ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τεστ συνοχής τα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία

Εφιάλτης... Πρεσπών, ξανά, για την κυβέρνηση

Με το βλέμμα στραμμένο στο εύθραυστο εσωκομματικό σκηνικό στη ΝΔ θα διεξαχθεί σήμερα η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον βορειομακεδόνα ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, καθώς η κύρωση των τριών μνημονίων με τη γείτονα παραμένουν ένας εκκρεμής λογαριασμός για την κυβερνητική πλειοψηφία.

Εξάλλου, ήδη από χθες, αναφερόμενη στο μενού της συνάντησης των δύο ηγετών, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη είχε επισημάνει πως «προφανώς η διμερής συνεργασία και η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών βρίσκονται στην ατζέντα». Εξάλλου, αυτή είναι και η βούληση των Σκοπίων σε σχέση με τις υποχρεώσεις της Αθήνας, αν κρίνει κανείς απ’ όσα λέει σήμερα στην εφημερίδα «Αυγή» ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ. Συγκεκριμένα, ο κ. Ζάεφ, στη συνέντευξή του, εκφράζει τη βεβαιότητά του πως «σύντομα θα κυρωθούν τα μνημόνια από τη Βουλή των Ελλήνων», τονίζοντας πως «από την πλευρά μας έχουμε κάνει όλα τα σχετικά βήματα». Με άλλα λόγια, πιέζει εμμέσως πλην σαφέστατα την ελληνική πλευρά να μην αναβάλλει άλλο τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Την ίδια στιγμή, την πολιτική πίεση στην κυβέρνηση κλιμακώνει και η αξιωματική αντιπολίτευση, που επιμένει ότι περιμένει να ακούσει από την ΝΔ «158 συγγνώμες στη Βουλή» -δηλαδή όσοι και οι βουλευτές της συμπολίτευσης. Για τον λόγο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του σήμερα, καλεί τον πρωθυπουργό, «τώρα που τηρεί και τιμά τη Συμφωνία των Πρεσπών», να ξεκαθαρίσει «αν και πότε θα φέρει προς ψήφιση τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία προασπίζοντας τα εθνικά συμφέροντα, όπως τον καλεί άλλωστε και ο Πρωθυπουργός της γείτονος με συνέντευξή του στην Αυγή, ή θα συνεχίσει να διασύρει τη χώρα υπό το φόβο ότι οι βουλευτές του θα τα καταψηφίσουν».

Συσχετισμοί και ισορροπίες

Όμως, η υπόθεση της κύρωσης των τριών μνημονίων συνεργασίας, που έχουν κατατεθεί στη Βουλή εδώ και σχεδόν εναν χρόνο, δεν είναι εύκολη υπόθεση, στο μέτρο που δεν θέλει το Μέγαρο Μαξιμου να έρθει αντιμέτωπο με μία μείζονα πολιτική κρίση. Ήδη, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει διαμηνύσει πως δε θα ψηφίσει τα εν λόγω μνημόνια, ενώ παραμένει ανοιχτό ερώτημα τί θα πράξουν οι –ουκ ολίγοι- «σαμαρικοί». Το ίδιο ερώτημα φορά και βουλευτές της ΝΔ που δεν συμφωνούν με την θεαματική κυβίστηση του κυβερνώντος κόμματος και αρνούνται να... τιμήσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως για παράδειγμα ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Ταυτοχρόνως, την πρόθεσή του να μην στηρίξει τα μνημόνια, επειδή υπήρξε «ο πρωθυπουργός του Βουκουρεστίου», όπως λένε πολιτικοί φίλοι του, έχει διαμηνύσει στο Μέγαρο Μαξίμου και ο Κώστας Καραμανλής, που δεν αποκλείεται, πάντως, να παραδώσει την έδρα του ώστε να μην προκαλεσει πρόβλημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όμως, ακόμη κι έτσι, το θέμα που θα έχει να διαχειριστεί ο πρωθυπουργός δεν είναι απλό και, ως εκ τούτων, με αυτά στη σκέψη του προσέρχεται σήμερα στη συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ ο Έλληνας πρωθυπουργός. Μένει, λοιπόν, να φανεί αν έχει αποφασίσει να διαβεί τον Ρουβίκωνα ή αν θα συνεχίσει να παίζει καθυστερήσεις, με ό,τι σημαίνει αυτό για την διεθνή εικόνα της χώρας...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.