορα αντανακλαστικά παρείχε σημαντική δημοσιονομική στήριξη, με το πρωτογενές πλεόνασμα από 3,5% του ΑΕΠ το 2019 να περνά σε έλλειμα άνω του 6% το 2020, κατά κύριο λόγο μέσω των μέτρων στήριξης της οικονομίας, ενώ υπήρξε και στήριξη σε συνεργασία με τις τράπεζες, για τα διάφορα προγράμματα παροχής ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο οι ελληνικές τράπεζες εκταμίευσαν καθαρά 6,5 δισ. ευρώ το 2020, μία αύξηση της τάξης του 10% των εταιρικών δανείων τους. Τόνισε ότι οι κινήσεις αυτές πέτυχαν το ζητούμενο, τη στήριξη της οικονομίας και των νοικοκυριών: η ανεργία μειώθηκε το 2020 σε σχέση με το 2019, αντί να αυξηθεί, ενώ το εισόδημα των εργαζομένων υποχώρησε ελάχιστα.

Ακόμη είπε ότι η κρίση αυτή κατέδειξε ότι υπάρχουν στην Ελλάδα πολλές επιχειρήσεις που λειτουργούν με γερά θεμέλια.

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης και την αξιοποίηση των πόρων που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία, ο κ. Μυλωνάς σημείωσε ότι έχουμε μπροστά μας μία μεγάλη ευκαιρία, καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης έρχεται ως «δώρο» να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάκαμψη. Αν το εκμεταλλευτούμε σωστά, τόνισε, θα δούμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ελλάδα για τα επόμενα πολλά χρόνια.

Οι πόροι του Ταμείου θα πρέπει να διοχετευθούν σε παραγωγικά έργα που αυξάνουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Είναι λάθος, συμπλήρωσε ο κ. Μυλωνάς, να βλέπουμε το Ταμείο Ανάκαμψης ως παράγοντα βραχυπρόθεσμης ώθησης της οικονομίας το 2021. Θα πρέπει να συμβάλλει στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα και τα χρήματα αυτά να μην χρησιμοποιηθούν για την αύξηση της κατανάλωσης αλλά για την αλλαγή της παραγωγικής δομής της ελληνικής οικονομίας. Τέλος, ο κ. Μυλωνάς επισήμανε την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων που έγιναν τα τελευταία χρόνια, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική οικονομία είναι από τη φύση της μια καθαρή, μία πράσινη οικονομία και αυτό αποτελεί πρόσθετο πλεονέκτημα στο οποίο πρέπει να επενδύσουμε περαιτέρω.

Τοποθέτηση Βασίλη Καραμούζη στο Delphi Economic Forum

Στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών 2021, ο κ. Βασίλης Καραμούζης, Γενικός Διευθυντής Εταιρικής & Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, συμμετείχε σε πάνελ ομιλητών με θέμα «Επανεκκινώντας τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις» στην Ελλάδα.

Στην ομιλία του ο κ. Καραμούζης, εστίασε στη σημασία της φερεγγυότητας του εγχώριου τραπεζικού συστήματος ως προϋπόθεση προσέλκυσης Ξένων Επενδύσεων στη χώρα. Μετά από χρόνια έντονης μεταβλητότητας και περιορισμένης ανάπτυξης, κυρίως εξαιτίας των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται πλέον στο τελευταίο στάδιο εξυγίανσης. Σήμερα, οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και διαθέτουν την απαιτούμενη ρευστότητα, προκειμένου να εκπληρώσουν το ρόλο τους.

Όσον αφορά στους κλάδους της Οικονομίας, ο κ. Καραμούζης επικεντρώθηκε στις ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές του Πρωτογενούς και του Δευτερογενούς τομέα, με γνώμονα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Επιπλέον επισήμανε πώς οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να συνδράμουν καταλυτικά, τόσο στην αύξηση, όσο και στη σύνθεση των Ξένων Επενδύσεων, συνδέοντας την «Προσφορά» με τη «Ζήτηση». Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Όταν αξιώνουμε Ξένες Επενδύσεις, ουσιαστικά ανταγωνιζόμαστε στην προσέλκυση επενδυτών από άλλες χώρες. Οι επενδυτές επιλέγουν με γνώμονα την απόδοση και την οικονομική σταθερότητα. Η συναλλακτική ιστορία έχει αποδείξει ότι γνωρίζοντας σε βάθος τις επενδυτικές ευκαιρίες και χρηματοδοτώντας αυτές σε ανταγωνιστικούς όρους, οι ελληνικές τράπεζες συνδράμουν καταλυτικά στην υλοποίηση των επενδύσεων από ξένους φορείς».

Ειδικότερα για την Εθνική Τράπεζα, ο κ. Καραμούζης τόνισε το μετασχηματισμό του επιχειρηματικού μοντέλου της Τράπεζας, οπότε και η προώθηση των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, αποτελεί στρατηγικό πυλώνα πιστωτικής επέκτασης και κερδοφορίας. Η Εθνική Τράπεζα επέκτεινε τον ηγετικό της ρόλο, αποτελώντας την «Τράπεζα επιλογής» και των Ξένων Επενδυτών, κυρίως στους κλάδους της Ενέργειας και των Υποδομών, με συνολικές εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις τετραετίας που ανήλθαν σε περίπου €2.6δις.  Στα προσεχή τρία χρόνια, η Τράπεζα θα συνεχίσει απρόσκοπτα τη στήριξη των διεθνών επενδύσεων στη χώρα, στοχεύοντας σε διοχέτευση κεφαλαίων προς ξένους φορείς ύψους €1.0δις για έργα Ενεργειακής Μετάβασης, €2.0δις για έργα αναβάθμισης και επέκτασης Υποδομών, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και τον οργανικό μετασχηματισμό κλάδων της Οικονομίας.

Τέλος, ο κ. Καραμούζης υπογράμμισε: «Είναι επιτακτική ανάγκη να προσελκύσουμε Ξένες Επενδύσεις υψηλού πολλαπλασιαστικού συντελεστή για την Ελληνική Οικονομία. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (Greece 2.0) αποτελεί τον οδικό χάρτη. Αν καταφέρουμε να φθάσουμε στο στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο καθαρών άμεσων επενδύσεων (2%) αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να προσελκύσουμε ως και 25 δις την επόμενη πενταετία».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.